Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv: Alegeri parlamentare și referendum într-o zi - cum se va modifica bugetul

© Sputnik / OsmatescoAndrei Volentir
Andrei Volentir  - Sputnik Moldova
Abonare
În bugetul de stat pentru anul viitor, pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare din 24 februarie sunt prevăzuți 110 204 400 de lei.

CHIȘINĂU, 4 dec – Sputnik. Bugetul alocat pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 nu va suferi schimbări esențiale după decizia Parlamentului de a organiza în aceiași zi cu scrutinul parlamentar un referendum consultativ. Declarația a fost făcută pentru Sputnik Moldova de membrul Comisiei Electorale Centrale (CEC) Andrei Volentir.

În bugetul de stat pentru anul viitor, pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare din 24 februarie sunt prevăzuți 110 204 400 de lei.

Membrul CEC a explicat că, în principiu, nu vor fi suportate cheltuieli suplimentare, deoarece vor fi aceleași organe electorale, fie este organizat un scrutin sau două în aceiași zi. Singurul articol care va suferi schimbări va fi cel legat de tipărirea buletinelor pentru plebiscit.

”În principiu, pentru un scrutin în aceiași zi sau pentru un scrutin și un referendum în aceiași zi activează același organe electorale: consiliile electorale de circumscripție și birourile electorale ale secțiilor de votare. Respectiv nu putem avea alt număr de birouri și alt număr de oameni antrenați”, a declarat Volentir pentru Sputnik.

Vor fi ajustate doar cheltuielile pentru tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile parlamentare și referendum.

”Cheltuielile legate de tiparul buletinelor de vot sau alte materiale au fost calculate la 9,8 milioane de lei din totalul de 110 milioane de lei. Cota care revine unor astfel de cheltuieli nu este astronomică”, a declarat Volentir.

Местные выборы - Sputnik Moldova
Politică
Surpriza care li se pregătește deputaților aleși în circumscripțiile uninominale

În total, la alegerile din 24 februarie vor fi deschise 2075 de secții de votare.

”Avem timp suficient pentru a ne ajusta programul de activitate astfel încât să organizăm ambele exerciții în aceiași zi”, a adăugat membrul CEC.

Președintele CEC, Alina Russu, a declarat anterior în cadrul unui interviu pentru Sputnik Moldova că 65 la sută din bugetul alocat pentru parlamentarele din 2019 este îndreptat spre remunerarea personalului electoral.

”Acești 65 la sută din bugetul pentru alegeri sunt destinați pentru remunerarea funcționarilor electorali. Remunerarea se calculează ținând cont de salariul mediu pe economie, care se schimbă în fiecare an”, a explicat Russu.

Comisia Electorală Centrală a aprobat, în cadrul unei ședințe extraordinare, bugetul pentru anul viitor – un an cu două scrutine naționale. Potrivit deciziei aprobată de CEC, bugetul instituției pe anul viitor a fost aprobat  în sumă de 309 523 100 de lei. Din această sumă, pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare din 24 februarie sunt prevăzuți 110 204 400 de lei. Pentru alegerile locale generale, ce urmează  să se desfășoare în vara anului viitor, a fost aprobat un buget de 139 999 700 de lei.

Alegerile parlamentare se vor desfășura în baza unui sistem mixt într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se aleg 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Fluxul de știri
0