Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Decis: Șomerii vor munci pentru a justifica ajutorul social primit de la stat

© Sputnik / Евгений ПанасенкоУборка листьев
Уборка листьев - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Proiectul, semnat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a fost susținut de 57 de deputați

CHIȘINĂU, 21 dec – Sputnik. Șomerii înregistrați la Agenția Teritorială pentru Ocuparea Forței de Muncă, din cadrul familiilor beneficiare de ajutor social, ar putea fi obligați să presteze activități de interes comunitar. Deputații din Moldova au votat în lectură finală un proiect de lege în acest sens. Proiectul, semnat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a fost susținut de 57 de deputați.

Vor face excepție de la acest act normativ familiile pentru care suma stabilită a ajutorului social este de până la 30 la sută inclusiv din nivelul venitului lunar minim garantat, ceea ce constituie 288 de lei, sau șomerii din cadrul familiilor beneficiare care se află în una din situațiile ce nu permite antrenarea în activități de interes comunitar, specificate de Guvern.

Информационный центр рынка труда - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Unii șomeri din Moldova ar putea fi impuși să presteze muncă neremunerată

Potrivit autorilor inițiativei, excluderea de la prestarea activităților de interes comunitar a familiilor pentru care suma stabilită a ajutorului social este de până la 30 la sută din nivelul venitului lunar minim garantat va servi drept motiv de a solicita prestația de ajutor social, chiar și în mărime mică.

În scopul prevenirii abuzurilor și favorizării unor beneficiari din partea primăriilor, orele de prestare a activităților de interes comunitar se vor calcula proporțional cuantumului ajutorului social de care beneficiază familia, dar nu vor depăși 40 de ore pe lună.

Conform datelor statistice colectate din Sistemul Informațional Automatizat ”Asistența Socială”, în mediu, din numărul total de beneficiari de ajutor social, aproape 3 mii de familii au componența sa un membru șomer, iar circa 700 de familii au valoarea ajutorului social de până la 288 de lei pe lună.

Fluxul de știri
0