Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Șomerii din Moldova vor munci în folosul comunității

© Sputnik / Руслан Кривобок / Trecere la banca de fotografiiȘomaj, șomeri, căutarea unui loc de muncă
Șomaj, șomeri, căutarea unui loc de muncă - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Un proiect de lege în acest sens se află pe masa de lucru a miniștrilor și urmează a fi examinat săptămâna aceasta la ședința de Guvern

CHIȘINĂU, 16 oct – Sputnik. Șomerii înregistrați la Agenția Teritorială pentru Ocuparea Forței de Muncă din cadrul familiilor beneficiare de ajutor social ar putea avea obligația să presteze activități de interes comunitar. Un proiect de lege în acest sens se află pe masa de lucru a miniștrilor și urmează a fi examinat săptămâna aceasta la ședința de Guvern.

Tipul lucrărilor, calcularea numărului de ore, evidența și controlul activităților de interes comunitar urmează a fi stabilite de Guvern.

În căutarea unui loc de muncă - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Zece mii de șomeri din Moldova își pot găsi cu ușurință un loc de muncă

Vor face excepție de la acest act normativ familiile pentru care suma stabilită a ajutorului social este de până la 30 la sută inclusiv din nivelul venitului lunar minim garantat, ceea ce constituie 288 de lei, sau șomerii din cadrul familiilor beneficiare care se află în una din situațiile ce nu permite antrenarea în activități de interes comunitar, specificate de Guvern. 

Potrivit autorilor inițiativei, excluderea de la prestarea activităților de interes comunitar a familiilor pentru care suma stabilită a ajutorului social este de până la 30 la sută din nivelul venitului lunar minim garantat va servi drept motivare de a solicita prestația de ajutor social, chiar și în mărime mică.

În scopul prevenirii abuzurilor și favorizării unor beneficiari din partea primăriilor, orele de prestare a activităților de interes comunitar se vor calcula proporțional cuantumului ajutorului social de care beneficiază familia, dar nu va depăși 40 de ore pe lună.

Conform datelor statistice colectate din Sistemul Informațional Automatizat ”Asistența Socială”, în mediu lunar din numărul total de beneficiari de ajutor social, aproape 3 mii de familii au componența sa un membru șomer, iar circa 700 de familii au valoarea ajutorului social de până la 288 de lei pe lună.

Fluxul de știri
0