Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Donald Trump, discurs despre Starea Națiunii: Interesul național, mai presus de orice

© REUTERS / Joshua RobertsDonald Trump
Donald Trump - Sputnik Moldova
Abonare
Agenda pe care o voi prezenta este ”agenda poporului american”, a declarat Donald Trump în discursul său despre Starea Naţiunii care a durat 82 de minute, fiind unul dintre cele mai lungi din istoria acestui eveniment.

CHIȘINĂU, 6 feb – Sputnik. Președintele SUA, Donald Trump și-a început tradiționalul discurs, amânat anterior din cauza ”shutdown”-ului guvernamental, cu un apel la unitate adresat clasei politice americane.

Igor Iușkov - Sputnik Moldova
Expert: Trump a greșit făcând publice „veștile proaste pentru Rusia”

Locuri de muncă, comerţ, infrastructură, prețul medicamentelor, dar și lupta împotriva traficului de droguri şi a imigraţiei ilegale sunt teme pe care s-a axat anul acesta discursul preşedintelui Trump. El a apreciat la superlativ nivelul la care a ajuns economia americană sub conducerea sa.

Liderul american le-a cerut politicienilor să renunțe la interesele de partid în favoarea celui național.

”Agenda poporului american” este foaia de parcurs a Casei Albe, a spus el, subliniind că victoria nu înseamnă câștig pentru partid, ci câștig pentru țară.

”Stau aici pregătit să lucrez cu voi pentru a împlini realizări istorice pentru toţi americanii - victoria nu înseamnă să câştigi pentru partidul nostru, victoria este să câştigi pentru ţara noastră”, a declarat Trump.

Trump, despre politica externă a SUA

Și în afara granițelor, Casa Albă va face ”o politică externă care pune în primul rând interesele Americii”, a declarat Trump.

Astfel, abordând temele principale în acest domeniu, Trump a lansat, în primul rând, un avertisment către marea rivală, China, cea cu care SUA are cea mai dură luptă economico-strategică.

UE limitează importurile de oțel - Sputnik Moldova
Războiul comercial dintre SUA și China: UE își limitează importurile de oțel

”Am mult respect pentru preşedintele Xi şi lucrăm la un nou acord comercial cu China, dar trebuie să includă schimbări structurale reale pentru a pune capăt practicilor comerciale neloiale, a reduce deficitul nostru cronic şi a proteja locurile de muncă americane”, a declarat Trump.

China nu va mai ”fura locurile de muncă şi bogăţia americanilor”, a spus președintele american, subliniind astfel decizia sa de a depune toate eforturile pentru a câștiga bătălia economică de pe propriul teritoriu.

Aceste declarații survin în contextul ”armistiţiului” de 90 de zile, care ia sfârșit pe 1 martie, dar și a apropierii întâlnirii la vârf Donald Trump - Xi Jinping, ce urmează a avea loc în februarie, la Beijing.

Renegocierea tratatului INF

Репетиция воздушной части военного парада в Москве в ознаменование 70-летия Победы в Великой Отечественной войне 1941-1945 годов - Sputnik Moldova
Politică
Kremlinul a reacționat la propunerea lui Trump pentru un nou INF

Referindu-se la tratatul cu Rusia privind forţele nucleare intermediare, care a fost suspendat recent, Trump a spus că vrea o renegociere a acestuia care să includă şi alte ţări.

Explicând retragerea SUA din acest tratat, Trump și-a exprimat speranța că se va putea ajunge la o altă înțelegere, la care să se alăture China și alte state. În cazul în care acest lucru nu se va reuși, președintele american a promis că SUA vor cheltui și vor inova mai mult ca oricând în domeniul militar.

Problema imigranților

O altă temă importantă, predilectă pentru Trump, a fost imigrația ilegală – și în primul rând acea venită din Mexic, ”un stat fără lege”. ”Îl voi construi”, a declarat ferm Donald Trump, referindu-se la celebrul său zid de la granița mexicană.

Granița SUA și Mexic - Sputnik Moldova
Situația de la frontiera Statelor Unite ale Americii și Mexic, văzută de un martor ocular

”Pur şi simplu, zidurile funcţionează şi zidurile salvează vieţi”, a subliniat Trump, care a dezvoltat subiectul imigrației clandestine – vinovată de infracțiuni, de la trafic de droguri la crime, dar și dăunătoare clasei muncitoare americane.

În acest context, Trump a avertizat Congresul că mai are doar zece zile pentru a aproba bugetul necesar funcționării Guvernului SUA.

Trump a anunțat data celei de a doua întâlniri cu liderul coreean Kim Jong-un>>>

Trump a abordat și alte teme -  de exemplu ”misiunea istorică de a pacifica peninsula Coreea”, incluzând o nouă întâlnire cu Kim Jong Il – dar pe fond este poate cel mai spectaculos discurs despre Starea Uniunii.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0