Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Mai mulți copii, impozite mici: Rusia va cheltui miliarde pentru susținerea familiei

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaТрансляция послания президента РФ В.Путина к Федеральному Собранию
Трансляция послания президента РФ В.Путина к Федеральному Собранию - Sputnik Moldova
Abonare
Vladimir Putin consideră că cea mai importantă problemă a Rusiei este cea demografică și anunță un nou Program național de susținere a instituției familiei.

CHIȘINĂU, 20 feb - Sputnik. Președintele rus consideră că una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă statul rus este cea demografică. În cadrul mesajului sale către Adunarea Federală, Vladimir Putin a vorbit despre un nou program de susținere a instituției familiei pentru ca până la sfârșitul anului 2024 să fie atins din nou sporul demografic.

Ежегодное послание президента РФ В. Путина Федеральному Собранию - Sputnik Moldova
Rusia
Vladimir Putin: Nu avem timp de pierdut în ceea ce privește dezvoltarea strategică

”Pe oameni nu-i poți minți, ei simt acut ipocrizia, lipsa de respect și orice nedreptate. Pe ei îi interesează într-o măsură mai mică treburile birocratice, pentru oameni este cu adevărat important ce s-a făcut în realitate și în ce mod acest lucru schimbă viața familiilor lor, și nu într-un viitor îndepărtat, ci acum. Noi nu trebuie să repetăm greșelile comise în deceniile din trecut și să așteptăm venirea comunismului. Trebuie să schimbăm acum situația în bine. Iată de ce munca autorităților trebuie să fie bine organizată la toate nivelurile, iar responsabil de acest lucru este în primul rând Guvernul Federației Ruse. Proiectele noastre nu sunt federale sau care țin de anumite instituții, ci sunt de nivel național,..., iar acum avem posibilitatea să depunem un efort financiar colosal pentru a le realiza”, a subliniat Putin, precizând că aceste resurse nu sunt luate cu împrumut de nicăieri, sunt câștigate de milioanele de cetățeni ruși și trebuie administrați în așa fel încât să fie înmulțită această avere și bunăstarea familiilor din Rusia.

Vladimir Putin a declarat că deja în acest an oamenii vor trebui să sesizeze schimbările în bine, iar primele bilanțuri vor fi făcute la finele anului viitor.

Despre problema demografică și sarcinile până în 2024

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Exclusiv: Igor Dodon, despre problema demografică în Moldova - Video

Prima chestiune abordată de președintele rus în discursul său a fost problema demografică și protecția instituției familiei, ”cel mai puternic pivot al statalității”.

”Iar acum să discutăm despre cea mai importantă sarcină - despre ocrotirea națiunii, deci despre susținerea multilaterală a familiilor. Pentru societatea noastră, anume familia, nașterea de prunci, propășirea neamului, respectul față de bătrâni, rămân a fi un pivot moral puternic. Noi am făcut și vom face tot ce ne stă în puteri pentru a contribui la fortificarea valorilor familiei. Aceasta este chezășia viitorului nostru”, a declarat Putin.

Totodată, el a menționat că acest lucru trebuie să fie o sarcină comună atât pentru Guvern, cât și pentru societatea civilă, organizații religioase, partide politice și mass-media.

”Rusia trece printr-o perioadă demografică foarte complicată. Natalitatea este în scădere. Aminteam anterior că sunt cauze obiective și sunt legate de pierderile umane enorme pe care le-a suferit țara noastră în secolul XX - în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, dar și în perioada dramatică de după destrămarea URSS. Și sunt convins că până în anul 2024 vom reuși să avem un spor natural al populației”, a mai subliniat liderul de la Kremlin.

Programul propus de Putin în vederea susținerii instituției familiei

Președintele rus a prezentat un nou program menit să contribuie la atingerea scopului sus-menționat - sporul natural al populației.

”Astăzi vreau să anunț despre un nou pachet de acțiuni privind susținerea familiei. Primul lucru este ca nașterea și educația copiilor să nu fie perceput de familie drept un risc de sărăcie și scădere bruscă a nivelului de bunăstare. În prezent, în mediu pe țară pentru un copil sunt alocate lunar aproximativ 11 mii de ruble. De astfel de alocații beneficiază familiile veniturile cărora nu depășesc de 1,5 ori minimul de existență pentru o persoană. A venit timpul să facem un nou pas. Propun ca, începând cu 1 ianuarie 2020, să majorăm acest prag pentru ca și familiile veniturile cărora nu depășesc de două ori minimul de existență să poată beneficia de aceste alocații”, a anunțat Putin, precizând că datorită acestui lucru numărul beneficiarilor se va majora de 1,5 ori.

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Societate
Mesaj puternic: Igor Dodon, despre cea mai mare problemă a Moldovei

Totodată, el a menționat că astfel de sprijinul statului vor putea beneficia aproximativ 70 la sută dintre familiile în care se naște primul și al doilea copil. 

O altă măsură propusă de liderul rus ține de indemnizația pentru îngrijirea copiilor cu dizabilități. În prezent, aceasta constituie 5 mii 500 de ruble. Începând cu 1 iulie 2019, ea urmează să fie majorată până la 10 mii de ruble.

În al treilea rând, trebuie să fie diminuată povara impozitării familiilor.

”Principiul trebuie să fie unul foarte simplu. Mai mulți copii, impozite mai mici”, a declarat Putin.

Pentru realizarea acestui program vor fi cheltuite 7,5 miliarde de ruble în 2019. În anul 2020 - 21,7 miliarde de ruble în 2021 - 30,6 miliarde de ruble. Potrivit calculelor preliminare, în urma implementării Programul vor beneficia de sprijin peste 600 de mii de familii.

”Noi avem acești bani și ei trebuie cheltuiți pentru realizarea respectivelor obiective”, a subliniat Putin.

Marș pentru Viață - 2019, SUA - Sputnik Moldova
Eveniment ignorat de presa mainstream: Au participat sute de mii de oameni - Video

Totodată, președintele rus a mai propus o acțiune suplimentară privind sprijinirea familiilor în care se va naște al treilea și următorii copii. Astfel, pentru fiecare dintre aceste familii, din bugetul federal vor fi alocate 450 de mii de ruble pentru plata creditului ipotecar. Acest lucru urmează să fie implementat retroactiv, adică începând cu 1 ianuarie 2019, fiind efectuate toate recalculările necesare.

”Trebuie să le oferim familiilor posibilitatea de a procura nu doar un apartament gata construit, dar și să-și construiască propria casă, pe pământul său”, a declarat Putin, îndemnând Guvernul rus și Banca Centrală să elaboreze instrumentele financiare necesare pentru realizarea acestui lucru.

Președintele rus s-a adresat pentru a 15-a oară către Parlament. De regulă, nu este anunțat în prealabil pe ce chestiuni anume se va axa mesajul lui Vladimir Putin, adresat anual Adunării Federale a Federației Ruse. Și nu pentru că acesta ar fi un secret, ci pentru că Putin lucrează personal, până în ultima clipă, asupra documentului, intervenind cu redactări, uneori radicale.

În 2018, cea mai importantă parte a mesajului a fost consacrată perspectivelor dezvoltării Forțelor Armate ale Rusiei.

Fluxul de știri
0