Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Simonian, despre arestarea lui Assange: „Victoria ipocriziei”

© AFP 2022 / JUSTIN TALLISJulian Assange
Julian Assange - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Redactorul șef al postului de televiziune RT și al AIP „Rossia Segodnia”, Margarita Simonian, a comentat arestarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange.

CHIȘINĂU, 11 apr – Sputnik. Redactorul șef al postului de televiziune RT, post pentru care fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a realizat o emisiune de autor, Margarita Simonian, a comentat arestarea acestuia de către poliția britanică, pe canalul său de Telegram.

Julian Assange - Arest - Video - Sputnik Moldova
Video
Momentul arestării lui Assange la ambasada Ecuadorului din Londra - Video

„Am făcut cunoștință cu Assange acum opt ani. Pe atunci locuia în casa prietenului său, într-un sat mic din suburbia Londrei, purtând brățară la picior. Nu accepta să vorbească în nicio încăpere, pe niciun subiect în afară de vreme. Credeam că exagerează. Atunci toți credeau așa.

Însă el insista și, lăsând telefoanele acasă, ne plimbam prin pădurea care era atât de curată, încât aveai senzația că ai putea fi ascultat și aici. Assange povestea cum este organizată lumea. Mai exact, cum funcționează ipocrizia mondială. Cu mult timp până la asta am început să avem suspiciuni, ne explica cum Google sau Twitter există doar pentru: a) A-i urmări pe toți, b) A dirija sentimentele mulțimilor.

Big Brother, una din cele mai monstruoase distopii, iată a venit deja, e în fiecare zi cu noi, e în buzunarul nostru, iar noi ne bucurăm că ne-a făcut viața atât de comodă și interesantă.

Am convenit cu Assange să realizeze o emisiune de autor la RT și el a reușit să facă câteva ediții excepționale. Astăzi le vom repeta. Înțelegând că ipocrizia mondială va găsi pentru ce să-l cotonogească sau chiar să-l omoare, Assange a cerut azil în ambasada Ecuadorului.

Desigur, ar fi trebui s-o facă la ambasada noastră. Ar fi trăit acum precum Snowden, ar fi călătorit la Soci, ar fi comunicat liber cu oricine. L-aș fi învățat la fiert raci. Totuși, el nu s-a sfătuit cu nimeni, iar mai târziu nu mai putea fi scos din ambasada Ecuadorului – l-ar fi înhățat imediat, așa cum l-au înhățat azi.

A petrecut aproape șapte ani în această ambasadă fără a vedea lumina soarelui, fără a ieșit la aer , fără a comunica liber. În ultimul timp, a fost lipsit de internet și vizitatori.

Edward Snowden - Sputnik Moldova
Reacția lui Snowden la arestarea lui Assange: Este un moment sumbru - Video

L-am vizitat de câteva ori la ambasadă. E un simplu apartament vizavi de gălăgiosul „Harrods”, înconjurat zi și noapte de bravi polițiști.

Nu mai puteam vorbi deschis acolo, totuși, discutat despre viață, despre lume și despre soarta lui.

- Le ce îți trebuie toate astea?, l-am întrebat eu. Ți-ai pus viața pe altar, pentru ce?

- Pur și simplu urăsc minciuna. Urăsc când sunt mințit, a spus Assange.

Ce îl așteaptă acum? Zeci de ani prin închisori? Pedeapsa cu moarta în unul din Statele care reprezintă o sursă de inspirație pentru democrația din lume?

Era pregătit de orice.

Astăzi a învins ipocrizia mondială”, a scris Margarita Simonian.

Fluxul de știri
0