Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Oameni care sunt angajați la muncă cu ziua, obligați să achite statului 2412 lei

© Sputnik / Rodion Procabani
bani - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat, în 2019, zilierii vor fi obligați să achite o sumă fixă de 2412 lei.

CHIȘINĂU, 25 nov – Sputnik. Persoanele care se vor angaja cu ziua la muncă vor fi obligate, în 2019, să achite în bugetul asigurărilor sociale de stat o sumă fixă de 2412 lei.

Заседание Парламента 27.09.2018  - Sputnik Moldova
Bugetul 2019 a trecut de primul filtru al Parlamentului

Noutatea se conține în textul proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2019. Aplicarea taxei fixe anuale de 2412 lei se va face pentru asigurarea obligatorie a persoanelor fizice care exercită activități în calitate de zilieri în temeiul Legii privind exercitarea  unor activităţi necalificate cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.

”În cazul persoanelor fizice care desfășoară activitatea de zilieri este prevăzută taxa de 2412 lei. Este important că această sumă va fi efectuată doar pentru lunile în care are efectiv activitatea”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Nelea Rusu.

Potrivit Legii zilierilor, din veniturile obținute din activitatea necalificată cu caracter ocazional exercitată de zilier nu se calculează contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii. Zilierul are obligația de a se încadra în sistemul public de asigurări sociale obligatorii pe bază de contract individual, încheiat cu Casa Națională de Asigurări Sociale.

Ce vor păți țăranii care angajează la muncă zilieri >>>

De asemenea, din veniturile obținute din activitatea necalificată cu caracter ocazional exercitată de zilier nu se rețin primele de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă de contribuție procentuală. Zilierul are obligația de a se încadra în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală conform actelor normative în vigoare.

În același timp, pata impozitului pe venit din activitatea necalificată cu caracter ocazional exercitată de zilier se efectuează de către beneficiar în conformitate cu prevederile Codului Fiscal.

Fluxul de știri
0