Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moskalkova i-a transmis Înaltului Comisar ONU o scrisoare în apărarea lui Vîșinski

© Sputnik / Стрингер / Accesați arhiva multimediaРассмотрение дела журналиста К. Вышинского в Херсонском суде
Рассмотрение дела журналиста К. Вышинского в Херсонском суде - Sputnik Moldova
Abonare
Ombudsmanul rus și-a exprimat speranța că Michelle Bachelet va acorda ajutor la investigarea independentă a cazului Kirill Vîșinski.

CHIȘINĂU, 5 mart – Sputnik. Împuternicitul pentru drepturile omului în Federația Rusă Tatiana Moskalkova a transmis Înaltului Comisar ONU pentru drepturile omului Michelle Bachelet o scrisoare în apărarea directorului portalului RIA Novosti în Ucraina, Kirill Vîșinski, în care roagă să înlesnească examinarea medicală a jurnalistului de către medici independenți, scrie ombudsmanul pe pagina sa Instagram.

Ședința de judecată alui K. Vîșinski la Herson    - Sputnik Moldova
Rusia
Azi e ziua de naștere a lui Vîșinski: jurnalistul i-a mulțumit lui Putin pentru susținere

„În timpul întrevederii i-am transmis lui Michelle Bachelet scrisoarea oficială în care rog comunitatea internațională să acorde atenție situației lui Kirill Vîșinski, să influențeze asupra părții ucrainene și să acorde ajutor pentru efectuarea unui examen medical independent”, comunică Moskalkova, citată de RIA Novosti.

Se precizează că Moskalkova și întreaga comunitate rusă de apărare a drepturilor sunt îngrijorate de soarta lui Kirill Vîșinski care la ora actuală se află în arest pe teritoriul Ucrainei.

„Cetățeanul rus nu a comis niciun fel de acțiuni ilegale, ci și-a exercitat doar atribuțiile de serviciu: desfășura o activitate jurnalistică. În momentul de față are probleme serioase de sănătate, la ultima ședință de judecată i s-a făcut rău de mai multe opri, a fost chemată ambulanța. Însă partea ucraineană nu este gata să-i înlocuiască arestul sub pază cu arestul la domiciliu”, se spune în comunicat.

Рассмотрение апелляции по делу журналиста К. Вышинского - Sputnik Moldova
Politică
Instanța i-a prelungit iarăși arestul lui Vîșinski

Ombudsmanul rus și-a exprimat speranța că Michelle Bachelet va atrage atenția asupra sorții lui Kirill Vîșinski și va înlesni investigarea independentă a cazului acestuia.

Directorul portalului RIA Novosti Ucraina, Kirill Vîșinski, a fost reținut la Kiev, pe data de 15 mai 2018, fiind învinuit de susținerea republicilor autoproclamate din Donbas și trădare de patrie. Pedeapsa maximă prevăzută de articolul respectiv este 15 ani de închisoare. În timpul unei ședințe de judecată Vâșinski a făcut apel la ajutorul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, și a declarat că va renunța la cetățenia ucraineană.

Vladimir Putin a calificat situația ca fiind una fără precedent, declarând că Vîșinski a fost arestat „pentru exercitarea directă a atribuțiilor sale profesionale, pentru exercitarea funcției de jurnalist”. Moscova a trimis Kievului o notă de protest cerând să fie încetate violențele împotriva reprezentanților presei.

Acțiune de protest pentru susținerea lui Kirill Vîșinski - Sputnik Moldova
Politică
Gasparean: Ucraina va periclita în fel și chip eliberarea lui Vîșinski

Reprezentantul OSCE pentru problemele libertății mass-media, Harlem Désir, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acțiunile autorităților ucrainene împotriva RIA Novosti Ucraina la Kiev. După ultima prelungire a termenului de arest al lui Vîșinski, Désir și-a exprimat dezamăgirea față de poziția Ucrainei și a cerut ca jurnalistul să fie eliberat. Comentând situația în cazul Vîșinski, secretarul general al OSCE, Thomas Greminger, a menționat că toate țările care fac parte din această structură și-au asumat obligația să contribuie la crearea condițiilor în cadrul cărora jurnaliștii să poată activa în orice stat membru al OSCE, de aceea aceste țări trebuie să respecte standardele internaționale și să nu se implice în activitatea mass-media.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0