Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pericol major: Îi privește pe majoritatea moldovenilor care fac asta

© Sputnik / Miroslav RotariЖара
Жара - Sputnik Moldova
Abonare
Inhalarea fumului de la focul de lemne și carnea preparată la grătar poate spori riscurile de apariție a cancerului - avertismentul oamenilor de știință.

CHIȘINĂU, 9 apr – Sputnik. Prepararea cărnii la grătar este la fel de nocivă precum fumatul, fiind una dintre cauzele apariției cancerului, potrivit savanților chinezi și britanici. Aceștia au ajuns la concluzia că prepararea hranei pe foc deschis sporește cu 40-60 la sută riscul de pneumonie, astm și alte boli pulmonare.

Piață, fructe, legume - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Incredibil: Fruct cu proprietăți miraculoase, care te protejează de cancer şi de radiaţii

Specialiștii au ținut sub observație 300 de mii de chinezi cu vârsta cuprinsă între 30 și 79 de ani. Peste o jumătate dintre ei foloseau, periodic sau permanent, cărbune și lemne pentru pregătirea hranei și pentru încălzirea încăperii. Niciun participant la studiu nu era fumător și nu suferea de boli cronice la momentul demarării experimentului.

Peste douăzeci de ani, 20 de mii au murit de cancer și boli pulmonare grave sau au ajuns la spital cu diagnoze similare. Practic, toți cei care s-au îmbolnăvit își preparau cu regularitate mâncarea la foc deschis sau se încălzeau la sobă. Savanții au ajuns la concluzia că reprezentanții acestei categorii decedau de boli pulmonare cu 54 la sută mai des decât semenii lor care utilizau aragazul sau mașinile de gătit electrice și sistemele de încălzire centralizată.

Cele mai dăunătoare s-au dovedit a fi lemnele – în mediu acestea sporesc riscul de dezvoltare a unor boli pulmonare cu 37 la sută, iar cărbunele - cu 22 la sută.

Probabilitatea îmbolnăvirii de tuberculoză și astm sporește aproximativ de 1,5 – 2 ori. Pe de altă parte, riscurile pentru o boală obstructivă a plămânilor sau infecții respiratorii acute sunt mult mai scăzute.

Obiceiul care sporește riscul îmbolnăvirii de cancer

Corneliu Prepeliţă - Sputnik Moldova
Cifre alarmante! Peste 10 mii de moldoveni, diagnosticați cu cancer într-un singur an

În opinia specialiștilor chinezi, chiar și un contact de scurtă durată cu fumul unui foc sporește nivelul de concentrare a substanțelor cancerigene în organism și sporește probabilitatea dezvoltării cancerului pulmonar, cancerul vezicii urinare și pielii.

Savanții au împărțit treizeci de voluntari în câteva grupuri care, în timpul preparării cărnii, se aflau la distanțe diferite de grătare.

Unii participanți la experiment au gustat din frigărui.

S-a constatat că expunerea pielii la hidrocarburi aromatice policiclice este mai periculoasă decât în cazul plămânilor. Chiar și o aflare de scurtă durată în apropierea grătarului poate provoca cancer. Însă cea mai mare cantitate de substanțe nocive ajung în organism odată cu mâncarea.

Aceste rezultate confirmă datele oncologilor de la Universitatea Johns Hopkins, care au descoperit o legătură între consumul periodic de carne afumată sau prăjită și apariția unor boli oncologice.

Colegii lor de la Universitatea Texas din Houston, de asemenea, au stabilit o legătură între dezvoltarea cancerului de rinichi și consumul de carne preparat la temperaturi înalte.

Olea Cara - Sputnik Moldova
Trei mituri despre alimentația sănătoasă

În timpul coacerii pe foc deschis sau pe grătar a cărnii albe sau roșii, sporește vizibil cantitatea substanțelor cancerigene PhIP și MelQx. Potrivit savanților, chiar și o cantitate mică a acestor substanțe crește riscul apariției unor tumori maligne. Efectul se manifestă cel mai tare la persoanele care au o modificare rară a genei ITPR2, care răspunde de transductia intracelulară a semnalelor.

Potrivit unui studiu al savanților chimiști portughezi și spanioli, cantitatea substanțelor cancerigene poate fi diminuată prin marinarea produselor gătite la foc. Astfel, berea brună îngreunează formarea hidrocarburilor aromatice policiclice. Marinarea pe bază de vin, bere sau cu ceai reduce cantitatea de amine heterociclice, care au, de asemenea, proprietăți cancerigene.

Fluxul de știri
0