Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

CEC a anunțat când va publica primele rezultate preliminare ale alegerilor parlamentare

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы в парламент Молдовы 2019
Выборы в парламент Молдовы 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele CEC, Alina Russu, a anunțat când vom vedea primele rezultate preliminare ale alegerilor din 24 februarie. Până la ora 19:00 au votat aproape 1,4 milioane de alegători.

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Până la închiderea secțiilor de votare pe teritoriul Republicii Moldova au mai rămas două ore. În cadrul alegerilor parlamentare care au loc astăzi în țara noastră, până la ora 19.00 au votat 46,7 procente de alegători sau peste 1 368 000 de cetățeni cu drept de vot.

Președintele CEC, Alina Russu, a declarat că odată cu închiderea secțiilor de votare, funcționarii electorali vor purcede la numărarea buletinelor de vot.

”Imediat ce procesele verbale vor fi completate, acestea vor fi procesate și introduse în SIAS ”Alegeri”, astfel ca fiecare cetățean să poată urmări primele rezultate prealabile ale alegerilor parlamentare din 24 februarie”, a declarat Russu.

Până la această oră în cele 125 de secții deschise peste hotarele țării au votat 2,2 procente de alegători sau peste 64,5 mii de cetățeni.

”Cele mai solicitate secții de votare sunt din Londra de Est. Destul de solicitată este și secția din Dublin, Irlanda”, a declarat Rusu.

De asemenea, până la ora 18.30, peste 35 de mii de cetățeni cu drept de vot din stânga Nistrului și-au exprimat dreptul la vot în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie.  

Местные выборы 2018 - Sputnik Moldova
Alegerile din 24 februarie: Ori votăm corect, ori facem pușcărie

Ultima ieșire în fața presei a membrilor Comisiei Electorale Centrale va avea loc la ora 22:00.

Din acest an, alegerile parlamentare se desfășoară în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar, într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se vor alege 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se vor alege 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

La scrutinul parlamentar din 24 februarie în circumscripția națională s-au înscris 14 partide și un bloc electoral. În cele 51 de circumscripții uninominale candidează peste 300 de concurenți electorali.

Tot pe data de 24 februarie 2019, în Moldova este organizat și un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.

Fluxul de știri
0