Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum va arăta buletinul de vot pentru circumscripția națională la scrutinul din februarie

© Sputnik / Miroslav RotariМестные выборы 2018
Местные выборы 2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Alegeri parlamentare: Cât de lung va fi buletinul de vot pentru circumscripția națională.

CHIȘINĂU, 28 ian – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat astăzi doi concurenți electorali în circumscripția națională pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. Este vorba despre Partidul Politic ”Partidul Regiunilor din Moldova”, cu o listă din 43 de candidați la funcția de deputat, și Partidului Politic „Democrația Acasă” cu 37 de candidaţi.

CEC a înregistrat și simbolurile electorale ale acestor doi concurenți electorali pentru imprimare în buletinul de vot, reprezentanții cu drept de vot consultativ în Comisie pe durata  perioadei electorale, iar în cazul ”Partidului Regiunilor din Moldova” -  a fost confirmată și persoana responsabilă de finanţe (trezorierul).

Заседание ЦИК - Sputnik Moldova
Mai sunt câteva ore în care cei care vor să devină deputați pot depune actele la CEC

Până astăzi, CEC a înregistrat 11 concurenți electorali în circumscripția națională. Este vorba de PDM, Blocul ”ACUM” DA-PAS, PCRM, PSRM, Partidul Politic ”Șor”, Partidul Politic ”Mișcarea Antimafie”, Partidul Politic ”Partidul Nostru”, PNL, Partidul ”Voința Poporului”, Partidul Politic ”Partidul Regiunilor” și Partidului Politic „Democrația Acasă”.

Alte patru dosare se găsesc în curs de examinare.

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporțional şi majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

Alegerile din 24 februarie: De ce vom primi patru buletine de vot>>>

În aceiași zi cu alegerile parlamentare, în Republica Moldova va fi organizat un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă susțin propunerea de a reduce numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și cea ca poporul să poată demite deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile.

Fluxul de știri
0