Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Există oare viață după alegeri în Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariAlegeri locale
Alegeri locale - Sputnik Moldova
Abonare
Editorialistul Sputnik reflectează asupra aspectelor care nu au avut loc în campania electorală 2019, ajunsă acum apropie de sfârșit.

Campania electorală este pe ultima sută de metri, iar duminică dimineața pentru candidații la funcția de deputat va veni Anume Acea Zi. Pentru ei, acesta va fi momentul de glorie, înfrângeri și victorii. Cea mai importantă zi la care s-au gândit timp de patru ani și pe care au așteptat-o, care cu neliniște, care cu speranță acerbă.

Pentru ei, candidații. Nu pentru noi, alegătorii. Chiar și cel mai convins optimist, care crede cu sfințenie în ideile parlamentarismului, va fi nevoit să recunoască: poporul Moldovei rămâne, în general, impasibil la frământările politicienilor.

În curând va dispare de pe panourile publicitare agitația electorală. Însă deocamdată, oriunde te-ai întoarce, vezi: „Noi promitem”, „Noi planificăm”, „Noi vom ridica, vom aprofunda și vom restabili”. Așa și îți vine să-i întrebi: „Dar de ce vorbiți doar despre voi, stimați candidați?”

Tot ce trebuie să știți despre alegerile din Moldova - Sputnik Moldova
Alegeri parlamentare 2019: Tot ce trebuie să știți

Cum trăiți și ce gândiți, noi, mai mult sau mai puțin, ne imaginăm. Am văzut cum sărutați bebelușii, cum vă aplecați cu solicitudine asupra bătrânilor și vă uitați în ochii țăranilor, punându-le părintește mâna pe umăr. Noi deja am apreciat maniera dumneavoastră de a vă prezenta, elocința și coafurile. Noi deja v-am aplaudat, dacă ați observat cumva.

Haideți mai bine să vorbim despre noi, alegătorii de rând, de care ați fost atât de îndrăgostiți pe parcursul acestei luni. Toate cele treizeci de zile calendaristice. Știți voi oare cum o ducem și care sunt grijile noastre?

În Moldova, între grijile politicienilor și grijile cetățenilor de rând se simte, ca și până acum, o prăpastie. În anul 2019, ziua alegerilor, cu siguranță, nu va semăna a sărbătoare, și nici un fel de entuziasm, ca și acum patru ani, nu se observă pe fețele alegătorilor. „Măria sa Alegătorul” va merge la secția de votare în mod banal, fără fanfare și felicitări reciproce.

De ce atunci mai mergem în general la alegri, Măria Noastră? Dar, cum altfel. Fiecare în felul său, fiecare cu motivul său. Însă, se creează impresia că, chiar și reducerile de la supermarketul de alături îi provoacă alegătorului moldovean emoții mai mari decât alegerile parlamentare. Nu mai vorbim de Liga Campionilor: să organizezi alegeri în aceeași zi cu un meci important de fotbal, chiar că nu merită.

Iar faptul rămâne fapt: încrederea populației Moldovei în toată clasă politică, luată laolaltă, nu numai că este doar zdruncinată (ea a fost zdruncinată încă la începutul anilor `90), ci distrusă definitiv.

Primele buletine de vot au fost tipărite - Sputnik Moldova
Incredibil: Ce se întâmplă cu buletinele de vot după alegeri

N-ai zice că politicienii nu se bucură deloc de încredere. Fiecare își are adepții și simpatizanții săi. Sunt publicate cu regularitate clasamentele încrederii din care constatăm că politicianul A a urcat în top, bravo. Iar politicianul B, dimpotrivă, a coborât de pe locul trei pe locul cinci. Ca să vezi: ce ghinionist demn de ocară.

Știți că există, de exemplu, un astfel de show – concursul de frumusețe. Acolo, de asemenea, publicul urmărește evoluarea participantelor, apreciindu-le calitățile, ținând pumnii pentru concurentele favorite. Însă, nu-i așa, nimeni nu așteaptă de la concursurile de frumusețe niște schimbări radicale în viață? Acest eveniment este mai curând un atribut, o înfrumusețare a unei realități plicticoase, și nicidecum un moment de cotitură în viața acelei țări.

Pare că anume aceasta este, în anul 2019, atitudinea cetățenilor Moldovei față de alegerile parlamentare.

La începutul lunii februarie a fost publicat încă un sondaj de opinii, realizat de Institutul Republican Internațional (IRI) din SUA. Și, în mod obișnuit, atenția a fost îndreptată asupra clasamentelor politicienilor și partidelor. Probabil, pentru politicieni și partide acest lucru este foarte interesant. Dar ce avem din asta noi, alegătorii? Noi doar nu suntem la totalizator, unde se apreciază șansele cailor de curse. Noi suntem preocupați de obișnuitele, grelele noastre nevoi.

Să ne îndreptăm atenția spre alte cifre, pe care de obicei nu le observă nimeni.

În decembrie 2018, în total 76% din populația Moldovei considera că transformările au loc prea lent sau chiar deloc. Acum trei ani, în octombrie 2015, această cifră era de 80%. Iar dacă în trei ani nu s-a schimbat nimic, la ce concluzie poate să ajungă omul de rând? Adevărat. Că transformări nu se vor mai produce deloc, și nu a venit oare timpul să plece din această țară.

Din numărul total de respondenți, 82% au declarat fie că în ultimul an starea financiară a familiei nu s-a schimbat spre bine, fie că s-a schimbat spre rău, fie că s-a agravat foarte tare. Cu patru ani în urmă, acest lucru îl declarau 74%.

Mai departe: 77% din populația Moldovei este sigură fie că situația economică nu s-a schimbat spre bine, fie că s-a agravat, fie că s-a agravat foarte tare.

Doar 30% dintre respondenți cred că situația economică se va ameliora în următorul an. Ceilalți consideră fie că nu se va schimba, fie că se va agrava, iar 10% sunt siguri că se va agrava într-o măsură foarte mare. Comparativ cu sondajul din anul 2014, nu s-a schimbat în general nimic. Cu patru ani în urmă, aceleași 30% credeau că situația economică se va îmbunătăți.

Pașaport  - Sputnik Moldova
Societate
În baza căror acte putem vota la alegeri în Moldova

De unde să mai iei optimism și entuziasm…

Se pare că în Moldova majoritatea alegătorilor fie că și-au pierdut, fie că își pierd vertiginos speranța că alegerile pot să schimbe ceva. Oricine ar pierde, oricine ar câștiga – se va ridica un val pe suprafața netedă a apei, după care valul se va rostogoli încet spre mal și se va liniști. Iar viața va reveni la ritmul de odinioară: cu rânduri interminabile în policlinici, numărarea bănuților din portmoneu, trotuare murdare, muncă extenuantă, estorcarea banilor spitale, judecătorii, universități, școli și grădinițe.

Faptul că multă lume într-adevăr susține un politician sau altul, nu schimbă nimic. Însă statistica emigrării din țară schimbă multe. S-a vorbit de mai multe ori, dar mai amintim încă o dată: potrivit statisticii ONU, cu un astfel de ritm, în 30 de ani, până în 2050, Moldova va pierde 25% din populația care i-a mai rămas.

Reiese că, în campania electorală, cea mai importantă problemă a politicienilor nu este să le spună alegătorilor câți metri pătrați de asfalt vor așterne sau cu câte procente vor crește investițiile în economie. Și nici lozinca de genul: „Votați pentru mine, eu sunt bun”! Toate acestea le-am mai auzit. Ne-am dori însă o altă atitudine față de Măria Noastră.

Cel mai important este să le întoarcem oamenilor încrederea în schimbare. Nu ne asigurați că sunteți buni, responsabili. Convingeți-ne că Moldova se poate schimba. Și atunci, chiar dacă ați fi cel mai rău om din lume, oamenii vă vor urma.

Să sperăm că aceste alegeri într-adevăr vor schimba totul. Nu doar „pe ici-pe colo”. Aceasta nu mai este de ajuns. Ci anume totul.

Mai mult curaj, candidați. Patria așteaptă de la voi fapte eroice.

 Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik.

Fluxul de știri
0