CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. În acest an, pentru prima data în Republica Moldova scrutinul parlamentar are loc în baza sistemului electoral mixt. În Parlament vor fi aleși 101 deputați.
CEC a înregistrat în circumscripția națională 15 concurenți electorali, iar în circumscripțiile uninominale sunt 319 candidați din partea a 10 formațiuni politice și 56 de candidați independenți.
În total, pentru un fotoliu în Parlament au luptat aproximativ 1000 de candidați.
Prezența la vot – mai proastă decât la scrutinul prezidențial
Ca și în anii precedenți, la primele ore ale dimineții au votat persoanele de în temei persoanele de peste 56 de ani. Alegătorii au început să vină masiv la secțiile de votare către amiază. Potrivit datelor CEC, la ora 21:00 prezența la vot era sub 50 la sută.
Președintele CEC, Alina Russu, a declarat în cadrul unui briefing că prezența la vot, la ora 18:30 era ceva mai redusă decât la alegerile parlamentare din 2014, când votaseră deja 51% dintre alegători, dar și comparativ cu cele prezidențiale din 2016. Atunci, în primul tur prezența a fost de 47%, iar în turul doi – de 521%.
Au fost destul de activi și cetățenii noștri care au votat la secțiile de votare deschise în străinătate. La secția de votare deschisă în cadrul ambasadei noastre la Moscova lumea a stat la coadă pentru ca să poată vota. Cozi imense s-au format și la Berlin. În România, foarte mulți moldoveni nu au putut vota pentru că au avut pașapoartele expirate.
Partidele s-au învinuit reciproc de încălcări
Deși observatorii internaționali au menționat că alegerile s-au desfășurat liniștit, au fost semnalate mai multe încălcări minore. Astfel, șeful Inspectoratului Național de Patrulare, Marin Maxian, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că până la ora 14.00, oamenii legii au intervenit în cazul a 52 de sesizări cu privire la încălcarea legislației electorale.
Potrivit lui Maxian, din cele 52 de sesizări, 29 de cazuri au vizat amenajarea panourilor electorale în apropierea secției de votare, 4 cazuri – deteriorarea buletinelor de vot, iar în alte două cazuri au fost distruse 2 panouri electorale.
De asemenea, a fost înregistrat un caz privind dispariția ștampilei de vot din secția de votare.
Totodată, chiar de dimineață, partidele politice care participă la cursa electorală s-au învinuit reciproc de mai multe păcate și încălcări.
Partidul Democrat a sesizat Comisia Electorală Centrală despre faptul că "în mai multe secţii de votare reprezentanţii unui ONG fac presiune asupra membrilor Birourilor Electorale Centrale ca să nu dea şi buletinele vot pentru referendum, împreună cu cele privind votul pentru alegerile parlamentare".
Unii concurenți electorali acuză că mai mulți cetățeni cu drept de vot sunt transportați organizat la secțiile de votare. Comisia Electorală Centrală a precizat în context că legislația națională nu prevede interdicții privind transportarea cetățenilor către secțiile de votare.
”Aceste cazuri urmează a fi documentate în modul corespunzător și examinate inclusiv prin prisma fenomenului de corupere a alegătorilor. Inspectoratul General de Poliție a fost sesizat despre aceste fapte”, a menționat CEC într-un comunicat.
Moldova, în așteptarea rezultatelor alegerilor
Președintele CEC, Alina Russu, a declarat că odată cu închiderea secțiilor de votare, funcționarii electorali vor purcede la numărarea buletinelor de vot.
Cetățenii așteaptă cu nerăbdare rezultatele scrutinului pentru a vedea cine va fi la putere în următorii patru ani. Judecând însă după estimările sociologilor, procesul de formare a majorității parlamentare va fi unul extrem de anevoios. Astfel că greul este încă înainte, atât pentru politicieni, cât și pentru cetățeni.
În Moldova, pe 24 februarie, cetățenii își aleg un nou parlament. Reporterii Sputnik urmăresc desfășurarea scrutinului și transmit informații detaliate în regim real.
Urmăriți reportaje, materiale video, interviuri, informații de la CEC și din la secțiile de votare în proiectul special: