CHIȘINĂU, 16 nov – Sputnik. După ce imigranții din America Centrală au ajuns la frontiera Mexicului și SUA, în regiunea Tijuana, au apărut informații despre primele ciocniri cu localnicii, revoltați de instalarea taberelor refugiaților pe plaja din Tijuana. Corespondentul RIA Novosti a discutat cu un rus care locuiește în regiunea Playas de Tijuana, care a comunicat că imigranții au dispărut după primele ciocniri.
“Într-adevăr, miercuri, imigranții se aflau în Playas, acolo unde a izbucnit un conflict cu localnicii. Imigranții au aruncat în direcția lor cu sticle, pietre, a intervenit poliția, însă nimeni nu a fost rănit, chiar dacă au fost sparte geamurile câtorva automobile. În urma acestui incident, imigranții au fost transportați într-un azil, iată de ce nu mai sunt acolo”, a declarat Serghei Izvekov, care locuiește în Tijuana.
Judecând după ceea ce a văzut Izvekov, joi, în regiunea frontierei situația a fost una calmă.
„Locuiesc în apropierea plajei. Joi am trecut cu mașina de-a lungul zonei de lângă frontieră – nu am văzut niciun imigrant”, a spus rusul
În regiunea frontierei, unde dimineața refugiații se uraseră pe gardul care desparte Mexicul de SUA, acum se află mai multe persoane curioase și jurnaliști de la diverse instituții de presă.
“Se creează impresia că toți așteaptă ceva, însă nu se simte nicio agresiune”, a menționat Izvekov.
Urcarea pe gard este destul de periculoasă. Cu mult până la incidentul de dimineață, când zeci de refugiați din Honduras au urcat pe gard, dintre care unii săreau pe teritoriul SUA, iar apoi erau întorși, în partea americană au fost instalate inele de sârmă ghimpată.
“După gard, pe teritoriu american au instalat un gard suplimentar din sârmă ghimpată”, a spus Izvekov.
Drumul de-a lungul țărmului este blocat la distanța de 50 de metri de la zidul de graniță.
“M-am oprit acolo, am parcat și am trecut liber înaintate, alături de alte sute de persoane curioase”, a povestit Izvekov.
Potrivit lui, la frontiera dinspre partea mexicană sunt destul de mulți polițiști și militari, însă nu se știe dacă vor fi mobilizate și anumite forțe speciale.
“Cel puțin, nu am văzut acolo trupe speciale și nici tancuri”, a menționat interlocutorul.
În partea americană se află militari și câțiva gură-cască.
“Se creează impresia că singurul sentiment care domină de ambele părți ale frontierei este curiozitatea. Nu se simte vreo tensiune sau agresiune”, a subliniat el.