Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ultima Oră: S-au deschis secțiile de vot - Moldovenii își aleg deputații în Parlament

© Sputnik / Miroslav RotariВ Молдове открылись избирательные участки
В Молдове открылись избирательные участки - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii sunt chemați astăzi la urnele pentru ca să-și aleagă reprezentanții în Parlament. Secțiile de vot s-au deschis la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00. Iată tot ce trebuie să știi despre alegerile din 24 februarie.

CHIȘINĂU, 24 feb - Sputnik. Acum câteva minute s-au deschis secțiile de votare. Acestea vor se vor închide la ora 21:00. În caz de necesitate, activitatea acestora poate fi prelungită cu maxim două ore.

Alegeri locale - Sputnik Moldova
Există oare viață după alegeri în Moldova

Astăzi, 24 februarie, în Moldova au loc alegerile parlamentare ordinare. Începând cu acest an, scrutinul parlamentar este organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar, într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională vor fi aleși 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale vor fi aleși 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Referendum

Tot astăzi moldovenii urmează să participe și la un referendum consultativ. Alegătorii vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.

Câte secții au fost deschise

Rodica Ciubotaru - Sputnik Moldova
Nu ești obligat să participi la referendum - Iată de ce

Anul acesta, pentru desfășurarea scrutinului electoral, în afara țării vor fi deschise 125 de secții de votare, cu 25 mai mult decât la alegerile prezidențiale din 2016. În același timp, pentru a evita epuizarea numărului de buletine de vot, pentru fiecare secție din străinătate vor fi distribuite până la 5000 de buletine, și nu 3000 cum a fost până în prezent.

Numărul secțiilor de votare va fi dublat în acest an în Ucraina, Belarus, Cehia, Marea Britanie și Irlanda. În același timp, numărul secțiilor va crește în SUA cu 70%, în Federația Rusă – cu circa 40%, în Portugalia și Spania - cu 25%, în Franța și Italia - cu câte 16%, iar în România - cu 9 la sută.

Președintele CEC a mai anunțat că pentru alegerile parlamentare și referendumul consultativ vor fi tipărite peste 11 milioane de buletine de vot.

Ce trebuie să știi dacă ai buletinul expirat

Pe 24 februarie, în ziua alegerilor parlamentare, Agenția Servicii Publice (ASP) va activa conform unui program special de muncă. vor fi deschise toate subdiviziunile responsabile de eliberarea actelor de identitate, inclusiv în cadrul centrelor multifuncționale. În intervalul orar 7:00 – 21:00, angajații ASP vor elibera buletine de identitate provizorii și vor asigura înmânarea actelor de identitate necesare pentru participarea la scrutinul electoral.

Concurenții electorali

Andrei Volentir  - Sputnik Moldova
Societate
Exclusiv: Alegeri parlamentare și referendum într-o zi - cum se va modifica bugetul

Concurenții electorali în circumscripția națională vor fi înscriși în buletinul de vot în această ordine:

Partidul Democrat din Moldova

Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS”

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova

Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”

Partidul Politic „Șor”

Partidul Politic Mișcarea Populară Antimafie

Partidul Politic „Partidul Nostru”

Partidul Național Liberal

Partidul Politic „VOINȚA POPORULUI”

Partidul Regiunilor din Moldova

Partidul Politic „Democrația Acasă”

Mișcarea Profesioniștilor „Speranța- Надежа”

Partidul Politic „PATRIA”

Partidul Politic Partidul Verde Ecologist

Partidul Liberal

Fluxul de știri
0