Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ultima Oră: Secţiile de votare din Moldova, închise - Iată câţi moldoveni au votat

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы в парламент Молдовы 2019
Выборы в парламент Молдовы 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Toate secțiile de vot din țară s-au închis. În total au reușit să voteze peste 1 milion 447 de mii de alegători, rata medie finală de participare la scrutin fiind de peste 49%.

CHIȘINĂU, 24 feb - Sputnik. Acum câteva clipe, secțiile de votare din țara noastră și-au închis ușile. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), în cadrul alegerilor parlamentare care au loc astăzi în țara noastră, până la ora 21.00 au votat 49,08 procente de alegători sau peste 1.447.000 de cetățeni cu drept de vot. Cele mai active au fost femeile cu o rată de participare de peste 53%.

Totodată, potrivit CEC, cei mai activi au fost persoanele cu vârste cuprinse între 51 și 70 de ani - peste 31 la sută. La cealaltă extremă sunt tinerii cu mai puțin de 10 la sută.

Secțiile din Japonia și China au fost închise deja. Ultimele secții de votare se vor închide pe teritoriul Canadei și SUA. Rezultatele preliminare de la aceste secții urmează a fi anunțate la ora 22.00, când vor fi deschise aplicațiile pe pagina CEC.

Cum se votează la Ambasada Republicii Moldova de la București - Sputnik Moldova
Alegeri parlamentare: Cum votează moldovenii la București

Până la această oră în cele 123 de secții deschise peste hotarele țării au votat 2,45 procente de alegători sau peste 72 de mii de cetățeni.

Din acest an, alegerile parlamentare se desfășoară în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar, într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se vor alege 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se vor alege 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

La scrutinul parlamentar din 24 februarie în circumscripția națională s-au înscris 14 partide și un bloc electoral. În cele 51 de circumscripții uninominale candidează peste 300 de concurenți electorali.

Tot pe data de 24 februarie 2019, în Moldova este organizat și un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.

Fluxul de știri
0