Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Parlamentul din Moldova schimbă regulile de acordare a indemnizațiilor

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Parlamentul schimbă regulile de acordare a indemnizațiilor pentru îngrijirea copilului și a celor pentru incapacitate temporară de muncă.

CHIȘINĂU, 28 nov – Sputnik. Dreptul la indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani va putea fi oferit, la alegere, persoanei asigurate. Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie a examinat miercuri modificări ale legislației în acest sens și le va propune spre dezbatere plenului Parlamentului.

банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Societate
În Moldova va fi introdusă indemnizația pe viață

Potrivit proiectului, se propun două opțiuni pentru acordarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului. O variantă presupune ca plata să fie oferită de la data acordării concediului şi până la data împlinirii vârstei de 3 ani, iar cea de-a doua opțiune presupune ca indemnizația să fie plătită până la data împlinirii vârstei de 2 ani a copilului.

Cuantumul lunar al indemnizaţiei pentru creşterea copilului, în primul caz, va constitui 30 la sută din baza de calcul pentru fiecare copil, dar nu mai puţin decât cuantumul indemnizaţiei minime lunare și va fi plătit trei ani.  Pentru plata indemnizației, în termen de doi ani, aceasta va fi achitată 60 la sută din baza de calcul până la vârsta de un an a copilului şi 30 la sută din baza de calcul până la împlinirea vârstei de 2 ani. Totodată, pentru perioada concediului după împlinirea vârstei de 2 ani până la 3 ani, indemnizaţia lunară nu se va acorda.

Opţiunea solicitată iniţial pentru stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu va putea fi modificată ulterior.

Modificările prevăd că în cazul în care mama sau tatăl copilului (beneficiari de indemnizaţie) sunt angajați, își reia activitatea de muncă sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului, plata indemnizaţiei lunare nu se suspendă până la expirarea acestui concediu.

Люди в городе  - Sputnik Moldova
Societate
Protecția socială în Moldova, ce noutăți intră în vigoare din 1 ianuarie 2019

Proiectul presupune și reorganizarea procesului de stabilire, calculare şi plată a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă prin preluarea responsabilităţilor angajatorului, în contextul dezvoltării conceptului cu privire la certificatele electronice de concediu medical. Astfel, stabilirea, calcularea şi achitarea indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se va face de către  Casa Naţională de Asigurări Sociale prin simplificarea procesului existent.

La fel, se propune ca indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoză, de SIDA și maladii oncologice să fie stabilite, indiferent de durata stagiului de cotizare al beneficiarului.

Proiectul urmează să fie discutat și votat de Parlament.

Fluxul de știri
0