Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Azi e ziua de naștere a lui Vîșinski: jurnalistul i-a mulțumit lui Putin pentru susținere

© Sputnik / Стрингер / Accesați arhiva multimediaȘedința de judecată alui K. Vîșinski la Herson
Ședința de judecată alui K. Vîșinski la Herson    - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul portalului RIA Novosti Ucraina, Kiril Vîșinski, arestat pentru activitatea sa jurnalistică, s-a adresat în ziua sa de naștere președintelui Rusiei, Vladimir Putin, cu un mesaj de mulțumire pentru susținerea acordată.

CHIȘINĂU, 19 feb – Sputnik. Directorul portalului RIA Novosti Ucraina, Kiril Vîșinski, împlinește pe 19 februarie vârsta de 52 de ani. El a expediat o scrisoare din izolatorul de anchetă din Ucraina.

În scrisoare, jurnalistul a menționat că, anterior, în virtutea profesiei sale, pentru el președintele Rusiei era doar „persoana de pe fluxul de știri”, principalul NewsMaker mondial.

„Pentru un politician de talie mondială, Putin poate fi uimitor de deschis și sincer… știe să fie foarte ironic și spiritual”, consideră Vîșinski.

Însă după arestare, atitudinea șui Vîșinski față de liderul rus a devenit una mai personală, comunică RIA Novosti.

„Stau închis în izolatorul de anchetă din orașul ucrainean Herson, pentru activitatea mea jurnalistică. Acuzațiile sunt absurde: că redactând pe parcursul a patru ani site-ul „RIA Novosti Ucraina” care se număra printre primele 30 cele mai citite surse de știri din țară, eu m-aș fi ocupat în tot acest răstimp cu trădarea de patrie. Dovezile prezentate de Serviciul de Securitate al Ucrainei sunt dezmințite de înșiși experții Serviciului, însă eu continui să stau în închisoare de mai bine de nouă luni… Dosarul meu are un substrat politic evident: în ajunul alegerilor prezidențiale, autoritățile ucrainene au nevoie de un nou motiv pentru isteria antirusească și de o metodă de „a strânge șuruburile” în mass-media”, a menționat Vîșinski.

Acțiune de protest pentru susținerea lui Kirill Vîșinski - Sputnik Moldova
Politică
Gasparean: Ucraina va periclita în fel și chip eliberarea lui Vîșinski

Potrivit acestuia, chiar în primele zile după reținerea jurnalistului, Putin a calificat situația drept una fără precedent, declarând că Vîșinski a fost arestat „pentru activitatea sa profesională”. De asemenea, Putin a abordat problema respectivă și în timpul întrevederii sale cu cancelarul RFG, Angela Merkel.

„Pentru un jurnalist care stă la închisoare din cauza unui dosar fabricat, o astfel de susținere, o susținere personală, înseamnă foarte mult. Din acel moment, Putin nu este pentru mine doar unul dintre liderii mondiali, nu doar „persoana de pe fluxul de știri”, ci omul căruia aș dori să-i spun personal „mulțumesc” pentru susținere. Să-i spun, când voi ieși din închisoare”, speră Vîșinski.

Anterior instanța de judecată din Herson a satisfăcut cererea procuraturii ucrainene și a prelungi arestul lui Vîșinski până pe 8 aprilie. Apărarea jurnalistului a atacat prin recurs decizia de prelungirea arestului. Data examinării recursului nu a fost stabilită deocamdată, a comunicat pentru RIA Novosti avocatul Andrei Domanski. În afară de aceasta, apărarea lui Vîșinski a depus o plângere la Curtea Supremă de Justiție a Ucrainei cu privire la menținerea în arest a jurnalistului. Examinarea acestei plângeri este prevăzută pentru 20 martie. Se presupune că Vîșinski va fi adus la Kiev pentru participarea la ședința de judecată.

Заседание суда по делу журналиста К. Вышинского - Sputnik Moldova
Politică
Perchezițiile la domiciliul avocatului lui Vîșinski - dovadă a falsificării dosarului

Actualmente Vîșinski se află în izolatorul de anchetă din Herson și continua să ia cunoștință de materialele dosarului său care conține în total 31 de volume: 25 de bază și șase de ordin tehnic. Anterior, procuratura s-a adresat de două ori în instanță cu cererea de a-i limita lui Vîșinski termenul de studiere a dosarului, însă cererea a fost respinsă.

Kiril Vîșinski a fost arestat la Kiev pe 15 mai 2018. Jurnalistului i s-a spus că este suspectat de susținerea republicilor autoproclamate din Donbas și de trădare de patrie. Pedeapsa maximă prevăzută pe acest articol este de 15 ani de privațiune de libertate.

Pe 17 mai, instanța a decis să-l plaseze pe Vîșinski în arest preventiv. Apărarea a depus recurs, însă instanța l-a respins. În timpul ședinței de judecată, Vîșinski a cerut ajutor de la Putin și a declarat că va renunța la cetățenia ucraineană.

Anterior, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a calificat situația drept una fără precedent, declarând că Vîșinski a fost arestat „pentru activitatea sa profesională nemijlocită, pentru exercitarea funcției sale de jurnalist”. Moscova i-a expediat Kievului o notă de protest, cerând să se pună capăt acțiunilor violente împotriva reprezentanților presei.

Fluxul de știri
0