Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum să procurăm un imobil la ipotecă și să nu ajungem sclavul băncilor pe viață

© Sputnik / Константин Чалабов / Accesați arhiva multimediaȘantier, construcția blocurilor locative
Șantier, construcția blocurilor locative - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi tot mai multă lumea apelează la creditul ipotecar pentru a-și asigura un acoperiș deasupra capului. Dar, înainte de a contracta creditul ipotecar, oamenii au parte de nopți nedormite, calcule, lungi frământări: să meargă sau nu la bancă, este mare sau este acceptabilă dobânda, va putea restitui banii băncii sau va rămâne și fără casă, și fără bani? Pentru a da un răspuns calificat la aceste întrebări, am apelat la sfaturile economistului Veaceslav Ioniță.

CHIȘINĂU, 14 mart – Sputnik, Sergiu Praporșcic. L-am întrebat pe Veaceslav Ioniță în ce condiții putem să ne permitem să contractăm un credit ipotecar pentru a ne procura o locuință. Și ce dobândă putem accepta pentru că dobânzile sunt diferite, în unele cazuri acestea pot ajunge chiar la 50 la sută vin valoarea imobilului, mai ales că, pe lângă dobânda anunțată, banca mai percepe tot felul de comisioane.

Un credit ipotecar cu o dobândă mai mare de 10% este păgubos

Veaceslav Ioniță - Sputnik Moldova
Ioniță: Corupția din industria imobiliară și riscurile majore pe care le comportă

Veaceslav Ioniță spune că băncile sunt obligate prin lege să anunțe din start care sunt costului creditului.

"Acum banca este obligat să-l anunțe pe client care este dobânda efectivă la ipotecă. Nu mai poate să-l prostească cu comisioane ascunse, ci este obligată să-i spună cât va plăti efectiv", a menționat expertul.

Cât privește mărimea dobânzii, Ioniță spune că una mai mare de 10 la sută din suma împrumutată nu trebuie acceptată la contractarea unui credit pentru procurarea locuinței.

"Dacă dobânda efectivă este mai mare de 10 la sută din suma creditului ipotecar, atunci nu se merită să contractați un asemenea credit. Dar acum dobânda stabilită de băncile comerciale este mai mică de 10 la sută", spune el.

Dobânda bancară să nu fie mai mare decât costul chiriei

Ioniță consideră că nu trebuie să ne temem de ipotecă. Este adevărat că, dacă procurați un imobil la ipotecă, veți plăti mai mult. Dar, ca achiziționarea imobil prin ipotecă să fie convenabilă, oamenii trebuie să țină cont de două lucruri.

банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Incredibil: Câți ani trebuie să muncească un moldovean cu venituri medii pentru o locuință

"Primul: dobânda pe care o plătiți să fie mai mică decât prețul chiriei. Dacă stați în chirie, iar dobânda la ipotecă este mai mică decât prețul chiriei, atunci merită să cumpărați un apartament prin credit ipotecar. În acest caz dați un ban, investiți în propriul apartament, banii n u se duc în buzunarul proprietarului apartamentului pe care îl închiriați.  Mai bine plătiți dobânda la bancă pentru propriul apartament decât chiria", afirmă Ioniță.

Expertul susține că, atunci când facem socotelile la contractarea unui credit ipotecar, trebuie să ținem cont că banii au proprietatea de a se deprecia în timp.

"Și al doilea lucru important: Dvs. vă împrumutați acum de la bancă, dar îi întoarceți în viitor. Să presupunem că în 2011 am împrumutat 30 de mii de lei. Atunci salariul mediu pe economie era de 3 mii de lei. Iar acum salariul mediu pe economie este de 6 mii de lei. Deci, astăzi trebuie să lucrați doar 5 luni de zile ca să întoarceți 30 de mii de lei, pe care i-ați împrumutat în 2011, atunci când pentru banii aceștia trebuia să munciți 10 luni. Să nu uitați că în timp banii se devalorizează datorită inflației.

Dobânda să fie mai mică decât creșterea salarială

Import-export - Sputnik Moldova
Statisticile nu mint: Economia Republicii Moldova, pe marginea prăpastiei – Ce urmează

Deci, trebuie să ne uităm și la faptul ca dobânda să fie mai mică decât creșterea salarială. Acum la noi salariile cresc în mediu cu 14-15 la sută pe an, iar dobânda anuală este 7-8 la sută atunci. Deci, este convenabil să contractăm un astfel de credit", afirmă expertul în economiei.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, bineînțeles, este mai bine să ai suficienți bani ca să-ți procuri o locuință decât să te împrumuți de la bancă. Nu însă și în cazul în care nu ai unde locui, dacă stai cu chirie sau într-o cameră la cămin.

"După mine, ipoteca este o afacere bună. Este adevărat că este mai bine să ai toți banii să cumperi apartamentul fără a te împrumuta la bancă. Dar, ce e mai bine: toată tinerețea să stai la cămin și să strângi bani și doar la bătrânețe să temuți la apartament sau îți iei acum, la tinerețe apartament, să trăiești omenește și să-l achiți în viitor?", a conchis Veaceslav Ioniță.

Cea mai mare livadă de nuci din Moldova, cunoscută în toată Europa – Video>>>

Un nou fenomen extrem de grav în Moldova: Emigrează nu doar indivizii, ci familii întregi>>>

Fluxul de știri
0