CHIȘINĂU, 18 apr - Sputnik. Paradox pe piața muncii din Moldova: pe de o parte unii se plâng că nu au un loc de muncă, iar pe de altă parte, aproape în fiecare lună, peste 10 mii de locuri de muncă vacante sunt anunțate de către agenții economici prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) pe care șomerii în căutarea unui loc de muncă nu se grăbesc să le solicite.
Ce sume poate primi de la stat, ca ajutor de șomaj, un cetățean fără loc de muncă>>>
Potrivit ultimelor date oficiale prezentate de ANOFM, agenții economici din toată țară oferă peste 10 mii de locuri de muncă vacante, la care pot aplica atât femei, cât și bărbați. În același timp, la ANOFM, la sfârșitul lunii martie erau înregistrate oficial peste 19 mii de persoane care sunt în căutarea unui loc de muncă. În luna martie, din multitudinea de oferte prezentate, doar o mie de persoane și-au găsit un loc de muncă. În același timp, în luna martie, la ANOFM s-au înregistrat peste 2,4 mii de șomeri.
Din cele peste 10 mii de oferte de muncă, majoritatea sunt disponibile în municipiile Chișinău și Bălți. Pentru persoanele cu nivel de instruire superior și mediu de specialitate sunt oferite peste 1,7 mii de locuri de muncă vacante, iar pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați – mai mult de 8,4 mii de locuri de muncă.
Locuri disponibile de muncă sunt în domeniul sănătății, educației, la MAI, în sectorul financiar, în industrie. Peste 2,5 mii de oferte de muncă sunt propuse pentru muncitorii calificați în industria textilă și confecții. Aproape 900 de locuri de muncă – în transport și telecomunicații.
Agenții economici sunt și în căutarea muncitorilor necalificați. Locuri de muncă vacante sunt oferite pentru diverse meserii: dădacă, hamali, paznici și măturători.
Mărimea medie a ajutorului de șomaj în luna martie a fost de 1608 lei.
De ce în Moldova este mai comod să fii șomer decât să muncești
Din luna februarie a început amplul proces de reformare a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Aceste schimbări se fac în baza Legii cu privire la promovarea ocupării forței de muncă şi asigurarea de șomaj, ce vine cu un șir de noi măsuri active pe piața muncii.
Ministrul în exercițiu al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Moldova, Silvia Radu, a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova că, până în prezent, am avut un sistem supraaglomerat, cu o sumedenie de agenții despre care nimeni nu știa cu ce se ocupau.
”Le-am lichidat. Erau 36 la număr pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Acum vom avea o singură agenție care va avea trei compartimente de bază: cercetarea pieței muncii, ceea ce presupune colaborarea directă cu angajatorii și lucrul cu șomerii, și analiza pieței muncii care trebuie să unească aceste două componente”, a declarat ministrul.
În pofida faptului că avem locuri de muncă vacante, avem și mulți șomeri. Asta ori pentru că persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă nu găsesc oferte pentru specializarea lor, ori nu le convine salariul sau programul și condițiile de muncă. Dar, trebuie să spunem franc, sunt și din acei care pur și simplu nu vor să muncească. De ce? Pentru că statul îi asigură social: primesc ajutoare și indemnizații.
Șomerii din Moldova nu trebuie să rateze această șansă >>>
”Avem situații când nu toți șomerii își doresc un loc de muncă sau altul. Este o problemă complexă care nu ține doar de șomeri, ci și de legislație, și de cadrul normativ de reglementare”, a declarat ministrul Silvia Radu pentru Sputnik.
Ministrul și-a exprimat speranța că, în urma implementării reformei, acest fenomen va dispărea.
”S-au făcut reforme pentru a scoate stimularea celor care stau acasă și primesc indemnizații mai mari decât salariul de angajat. Am discutat cu mulți primari care mi-au spus că reforma a dat rezultate. Au dispărut mulți din lista celor care beneficiază de ajutor social, ceea ce înseamnă că mergem pe calea dreaptă”, susține Radu.
Totuși, spune ministrul, va trebui să mai așteptăm până vom vedea rezultatele reformei.
”Mă bucură mult că se produc aceste schimbări. Din păcate, reformele nu le putem face într-o zi. Vă asigur că la minister se muncește mult pentru ca reforma să funcționeze. Și aici lucrăm împreună cu Ministerul Educației și cu Ministerul Economiei”, a declarat pentru Sputnik ministrul Silvia Radu.
Pentru un loc de muncă creat, Guvernul oferă 40 de mii de lei
Începând cu anul 2018, agenții economici din Moldova care vor crea noi locuri de muncă vor primi de la stat câte 40 de mii de lei pentru fiecare loc creat.
Potrivit Regulamentului privind subvenționarea creării de noi locuri de muncă, cuantumul subvenției pentru un loc de muncă creat și destinat subiectului subvenției este de 40 mii de lei pentru anul 2018.
Banii sunt achitați în două tranșe, pe parcursul a doi ani.
Printre criteriile de eligibilitate pentru acordarea subvenției se numără: creșterea numărului de salariați cu cel puțin 100 de persoane, salariul mediu lunar la întreprindere pentru persoanele angajate - subiecți ai subvenției, să nu fie mai mic de 75 la sută din cuantumul salariului mediu lunar pe economie, agentul economic nu trebuie să aibă restanțe la achitarea impozitelor și taxelor față de bugetul public național.
Potrivit unei decizii de Guvern, implementarea mecanismului privind subvenționarea creării locurilor de muncă va contribui la stimularea investițiilor şi creșterea economică, sporirea nivelului ocupării forței de muncă, creșterea plăților la bugetul consolidat, diminuarea procesului de achitare a salariilor în plic și a evaziunii fiscale.
Autor: Lucia POPESCU