Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, votată în lectură finală

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința Parlamentului 03.05.2018
Ședința Parlamentului 03.05.2018 - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Proiectul BASS și cel al fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2019 au fost votate de deputați în lectură finală.

Chișinău, 30 nov - Sputnik. Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) pe  anul 2019 și proiectul fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul viitor au fost votate, în cadrul ședinței de astăzi, a Parlamentului, în a II-a lectură.

bani - Sputnik Moldova
Societate
Oameni care sunt angajați la muncă cu ziua, obligați să achite statului 2412 lei

Potrivit proiectului BASS, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat se prognozează pentru anul 2019 în sumă de 21427,4 milioane de lei, cu o majorare față de cel precizat 2018, de 2088,4 milioane de lei sau cu 10,8 la sută. Totodată, se precizează că în structura veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat în anul 2019, 59,6 la sută vor constitui contribuțiile de asigurări sociale și vor atinge 12770 de milioane de lei, mai puțin cu 70,5 milioane de lei decât cele precizate pe anul curent.

Proiectul BASS propune menținerea tarifului contribuțiilor stabilit la 1 octombrie curent. Astfel, tariful contribuției de asigurare socială plătită de angajatorii din sectorul privat, instituțiile de învățământ superior și medico-sanitare va fi de 18%, cea virată de angajatorii din agricultura de 12%, iar tariful contribuției individuale – 6%. Pentru persoanele fizice, ce îşi desfăşoară activitatea pe bază de contract individual încheiat cu Casa Naţională de Asigurări Sociale, plata contribuţiei va constitui 9456 de lei pe an, iar în cazul persoanelor fizice proprietari sau arendaşi de terenuri agricole care prelucrează terenul în mod individual – în sumă de 2412 de lei pe an.

Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Societate
Parlamentul din Moldova schimbă regulile de acordare a indemnizațiilor

Cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019 se propun în sumă de 21427,4 milioane de lei, cu o majorare de 2088,4 milioane de lei. Acestea vor acoperi subprogramele BASS, în corespundere cu prioritățile politicilor sectoriale.

Cheltuielile destinate activităților finanțate din BASS constituie 73,6%, alte 26,4% - din contul transferurilor de la bugetul de stat. 63,6% din totalul tuturor cheltuielilor vor fi direcționate pentru subprogramul de protecție socială a persoanelor în etate, 13 % - pentru protecția socială a persoanelor cu dizabilități. Alte circa 10 la sută din cheltuieli vor asigura realizarea politicilor în domeniul protecției familiei și copilului.

Пенсионер - Sputnik Moldova
Vor trebui sau nu unii pensionari să prezinte certificat că sunt încă în viață

Bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2019 este estimat fără deficit. Cu referire la proiectul fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2019, autorii au menționat că veniturile acestora se prognozează pentru anul viitor, în sumă de 7326,0 milioane de lei, cu o majorare de 8,8% față de cele curente.

Cuantumul primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală a fost stabilit în volum de 9% - 4,5% vor fi achitate de angajat și 4,5% de angajator. Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă de sumă fixă pentru anul 2019 este aceeași ca în anul 2018 și va constitui 4056 de lei.Fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2019 au fost estimate cu un deficit în sumă de 200 de milioane de lei. Cele două proiecte au fost votate, în lectura finală, de către 55 de deputați din cei prezenți la ședință.

Fluxul de știri
0