Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CIA a ajuns la o concluzie: cine ar fi comandat moartea jurnalistului Jamal Khashoggi

© AFP 2024 / SAUL LOEBCIA
CIA - Sputnik Moldova
Abonare
WP scrie că CIA a stabilit cine a comandat asasinarea jurnalistuluiJamal Khashoggi, Trump este sceptic.

BUCUREŞTI, 18 nov - Sputnik. Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA) a ajuns la concluzia că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a ordonat asasinarea ziaristului Jamal Khashoggi, scrie cotidianul Washington Post, citat de RIA Novosti.

Ion Cristoiu - Sputnik Moldova
Cristoiu: "În România are loc o operațiune CIA, iată cum ne putem apăra"

Potrivit unor surse ale publicației, serviciile speciale au ajuns la astfel de concluzii studiind diverse surse de informații, inclusiv apelul interceptat al ambasadorului Regatului în SUA, fratele Prinţului Khalid bin Salman, pe care l-a făcut lui Khashukji.

Ambasada saudită la Washington a declarat, printr-o purtătoare de cuvânt, că "afirmaţiile privind presupusul raport sunt false" şi că "am auzit şi continuăm să auzim diferite teorii fără a vedea baza primară a acestor speculaţii".

După apariţia articolului, Khaled bin Salman a negat că a discutat cu Khashoggi la telefon sau că i-a sugerat să meargă în Turcia "din orice motiv", aşa cum a scris Washington Post, din surse familiarizate cu informaţiile secrete americane.

"Ultimul contact pe care l-am avut cu domnul Khashoggi a fost la 26 octombrie 2017. N-am vorbit niciodată cu el la telefon și, desigur, niciodată nu i-am propus să plece în Turcia pentru orice motiv. Cer guvernului SUA să facă publică orice informaţie cu privire la aceste afirmații", a scris el pe Twitter.

Posibile urmări

Analiștii CIA consideră că este puțin probabil ca scandalul cu Khashoggi să pună în pericol statutul lui Mohammed bin Salman în regat.

Президент РФ Владимир Путин и президент США Дональд Трамп (слева) на церемонии совместного фотографирования - Sputnik Moldova
Fostul șef al CIA: Din anumite motive, Trump se simte intimidat de Putin

Ziarul scrie că serviciile l-au anunţat pe Donald Trump despre concluziile anchetei, dar acesta continuă să fie sceptic în legătură cu acuzațiile legate de implicarea prințului coroanei în acest caz. Potrivit unor surse, Trump este, de asemenea, dezamăgit de faptul că CIA și Departamentul de Stat încă nu au reușit să afle unde este corpul jurnalistului.

Potrivit ziarului, președintele le-a spus consilierilor săi că a favorizat păstrarea prințului de coroană la putere pentru a putea contracara Iranul. În plus, Trump nu dorește ca situația cu Khashoggi să afecteze producția de petrol în regat.

Moartea lui Khashoggi 

Глава Национал-социалистской партии Германии Адольф Гитлер (в центре) с соратником по партии Мартином Борманом (сзади) и его невестой - Sputnik Moldova
Documente desecretizate ale CIA: Hitler a locuit în Columbia? (FOTO)

Jamal Khashoggi a lucrat la Washington Post și locuia în SUA din 2017. La 2 octombrie a dispărut după ce a intrat în clădirea Consulatului General al Arabiei Saudite din Istanbul. Forţele de ordine din Turcia au susținut că jurnalistul a fost ucis în incinta misiunii diplomatice.

Autoritățile saudite au raportat moartea lui Khashoggi 18 zile mai târziu. După cum a declarat procurorul general Saud al-Muadjib, moartea lui a fost rezultatul unei dispute cu personalul consulatului. Mai târziu, în Riyadh s-a recunoscut că uciderea a fost intenționată.

Potrivit Procuraturii Generale, Khashuggi a fost ucis de o injecție letală de droguri, iar corpul a fost dezmembrat și scos din consulat. În acest caz au fost reţinute 21 de persoane. Pentru cinci participanți direcți la asasinat procuratura a cerut pedeapsa cu moartea, restul așteptând pedeapsa conform canoanelor din Sharia.

Fluxul de știri
0