Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova are un brand de țară pentru atragerea investițiilor: Iată despre ce este vorba

© Sputnik / Miroslav RotariMoldova
Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
În ajunul „Moldova Business Week 2018”, la Chișinău a fost lansat primul program integrat național dedicat atragerii capitalului extern în țara noastră.

CHIȘINĂU, 23 nov – Sputnik. Moldova are un brand de țară pentru atragerea investițiilor – Invest Moldova – și un mesaj de îndemn de a „crește” afaceri în țara noastră. Conceptul ”Descoperă Moldova” capătă o nouă dimensiune: antreprenorii străini sunt îndemnați să exploreze țara noastră, investind în ea.

Vitalie Iurcu - Sputnik Moldova
Cât costă crearea unui loc de muncă în Republica Moldova

În ajunul „Moldova Business Week 2018”, la Chișinău a fost lansat primul program integrat național, dedicat atragerii capitalului extern în țara noastră. Inițiativa aparține autorității care se ocupă nemijlocit de acest domeniu: Agenția de Investiții din Republica Moldova. Potrivit conceptului prezentat în cadrul conferinței de presă, la care au participat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, directorul general al Agenției de Investiții, Rodica Verbeniuc, alături de reprezentanții agenției de creație care a realizat inițiativa, componenta vizuală a programului reprezintă o evoluție firească a brandului turistic național „Pomul Vieții”.

Imaginea grafică a căpătat un plus de simbolism, pentru a susține abordarea complexă în promovarea brandului de țară. Moldova, dintr-o destinație turistică atractivă, cu o economie preponderent agrară, vine cu o invitație actualizată, extinsă sub aspect sectorial, care corespunde reformelor economice implementate.

Conceptul lansat face o analogie între fertilitatea pământului moldovenesc și climatul investițional prielnic din țara noastră. Identitatea vizuală va fi însoțită de mesajul #Grow in Moldova – un îndemn pentru investitorii străini de a-și dezvolta afacerile la noi, locul unde „din orice sămânță poate crește un miracol”. Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii: „Guvernul a creat toate condițiile pentru ca o afacere de succes să „prindă rădăcini” în țara noastră: avem acces la o piață de circa 800 de milioane de consumatori, un regim fiscal blând, o creștere economică stabilă și oferim facilități substanțiale antreprenorilor străini care își doresc să investească în Republica Moldova.

Marian Bunescu - Sputnik Moldova
Podcasturi
Ce mărci comerciale preferă moldovenii

Cu alte cuvinte, garantăm un climat investițional favorabil, pe care acest pom «roditor» îl reflectă într-un mod foarte reușit.” Rodica Verbeniuc, director general, Agenția de Investiții din Republica Moldova: „Agenția de Investiții lansează astăzi brandul investițional de țară: un „Pom al Vieții”, care a crescut, a prins la puteri și și-a extins coroana cu noi ramuri solide, ce reprezintă sectoarele strategice ale economiei naționale.

Este vorba de brandul unui program-umbrelă, sub care vor fi reunite eforturile noastre comune – ale statului, mediului de afaceri, cetățenilor, diasporei – de a promova Moldova, în vederea atragerii capitalului străin. La baza inițiativei noastre stă evoluția firească prin care trece Moldova și dorința de a-i consolida identitatea drept o piață emergentă, competitivă și atractivă pentru investiții. Acestea din urmă ar permite companiilor locale tranziția la activități generatoare de o mai înaltă valoare adăugată și oportunități de integrare în lanțurile valorice din economia globală. Ne-am propus să elaborăm și să lansăm brandul investițional de țară în ajunul «Moldova Business Week 2018», pentru ca să fortificăm mesajul pe care vrem să-l transmitem potențialilor parteneri din întreaga lume prin cei care vor vizita principalul eveniment de afaceri al anului.”

Monumentul cneazului Vladimir Borovițki din Moscova, lângă Kremlin - Sputnik Moldova
Ascensiune impresionantă: Care este cel mai scump brand rusesc

Ca sursă primară de informare și asistență pentru investitori, Agenția de Investiții își va consolida eforturile pentru a le oferi suport complex la fiecare etapă, începând cu furnizarea de informații și până la medierea relațiilor cu autoritățile și/sau actorii industriilor-cheie. Astfel, misiunea Agenției de a integra identitatea vizuală distinctă și oportunitățile competitive pentru investiții în toate sectoarele strategice ale economiei naționale și-a găsit expresia în brandul „InvestMoldova”.

Din punct de vedere grafic, Pomul Vieții, elementele căruia fac trimitere la importanța turismului și a vinificației, a fost completat cu simbolurile celorlalte 5 domenii strategice ale economiei naționale: Industria ușoară, TIC, Automotive și Electronică, Infrastructura și Energetica. Eugen Boico, director, agenția de creație „Publicis”: „Alături de imaginea stilizată a paharului, care sugerează tradițiile în vinificație, și cea a inimii – chintesența turismului receptor, în logo-ul brandului de țară și-au găsit loc noi elemente: simbolul conectivității, a comunicațiilor digitale, o țesătură și un nasture, un șurub stilizat, ramificații care reprezintă oportunitățile de creștere, precum și muguri care sugerează energia regenerabilă. Ne-am propus să creăm o imagine armonioasă, iar în jurul ei – o legendă despre oferta țării noastre, nu doar din perspectiva turistului, dar și a investitorului.”

Цыповский ландшафтный заповедник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sputnik Moldova a lansat proiectul ”Descoperă Moldova!”

Brandul de țară pentru atragerea investițiilor ar urma să se regăsească nu doar în proiectele guvernamentale. Logo-ul va putea fi utilizat, în condițiile legii, de antreprenorii moldoveni care participă la evenimente internaționale, dar și de organizatorii unor evenimente de business private, cu scopul de a spori atractivitatea investițională a Republicii Moldova. „Moldova Business Week 2018” – evenimentul de business al anului Aflat la cea de-a V-a ediție, „Moldova Business Week” reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente pentru promovarea imaginii țării în vederea atragerii investițiilor, intensificarea dialogului dintre sectorul public și cel privat, sporirea competitivității companiilor autohtone în vederea diversificării și extinderii capacităților de export. Evenimentul organizat de Agenția de Investiții, sub egida Guvernului Republicii Moldova, se va desfășura în perioada 27-29 noiembrie, la Chișinău.

Forumul nu poate fi ratat de cei care își propun să-și internaționalizeze business-ul, să cunoască noi tendințe în abordarea parteneriatelor externe, să indentifice noi clienţi sau pieţe de desfacere, să adopte noi modele de reușită în afaceri și soluții pentru provocările cotidiene. Accesul la conferință este liber pentru toți doritorii, în baza înregistrării prealabile online pe www.mbw.md.

Fluxul de știri
0