Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Crime de război comise de SUA: Dovezile au fost publicate de Assange

© Flickr / Cancillería del EcuadorJulian Assange
Julian Assange - Sputnik Moldova
Abonare
„Este un erou, nu un criminal” - jurnaliști și activiști pentru drepturile omului care au colaborat cu site-ul WikiLeaks au reacționat rapid la vestea arestării lui Julian Assange, ceea ce poate duce la extrădarea acestuia în Statele Unite, unde ar putea fi condamnat la moarte.

BUCUREŞTI, 12 apr – Sputnik, Doina Crainic. Activistul britanic pentru drepturile omului Peter Tatchell, care a cooperat cu site-ul WikiLeaks, într-un comentariu pentru Sputnik a declarat că decizia guvernului ecuadorian de a-l preda pe Assange politiei britanice este o „violare flagrantă a cetățeniei ecuadoriene și a drepturilor sale la azil”. Tatchell consideră că Ecuadorul nu-şi protejează cetățenii.

”Arestarea lui Assange îl va pune în pericolul de a fi extrădat în Statele Unite, unde, cel mai probabil, se va confrunta cu acuzații care vor îl duce la închisoare pentru 30 de ani sau mai mult. Un juriu secret a fost convocat pentru a pregăti un rechizitoriu împotriva lui Assange, iar principalii oficiali ai Trump au spus că urmărirea penală a lui Assange este o prioritate”, a comentat Peter Tatchell.

Julian Assange - Sputnik Moldova
Declarație: Assange a fost arestat „în legătură cu o cerere de extrădare din partea SUA”

Potrivit lui, Assange a publicat informaţii primite de la Chelsea Manning, la fel cum au făcut şi The Guardian şi New York Times, dar ”și dovezi ale crimelor de război ale SUA. Este un erou, nu un criminal”, a subliniat activistul pentru drepturile omului.

Tatchell consideră că guvernul britanic ar trebui să refuze să facă ceea ce cere guvernul Trump. Ar trebui să dea garanții publice că Assange nu va fi predat autorităților americane.

”Extrădarea sa în Statele Unite nu este în interesul public”, a declarat Tatchell.

Exemplul lui Snowden

Julian Assange - Sputnik Moldova
Rusia
Simonian, despre arestarea lui Assange: „Victoria ipocriziei”

Deși acest scenariu a fost mult așteptat, această turnură a evenimentelor trebuia evitată, a comentat pentru Sputnik şi Israel Shamir, jurnalist care a colaborat cu WikiLeaks. El consideră această veste „neaşteptată, uluitoare, tristă, amară și tragică”.

Shamir crede că în spatele deciziei de la Londra se ascunde voința Washingtonului. În ceea ce privește decizia Ecuadorului, Shamir a spus că această țară este „guvernată de un președinte lipsit de succes, care l-a adus în instanță chiar și pe fostul președinte al Ecuadorului, Rafael Correa, care i-a permis lui [Assange] să beneficieze de azil în ambasadă”.

Jurnalistul a făcut o paralelă cu situația informatorului Edward Snowden, care a obținut azil temporar în Rusia.

”În general, aceasta reamintește lumii încă o dată că azilul nu poate fi obținut decât la Moscova. De asemenea, există dezavantaje la Moscova, care, la un moment dat, puteau părea mai incomode. La urma urmei, nu am mai auzit de Snowden, nu l-am văzut, a dispărut practic de atunci”, a comentat Shamir.

Julian Assange - Sputnik Moldova
Assange declară că 80% din Agenția Naţională de Securitate a SUA este privată

Fondatorul site-ului WikiLeaks Alerte, Julian Assange, a fost arestat pe 11 aprilie, de către poliția britanică la Ambasada Ecuadorului din Londra. A fost predat la Judecătoria din Westminster. Potrivit unor experți, Assange ar putea fi condamnat la moarte pentru publicarea de documente secrete, Dacă va fi extrădat în Statele Unite. Totuşi, potrivit Departamentului de Justiție al Statelor Unite, acesta ar urma să stea după gratii timp de cinci ani.

Președintele Ecuadorului, Lenin Moreno, a declarat că Londra i-a transmis garanţii că nu va fi extrădat în Statele Unite, unde ar putea fi expus la tortură sau chiar condamnat la moarte.

Fluxul de știri
0