Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Câți bani poate dona un cetățean simplu partidelor politice

© Sputnik / Rodion Procalei, леи
lei, леи - Sputnik Moldova
Abonare
Suma maximă pe care o poate dona o persoană fizică în decursul acestui an bugetar, unui sau mai multor partide politice, este de 20 925 de lei.

CHIȘINĂU, 28 ian – Sputnik. O persoană fizică, în decursul unui an bugetar, poate face donații în numerar unui sau mai multor partide politice, în sumă de până la trei salarii medii pe economie stabilite pe anul respectiv.

bani - Sputnik Moldova
Societate
Anunț important de la Guvern: Ce se va întâmpla cu salariile în acest an

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), aceste condiții sunt prevăzute în Legea privind partidele politice și se aplică de la 1 ianuarie 2019. Totodată, donațiile care depășesc această limită se vor face exclusiv prin operațiuni bancare.

Conform Hotărârii de Guvern din 18 ianuarie 2019 privind aprobarea cuantumului salariului mediu lunar pe economie prognozat pentru anul curent, valoarea acestuia este în mărime de 6975 lei.

”Astfel, în decursul unui an bugetar, o persoană fizică poate face donații în numerar unui sau mai multor partide politice în sumă de cel mult 20 925 de lei”, precizează autoritatea electorală centrală.

Oficial, în Republica Moldova sunt înregistrate 46 de partide politice.

40 de milioane de lei din bugetul de stat

Pentru finanțarea partidelor politice, în bugetul de stat pentru anul în curs este prevăzută suma de 40 de milioane de lei.

La bugetul de stat pentru anul 2019 sunt planificate venituri în sumă de 42,12 miliarde de lei, cheltuieli – de 47,66 de miliarde de lei și un deficit de 5,53 de miliarde de lei.

În structura veniturilor bugetului de stat pe anul 2019 veniturile din impozite şi taxe se estimează la 37,33 de miliarde de lei, cele obținute din granturi – la 1,96 de miliarde de lei.

Din cele peste 47 de miliarde de lei prevăzute la capitolul cheltuieli, 40 de milioane sunt preconizate să fie alocate pentru finanțarea partidelor politice.

Cum se împart banii din bugetul de stat partidelor din Moldova

Potrivit Legii privind partidele politice, acestea au dreptul să primească anual finanţare din bugetul de stat prin intermediul Comisiei Electorale Centrale.

Местные выборы 2018  - Sputnik Moldova
Societate
Din cele 46 de partide din Moldova, 25 ar putea avea probleme la alegeri

Cuantumul alocaţiilor pentru acest scop se aprobă în legea bugetară anuală, cota procentuală constituind nu mai mult de 0,2 la sută din veniturile bugetului de stat, cu excepţia veniturilor cu destinaţie specială prevăzute de legislaţie şi se distribuie după cum urmează: 40% – partidelor politice proporțional cu performanțele obținute în alegerile parlamentare; 40% – partidelor politice proporțional cu performanțele obținute în alegerile locale generale; 10% – partidelor politice care respectă cota de cel puțin 40% de candidați femei din numărul total al candidaților înaintați în toate circumscripțiile uninominale în alegerile parlamentare; 5% – partidelor politice proporțional cu numărul de femei alese efectiv în funcția de deputat în Parlament pe circumscripții uninominale și 5% – partidelor politice proporțional cu numărul de tineri aleși efectiv în cadrul alegerilor parlamentare și al celor locale generale.

În cazul blocurilor electorale, alocaţia se va împărţi conform înţelegerii prealabile între membrii blocului electoral sau, în lipsa unei înţelegeri, conform numărului de mandate obţinute de fiecare componentă.

Alocaţiile din bugetul de stat se transferă, lunar, pe conturile partidelor politice, prin intermediul Comisiei Electorale Centrale. În cazul pierderii sau suspendării a dreptului la finanţare din bugetul de stat, transferul sumelor respective încetează din luna imediat următoare lunii în care a fost pierdut sau suspendat acest drept.

Fluxul de știri
0