Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Control total: Cetățenii Moldovei nici nu bănuiesc cum sunt urmăriți

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Accesați arhiva multimediaRansomware attacks global IT systems
Ransomware attacks global IT systems - Sputnik Moldova
Abonare
Utilizatorii de computere personale în care, în opinia lor, sunt instalate programe antivirus fiabile ar putea nici să nu bănuiască faptul că, prin găurile din programul sistemului de operare PC, le poate fi urmărită aproape fiecare acțiune.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik, Andrei Petric. Astăzi teama de a fi urmărit este una dintre cele mai răspândite fobii. Nici Moldova nu a scăpat de această pacoste: în discuțiile cu cetățenii țării deseori îi poți auzi vorbindu-se de un ecou straniu ce răsună în timpul convorbirilor telefonice sau poți observa cum camerele web de pe laptop-uri sunt lipite cu hârtie sau cu scotch.

Julian Assange - Sputnik Moldova
Crime de război comise de SUA: Dovezile au fost publicate de Assange

Cetățenii noștri vigilenți dau vina pentru toate aceste măsuri de precauție pe „interceptarea convorbirilor telefonice” și pe urmărire, demonstrându-și fanatic unul altuia că anume în acest mod sunt urmăriți de serviciile interesate.

În același timp, există totuși un sâmbure de adevăr în suspiciunea concetățenilor noștri. Doar că deseori el este ascuns acolo unde lor nici nu le trece prin cap și anume în sistemul de operare al computerului, prin ale cărui găuri se poate urmări clar ce a făcut utilizatorul stând în fața monitorului, ce acțiuni a efectuat, a avut o corespondență de afaceri sau s-a distrat cu jocuri fruit cocktail.

Găurile fatale în program

Expertul în domeniul securității informatice Andrei Rusnac a discutat cu reporterul Sputnik Moldova despre modalitatea de a colecta date despre utilizator prin unul dintre cele mai răspândite sisteme de operare.

„La majoritatea utilizatorilor este instalat în computer sistemul de operare Windows. La acest sistem sunt conectați mii de oameni, iar fiecare dintre ei răspunde pentru modulul său. Persoane de la Microsoft, care  au testat sistemul de operare, au constatat că există niște găuri prin care poate fi colectată informația necesară despre utilizator”, a menționat expertul.

Potrivit acestuia, alți experți, din afară, care au analizat securitatea acestui sistem de operare, descoperă astfel de găuri și le vând pe fiecare în aparte la un preț care ajunge până la un milion de dolari. Rusnac susține că întotdeauna se găsesc doritori de a procura o asemenea „marfă dubioasă”.

Edward Snowden - Sputnik Moldova
Reacția lui Snowden la arestarea lui Assange: Este un moment sumbru - Video

„Acesta este un întreg sector al afacerilor tenebroase. Astfel de găuri sunt vândute clienților necinstiți de mai multe ori. Hackerii se ocupă de comercializarea găurilor descoperite în sistemul de operare în cadrul forumurilor închise. Principiul pătrunderii în sistemul de operare PC al unui utilizator concret constă în faptul că, prin intermediul instalării unei aplicații oarecare, printr-un link pe care a apăsat „userul”,  în sistem începe urmărirea asupra acțiunilor acestuia, asupra activității lui la computer”, a specificat Rusnac.

Ochiul atotvăzător

CIA - Sputnik Moldova
CIA a ajuns la o concluzie: cine ar fi comandat moartea jurnalistului Jamal Khashoggi

„Astăzi, nici chiar pentru serviciile din Moldova nu este un lucru prea complicat să obțină o informație de pe camera web a unui computer staționar sau de pe laptop. Principalul pentru ei este să vrea, iar restul este o chestiune de tehnică. S-ar putea nici să nu bănuiți că în momentul, în care stați la computer, ochiul atotvăzător al serviciilor speciale vă urmărește neîncetat”, a menționat în discuția cu reporterul Sputnik Moldova specialistul în domeniul IT Vadim Melnic.

Cât despre fobia, devenită deja tradițională în rândurile cetățenilor țării, precum că discuțiile telefonice sunt interceptate de serviciile secrete moldovene, în acest caz suspiciunile pot fi întemeiate, susține expertul.

„Astăzi nu este mare lucru să interceptezi convorbirea unui cetățean la telefonul mobil, fără a mai vorbi de aparatele staționare. Acestea erau „ascultate” cu succes încă prin anii 50–60 ai secolului trecut, înregistrând convorbirile pe benzi magnetice. Convorbirile la telefonul mobil sunt și ele înregistrate cu succes. În orice caz, eu sunt la curent că serviciile speciale de stat dispun demult de această aparatură”, a declarat Melnic.

Potrivit specialistului, populația nu are motive pentru panică și complexe, deoarece serviciile speciale i-au „ascultat” întotdeauna pe cei care prezintă pentru ele un interes deosebit. Expertul constată că, de regulă, printre persoanele „ascultate” se numără politicienii, persoanele care au relații cu aceștia, conducătorii întreprinderilor mari de stat sau private, ai corporațiilor, precum și jurnaliștii care propagă informații alternative, diferite de politica promovată de autorități.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0