CHIȘINĂU, 16 ian – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit particularitățile de votare ale unor categorii de alegători la alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019.
Alegătorii care nu au înregistrare la domiciliu sau reședința este expirată pot vota în cadrul alegerilor parlamentare pentru candidații din circumscripția națională și la referendumul republican consultativ, la orice secție de votare, unde vor fi înscriși în liste electorale suplimentare. Astfel, aceștia vor primi doar trei buletine de vot și nu patru. Acești alegători nu vor vota pentru candidatul pentru circumscripția uninominală.
În cazul în care alegătorul are și domiciliu, și reședință, în perioada valabilității reședinței, acesta votează în localitatea în care își are reședința.
Cum vor vota unele categorii de cetățeni care prezintă excepții
Studenții și elevii cu drept de vot înmatriculați la instituțiile de învățământ într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință pot vota în cadrul alegerilor parlamentare pentru candidații din circumscripția națională și la referendumul republican consultativ, la orice secție de votare deschisă în această localitate. Totodată, dacă au domiciliul/reședința în aceeași circumscripție uninominală cu instituția de învățământ la care sunt înmatriculați, aceștia pot vota și pentru candidatul din circumscripția uninominală.
Alegătorii cu drept de vot care în ziua votării se vor afla în spitale, stațiuni balneare, case de odihnă, amplasate în altă localitate decât locul permanent de trai, pot vota la alegerile parlamentare pentru candidații din circumscripția națională și la referendumul republican consultativ, iar dacă au domiciliul/reședința în aceeași circumscripție uninominală pot vota și pentru candidatul din circumscripția uninominală.
Persoanele deținute pe baza unui mandat de arest până la pronunțarea sentinței judecătorești, persoanele condamnate la închisoare a căror sentință nu este definitivă, cele care execută o sancțiune contravențională sub formă de arest, persoanele condamnate la închisoare prin hotărâre judecătorească definitivă, aflate în instituțiile penitenciare, într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință, pot vota la alegerile parlamentare pentru candidații din circumscripția națională și la referendumul republican consultativ. Dacă au domiciliul/reședința în aceeași circumscripție uninominală pot vota și pentru candidatul din circumscripția uninominală.
Persoanele care își satisfac serviciul militar pot vota la alegerile parlamentare pentru candidații din circumscripția națională și la referendumul republican consultativ la secția de votare din localitatea în care este dislocată unitatea militară. Dacă au domiciliul/reședința în aceeași circumscripție uninominală pot vota și pentru candidatul din circumscripția uninominală.
Alegeri în Moldova: Detaliile la care trebuie să fii atent când intri în secția de votare>>>
Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.