Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Forța de muncă în Republica Moldova: Ocuparea și șomajul

© Sputnik / Miroslav RotariЛюди
Люди  - Sputnik Moldova
Abonare
Munca nedeclarată în rândul salariaților a constituit 9,4%, fiind în creștere față de nivelul anului precedent. Cele mai mari ponderi ale salariaților care lucrează doar în baza unei înțelegeri verbale sunt estimate în agricultură, comerț și construcții.

CHIȘINĂU, 7 dec – Sputnik. În trimestrul trei al anului curent, populația economic activă a Republicii Moldova – populația  ocupată plus șomerii – a constituit 1,407 milioane de persoane, în creștere cu 7,6% față de trimestrul III al anului trecut, potrivit datelor prezentate de Biroul Naţional de Statistică (BNS).

Șomer - Sputnik Moldova
Noi locuri de muncă în Moldova, o nouă șansă pentru moldovenii care-și caută un serviciu

Disparități importante pe sexe în cadrul forței de muncă nu s-au înregistrat. Ponderea femeilor (50,3%) a fost puțin mai înaltă în comparație cu cea a bărbaților (49,7%), iar ponderea persoanelor economic active din mediul rural a fost mai mare ca cea din mediul urban: respectiv 58,6% și 41,4%.

Populaţia ocupată a constituit 1,377 de milioane de persoane, fiind în creștere cu 9 %  față de trimestrul trei a anului trecut. Ca și în cazul populației economic active, nu au fost înregistrate disparități pe sexe (50,5% femei și 49,5% bărbați), iar ponderea persoanelor ocupate din mediul rural a fost mai mare față de cea a persoanelor ocupate din mediul urban (respectiv 59,2% mediul rural și 40,8% mediul urban).

Se caută peste 500 de polițiști, 28 de directori, 14 șefi de poștă și 8 șefi de depozit>>>

Din distribuția persoanelor ocupate pe activități economice rezultă că în sectorul agricol au activat 556 de mii de persoane sau 40,4% din totalul persoanelor ocupate. Din rândul acestora, 51 la sută o constituie persoanele ocupate cu producerea produselor agricole în exclusivitate pentru consumul propriu.

În activitățile non-agricole au fost ocupate 821 de mii de persoane.

În repartizarea după forme de proprietate 79% din populația ocupată a activat în sectorul privat și 21% - în sectorul public.

Structura populaţiei ocupate după statutul profesional relevă, că ponderea salariaților a constituit 58,2% din total.

Munca nedeclarată în rândul salariaților a constituit 9,4%, fiind în creștere față de nivelul anului precedent. Cele mai mari ponderi ale salariaților care lucrează doar în baza unei înțelegeri verbale sunt estimate în agricultură (51,1%), comerț (14,4%) și construcții (8,8%).

În sectorul informal au lucrat 17,0% din totalul persoanelor ocupate în economie (în 2017 – 14,8%), iar 43,7% au avut un loc de muncă informal (în 2017 – 37,7%). Din numărul persoanelor ocupate informal salariații au alcătuit 13,9%.

Sindicatele iau atitudine: au dezvăluit principalele deficienţe ale salarizării - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Oleg Budza: peste 80% dintre angajații din Moldova primesc salarii în plic

Salariu „în plic” primesc 9,8% din salariați, iar cele mai mari ponderi ale acestora se estimează pentru activitățile din agricultură (51,8%), comerț (13,9%), construcții (8,3%) și industrie (7,0%).

Numărul șomerilor, estimat conform definiției Biroului Internaţional al Muncii a fost de 30,4 mii, fiind în descreștere față de nivelul trimestrului trei al anului trecut (44,6 mii). Rata şomajului la nivel de ţară a înregistrat valoarea de 2,2%.

Populația inactivă de 15 ani şi peste a constituit peste 1,57 de milioane de persoane. Structura populației inactive se prezintă după cum urmează: majoritatea, 35,9%, o alcătuiesc pensionarii, 23,3% - persoanele declarate de către gospodării ca fiind plecate peste hotare la lucru sau în căutare de lucru, 14,0% - elevii și studenții, 10,8% - persoanele care îngrijesc de familie, 11,9% - persoanele care (la momentul interviului) se aflau în țară, dar care nu lucrează în Moldova deoarece deja au un loc de muncă (permanent sau sezonier) peste hotare sau persoanele care planifică să lucreze peste hotare și, restul, 4,1%, o formează alte categorii de persoane inactive din punct de vedere economic.

Fluxul de știri
0