Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cifre alarmante! Peste 10 mii de moldoveni, diagnosticați cu cancer într-un singur an

© Sputnik / Miroslav RotariCorneliu Prepeliţă
Corneliu Prepeliţă - Sputnik Moldova
Abonare
Peste 10 mii de moldoveni au fost diagnosticați, în 2018, cu diferite forme de cancer. În timp ce numărul persoanelor bolnave de cancer este în creştere, numărul de specialiști este tot mai mic.

CHIȘINĂU, 10 feb - Sputnik, Silvia Zavadovschi. Peste 10 mii de moldoveni au fost diagnosticați cu diferite forme de cancer, în 2018. Potrivit vicedirectorului medical din cadrul Institutului Oncologic, Corneliu Prepeliţă, în 64% din cazurile înregistrate anul trecut, maladia este în al III-a și al IV-a stadiu, ceea ce reduce cu mult șansele de reușită a tratamentului. Totuși, indiferent de stadiul la care a fost depistată boala, medicii oncologi luptă pentru fiecare pacient în parte.

„Din cele 10.108 de cazuri de cancer înregistrare în 2018, doar 36% au fost depistate în stadiile incipiente, I și II. Noi lucrăm farte mult cu pacienții veniți în stadii avansate. Dar, așa cum spun și studiile, rata de supraviețurire a pacienților care au cancer în stadiul III și IV este cu mult mai mică”, a declarat Corneliu Prepeliță în studioul Radio Sputnik Moldova.

Larisa Sofroni - Sputnik Moldova
Prevenirea maladiilor oncologice: 95% din femei diagnosticate cu cancer mamar sunt salvate

Cel mai grav este că, uneori, pacienții nu au niciun interes pentru tratament. Respectiv, doar medicii sunt cei care luptă pentru viața lor.

„Cu părere de rău, oamenii nu conștientizează cât de periculoasă este această maladie. Unii refuză tratamentul, iar în toamnă am avut un pacient diagnosticat cu cancer pulmonar, care mi-a zis că va veni la tratament abia după sărbători. Asta se întâmpla în luna octombrie...vedeți cât timp s-a pierdut. În cazul acestei maladii, fiecare zi este prețioasă”, adaugă vicedirectorului medical din cadrul Institutului Oncologic, Corneliu Prepeliţă.

De menționat este că, în prezent, 54 de mii de moldoveni sunt diagnosticați cu diferite forme de cancer, printre care și 391 de minori. Toți pacienții se află sub supravegherea medicilor și beneficiază de asistența medicală.

Care sunt cele mai frecvente forme de cancer în Republica Moldova, dar și ce posibilități de tratament sunt în țara noastră, aflați în emisiunea „La Ordinea Zilei” atașată mai jos.

Fluxul de știri
0