Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vor trebui sau nu unii pensionari să prezinte certificat că sunt încă în viață

© Sputnik / Evghenii PanasencoПенсионер
Пенсионер - Sputnik Moldova
Abonare
Deputatul Valentina Buliga a oferit un comentariu pentru Sputnik Moldova legat de pensiile pe care ar trebui să le primească pensionarii noștri stabiliți cu traiul în străinătate, dar și de propunerea Guvernului de a introduce un mecanism de control prin prezentarea ”certificatului de viață”.

CHIȘINĂU, 13 nov – Sputnik. Deputatul democrat Valentina Buliga, care este autorul unui proiect de lege prin care se propune ca pensionarii din Moldova stabiliți cu domiciliul în străinătate să beneficieze de dreptul la pensie în țara noastră, a oferit pentru Sputnik Moldova un scurt comentariu cu referire la această inițiativă legislativă, dar și la avizul pe care urmează să-l dea miercuri, 14 noiembrie, Guvernul la acest proiect de lege.

Пенсионер - Sputnik Moldova
Societate
Unii pensionari vor rămâne fără pensie dacă nu vor prezenta un certificat de viață

Buliga propune câteva modificări la Legea cu privire la sistemul public de pensii și anume la articolele care se referă la: Solicitarea pensiei și la Plata pensiei către persoana care şi-a stabilit domiciliul în străinătate. Deputatul vine cu inițiativa ca în lege să fie introduse două alineate noi, și anume: Persoana care şi-a stabilit domiciliul într-un stat cu care Republica Moldova nu are încheiat un acord privind asigurările sociale va putea depune cererea de pensionare şi actele necesare la organul teritorial de asigurare socială de la ultimul domiciliu din Republica Moldova, care se înregistrează în mod obligatoriu. Și al doilea: Persoana stabilită cu domiciliul în străinătate are dreptul la pensie conform Legii cu privire la sistemul public de pensii din Republica Moldova.

”Prin acest proiect vrem să restabilim drepturile pensionarilor care s-au stabilit într-o țară străină cu care Moldova nu are semnate acorduri”, a declarat deputatul pentru Sputnik Moldova.

Guvernul are inclus pe agenda ședinței de miercuri, 14 noiembrie, avizul asupra acestui proiect de lege, care a fost pregătit de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În acest aviz, Guvernul menționează că va susține proiectul de lege propus de deputatul Valentina Buliga, dar cu unele completări ”în scopul de a confirma dacă beneficiarul de pensie stabilit cu domiciliul în străinătate este în viață și de a evita achitarea dublă a pensiei”.

Guvernul propune un mecanism de control prin introducerea ”certificatului de viață”

Astfel, Guvernul propune ca articolul 36 din Legea cu privire la sistemul public de pensie să fie adoptat în următoarea redacție:

”Persoana stabilită cu domiciliul în străinătate are dreptul la pensie în condițiile prezentei legi.

 În cazul în care persoana îndreptățită beneficiază de pensie din Republica Moldova și are domiciliul în străinătate, aceasta are obligația de a transmite pe adresa Casei Naționale de Asigurări Sociale, la fiecare 6 luni, un certificat de viață, în modul prevăzut de Guvern. Dacă beneficiarul de pensie prezintă sau transmite certificatul de viață după expirarea celor 6 luni, plata pensiei va fi reluată din data suspendării.

Beneficiarul de pensie va completa certificatul de viață și îl va semna la misiunea diplomatică/oficiul consular al Republicii Moldova de pe teritoriul statului de domiciliu sau la subdiviziunile teritoriale ale Casei Naționale de Asigurări Sociale, care va autentifica faptul că acest document a fost semnat personal de titularul drepturilor sociale.

În cazul în care beneficiarul nu prezintă sau nu transmite certificatul de viață în termenul indicat, Casa Națională de Asigurări Sociale suspendă plata pensiei acestuia începând cu luna următoare lunii expirării celor 6 luni”.

Sputnik Moldova a solicitat opinia autorului acestui proiect de lege asupra avizului pe care Guvernul urmează să-l dea miercuri, 14 noiembrie. Valentina Buliga a declarat că nu poate să vină acum cu o poziție oficială, dar deputații vor analiza toate mecanismele propuse de Guvern, astfel încât pensionarii din Moldova, stabiliți cu traiul în străinătate, să fie repuși în drepturile lor constituționale.

”Nu pot să-mi exprim opinia oficială cu referire la aceste completări propuse, până când Executivul nu va da aviz la acest proiect. Vom examina mecanismele existente, astfel încât pensiile să ajungă la pensionari. Nu trebuie să îngreunăm procesul, dar nici să admitem excese”, a declarat parlamentarul pentru Sputnik.

Din 1 ianuarie, unele pensii din Moldova vor crește cu peste 2 mii de lei>>>

”Vom analiza avizul Guvernului și vom identifica modalitatea cea mai eficientă ca pensionarii noștri să-și primească pensiile”, a reiterat Buliga.

Conform actualei redacții a Legii cu privire la sistemul public de pensii, asiguratului care îşi stabileşte domiciliul în străinătate nu i se acordă drept la pensie. Asigurat este cetățeanul care a contribuit la fondul asigurărilor sociale din Moldova, dar din diverse motive a decis să plece cu traiul peste hotare, unde a și survenit momentul pensionării.

Residents of the village of Krivoi Navolok, Komi Republic, celebrate the Village Day - Sputnik Moldova
Societate
Pensiile de până la 1500 de lei vor fi majorate cu 10 procente

Schimbarea propusă de deputatul Buliga se referă în mod special la cetățenii Republicii Moldova care au îndeplinit toate condițiile de a primi pensie pe teritoriul țării noastre.

Astfel, statul va transfera pensia cetățeanului Republicii Moldova în țara în care acesta s-a stabilit cu traiul. Este vorba de orice stat, chiar dacă țara noastră nu va avea cu acesta un acord de colaborare socială. Potrivit autorului, în asemenea cazuri fiecare stat va fi cu partea lui de pensii.

Pensia va fi transferată în lei, dar va fi convertită imediat la locul de trai în valuta țării în care beneficiarul s-a stabilit cu domiciliul.

Proiectul urmează a fi examinat și dezbătut în plenul Parlamentului. Dacă va fi votată, legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

Fluxul de știri
0