CHIȘINĂU, 6 feb - Sputnik, C. S. Cea mai gravă problemă cu care se confruntă Republica Moldova este cea demografică. Iată ce crede președintele Dodon despre depășirea acestui flagel și care ar fi cei mai importanți pași care ar trebui făcuți pe termen scurt, mediu și de durată.
”Am fost primul care am vorbit public despre această problemă, anul trecut am organizat și o conferință internațională cu această tematică, iar anul acesta l-am declarat Anul Familiei pentru a atrage atenție asupra acestei probleme. Oamenii pleacă nu doar din cauza că nu au salarii, oamenii pleacă pentru că nu au încredere în viitorul Republicii Moldova. Oamenii nu au încredere în viitorul copiilor săi aici. Noi trebuie să restabilim încrederea oamenilor și să înțeleagă că Moldova are viitor, iar pentru asta e nevoie de un complex întreg de măsuri. De la lupta cu corupția, crearea locurilor de muncă, tot ce ține de asistența socială și așa mai departe”, a declarat Dodon în cadrul emisiunii ”Poligraf”, realizată în studioul Radio Sputnik Moldova.
Șeful statului a explicat că instituția prezidențială a elaborat un set întreg de măsuri, dar a subliniat că nu poate să realizeze de una singură acest lucru și este nevoie și de implicarea Parlamentului și a Guvernului. Iată de ce, Dodon speră că problema demografică va fi o prioritate pentru viitorul Parlament și Guvern.
”Sper ca pentru viitorul Parlament și Guvern aceasta (problema demografică - n.r.) va fi prioritatea numărul unu - stoparea exodului moldovenilor din Republica Moldova”, a declarat Dodon, precizând că până nu vom reveni la un regim prezidențial sau semiprezidențial, lucrurile nu se vor schimba.
Amintim că și în discursul președintelui, susținut cu prilejul lansării Anului Familiei în Republica Moldova, el a subliniat că problema demografică reprezintă una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă societatea noastră, iar de soluționarea acestea va depinde viitorul Republicii Moldova.
În 2019, autoritățile publice centrale și locale sunt încurajate să desfășoare acțiuni consacrate Anului Familiei, iar reprezentanții mass-media să reflecte pe larg acțiunile care vor fi organizate.
Pentru prima dată în Republica Moldova, problema demografică a fost discutată la cel mai înalt nivel în cadrul Congresului Mondial al Familiilor, eveniment de anvergură globală desfășurat recent în Moldova, la care au participat reprezentanți din peste 40 de țări ale lumii.
Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică privind situaţia copiilor în anul 2017, numărul acestora este în descreștere continuă, constituind 676 de mii de copii sau fiecare a cincea persoană era în vârstă de până la 18 ani. În anul 2017 au fost înregistrați 34,1 mii de născuţi-vii, în descreştere cu 8,9 la sută faţă de 2016.