Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Exclusiv: Când își va începe activitatea Parlamentul ales la 24 februarie

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы в парламент Молдовы 2019
Выборы в парламент Молдовы 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Legislația electorală prevede termene clare în care trebuie să fie totalizate rezultatele alegerilor parlamentare și validate mandatele deputaților aleși.

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Cetățenii cu drept de vot din Republica Moldova îi aleg astăzi, pe un mandat de patru ani, pe cei 101 deputați din Parlamentul țării. Din acest an, alegerile parlamentare se desfășoară în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar, într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se vor alege 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se vor alege 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

La scrutinul parlamentar din 24 februarie în circumscripția națională s-au înscris 14 partide și un bloc electoral. În cele 51 de circumscripții uninominale candidează peste 300 de concurenți electorali.

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Unii deputați din Moldova vor ajunge în viitorul Parlament prin tragere la sorți

După primirea, din toate circumscripţiile electorale, a proceselor-verbale ale consiliilor electorale de circumscripţie în care sunt indicate rezultatele numărării voturilor, Comisia Electorală Centrală totalizează numărul de voturi valabil exprimate, obţinut de fiecare partid sau bloc electoral, pentru a stabili dacă aceştia au atins pragul minim de reprezentare.

Pragul minim de reprezentare îl constituie următoarele proporţii din voturile valabil exprimate în ansamblu pe ţară: pentru un partid, o organizaţie social-politică – 6 la sută; pentru un bloc electoral – 8 la sută.

Consiliile electorale de circumscripţie au la dispoziție 48 de ore pentru a transmite la CEC procesele verbale cu privire la rezultatele alegerilor. La rândul său, CEC în termen de 5 zile totalizează rezultatele scrutinului și în termen de 24 de ore după totalizarea rezultatelor alegerilor, prezintă Curţii Constituţionale actele şi listele deputaţilor aleşi.

În termen de 5 zile după primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor.

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Exclusiv: Noul Parlament din Moldova se va putea întruni cu doar 67 de deputați

Concomitent, Curtea Constituţională validează mandatele deputaţilor aleşi şi confirmă listele candidaţilor supleanţi.

Curtea Constituţională infirmă rezultatele alegerilor şi în cazul în care, după desfășurarea alegerilor parţiale, nu a fost ales numărul de cel puţin 2/3 de mandate de deputat.

În cazul în care Curtea Constituţională confirmă legalitatea alegerilor în cel puţin 2/3 din circumscripţiile uninominale, Comisia Electorală Centrală eliberează legitimaţii deputaţilor aleşi.

CEC a anunțat când va publica primele rezultate preliminare ale alegerilor parlamentare >>>

Comisia Electorală Centrală dispune publicarea rezultatelor finale ale alegerilor în termen de 24 de ore de la primirea actelor de la Curtea Constituţională.

Ținând cont de aceste termene, cel mai probabil la mijlocul lunii martie, ar putea fi validate rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie. Astfel, Parlamentul de legislatura a XXI-a s-ar putea întruni în prima ședință la sfârșitul lunii martie.

Fluxul de știri
0