CHIȘINĂU, 6 dec - Sputnik. Chiar dacă Parlamentul a prelungit cu un an termenul în care moldovenii pot practica comerțul cu amănuntul în baza patentei de întreprinzător, amendând Legea cu privire la Patenta de Întreprinzător, deținătorii patentei sunt oricum nemulțumiți de atitudinea autorităților față de această categorie de oameni.
Președintele Asociației Businessului Mic și Mijlociu, Eugen Roșcovanu, a declarat în cadrul unui interviu realizat în studioul Sputnik Moldova că autoritățile încearcă pe toate căile să le interzică deținătorilor de patente de întreprinzător să practice activitatea comercială, forțându-i că accepte alte forme juridice, cum ar fi "activitatea independentă" sau înregistrându-și o întreprindere individuală.
Eugen Roșcovanu spune că legea este inechitabilă, dat fiind că prevede în mod expres că în 2019 pot să-și continue activitatea comercială în baza patentei de întreprinzător doar cei care au deținut patenta de întreprinzător până în data de 31 decembrie 2018. Alte persoane nu pot deține patenta de întreprinzător pentru comerțul cu amănuntul (vom menționa că restricția cu un an de zile îi vizează pe deținătorii de patentă de întreprinzător doar pentru comerțul cu amănuntul).
"Sunt create o mulțime de bariere pentru cei care vor să activeze în comerț în baza patentei de întreprinzător", spune reprezentantul businessului mic și mijlociu.
"Serviciul Fiscal, acolo unde trebuie să obții patenta de întreprinzător în domeniul comerțului, creează tot felul de obstacole, se duc tot felul de activități obscure printre întreprinzători, li se spune să practice "activitatea independentă", dar să nu activeze nu în baza patentei de întreprinzător. Fel de fel de modalități de a bloca, de a insera în conștiința oamenilor că nu mai este posibil să desfășori această activitate", spune Eugen Roșcovanu.
O decizie luată și din raționamente electorale
El a spus că inițiativa pe care a avut-o Ministerul Finanțelor de a substitui activitatea comercială desfășurată în bază de patentă cu activitatea comercială independentă a eșuat.
"Acum doi a fost inventată această activitate independentă care este o copie a întreprinderilor individuale, doar că s-au micșorat taxele, impozitele, dar numărul de documente, de activități birocratice care trebuie întreprinse sunt tot ca la întreprindere individuală", spune el.
Titularii de patentă au format un grup de lucru care s-a întrunit în două ședințe la grupul economic de pe lângă prim-ministru, unde s-a discutat aprins. Negocierile au fost dure, dar s-a soldat cu succes, pentru că premierul a venit cu inițiativa de a prelungi cu un an activitatea comercială în baza patentei de întreprinzător. Roșcovanu consideră că Guvernul și Parlamentul au aluat această decizie și din motive electorale, dat fiind că în data de 24 februarie 2019 vom avea alegeri parlamentare.
Dar această decizie nu-i satisface pe titularii de patentă, dar fiind că le asigură acest loc de muncă doar până la sfârșitul lui 2019, după care este greu de spus ce se va întâmpla.
Patenta de întreprinzător pentru comerțul cu amănuntul nu este un moft
Roșcovanu spune că patenta de întreprinzător pentru comerțul cu amănuntul nu este un moft, ci un mijloc de supraviețuire.
"De multe ori, patenta de întreprinzător este singura sursă de existență pentru o familie întreagă, care are și copii, și bătrâni. În special, această activitate este practicată de femei. Este o muncă grea, să stai în piața, și iarna, când temperatura aerului este de -20..-30 de grade Celsius, și vara pe +30..+40 de grade Celsius, este foarte greu și cei care practică această activitate au multe probleme de sănătate. }n special, femeile practică această formă de comerț, pentru că ele nu au loc de muncă, nu au un loc de muncă decent", spune președintele Asociației Businessului Mic și Mijlociu.
Așa cum am preciza mai sus, termenul de valabilitate a patentei va fi extins cu un an doar în cazul persoanelor care vor deține aceste patente în data 31 decembrie 2018. În prezent, potrivit informațiilor prezentate de Parlament, mai sunt valabile aproximativ 9400 de patente. Potrivit datelor statistice oficiale, în ultimii doi ani, peste 1550 de persoane din 9192 de deținători de patentă au trecut la activitatea independentă.
Eugen Roșcovan consideră însă că numărul acestora ar fi mult mai mare și că, potrivit unor informații din surse oficiale, această cifră s-ar ridica la 77 de mii.