Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegeri parlamentare: Ce nu vor putea face candidații electorali după 9 februarie

© Sputnik / Miroslav RotariМестные выборы
Местные выборы - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit Planului calendaristic aprobat de Comisia Electorală Centrală, modificările în listele electorale pot interveni nu mai târziu de 14 zile înainte de ziua alegerilor.

CHIȘINĂU, 29 ian – Sputnik. Până la 9 februarie, inclusiv, concurentul electoral la alegerile parlamentare din 24 februarie poate solicita modificări în lista de candidați. Potrivit Planului calendaristic, aprobat de Comisia Electorală Centrală (CEC), aceste modificări pot interveni nu mai târziu de 14 zile înainte de ziua alegerilor.

lei, леи - Sputnik Moldova
Câți bani poate dona un cetățean simplu partidelor politice

Astfel, până pe data de 9 februarie, concurentul electoral în circumscripția națională poate solicita retragerea listei de candidați, înlocuirea unui candidat din listă și anularea deciziei privind includerea unui candidat.

În circumscripția uninominală poate fi solicitată retragerea candidatului înregistrat.

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din acest an, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar, într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se vor alege 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se vor alege 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Până la această oră, CEC a înregistrat 11 concurenți electorali în circumscripția națională. Este vorba de PDM, Blocul ”ACUM” DA-PAS, PCRM, PSRM, Partidul Politic ”Șor”, Partidul Politic ”Mișcarea Antimafie”, Partidul Politic ”Partidul Nostru”, PNL, Partidul ”Voința Poporului”, Partidul Politic ”Partidul Regiunilor” și Partidului Politic „Democrația Acasă”.  Alte patru dosare se găsesc în curs de examinare.

Galben, bej și violet – culorile buletinelor de vot

Alegătorii vor primi în secția de votare patru buletine de vot. Pe primul vor fi înscriși candidații electorali pe circumscripția națională, pe al doilea – candidații care concurează în circumscripțiile uninominale.

Местные выборы 2018 - Sputnik Moldova
Societate
Cum va arăta buletinul de vot pentru circumscripția națională la scrutinul din februarie

Alte două buletine de vot se vor referi la cele două întrebări puse în cadrul plebiscitului național. Fiecare din cele două întrebări va fi scrisă pe un buletin aparte. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.

Potrivit unei decizii CEC, textul buletinelor de vot pentru referendumul republican consultativ se vor tipări pe hârtie opacă. Un buletin va avea culoarea galben pal, iar al doilea - culoarea bej.

Buletinele de vot pentru circumscripțiile uninominale vor fi de culoare violet. CEC urmează să decisă și ce culoare va avea buletinul de vot pentru circumscripția națională.

Buletinul de vot se completează de către alegător numai în cabina pentru vot secret. Alegătorul care nu este în stare să completeze de sine stătător buletinul are dreptul să invite în cabină o altă persoană, cu excepţia membrilor biroului secţiei de votare, reprezentanţii concurenţilor electorali şi a persoanelor autorizate să asiste la operaţiile electorale. Aceste cazuri vor fi consemnate aparte în raportul biroului electoral al secţiei de votare.

Местные выборы - Sputnik Moldova
Societate
Unii alegători nu vor putea vota pe circumscripția uninominală

Alegătorul aplică ştampila cu inscripţia ”Votat” în interiorul cercului unui singur patrulater din buletinul de vot, ceea ce înseamnă că a votat pentru concurentul electoral corespunzător. Cercurile din celelalte patrulatere trebuie să rămână curate.

Se interzice scoaterea din localul secţiei de votare a buletinului eliberat pentru vot.

Un alegător poate vota numai pentru un singur concurent electoral.

Dacă alegătorul a completat greşit buletinul, la cererea lui, biroul electoral al secţiei de votare anulează acest buletin şi îi eliberează imediat, o singură dată, un nou buletin de vot. Acest caz va fi menţionat în procesul-verbal cu privire la votare şi în lista electorală.

Alegătorul introduce în urna de vot buletinul de vot cu ştampila „Votat”.

Fluxul de știri
0