SUA: Trump și mutarea care poate arunca lumea într-o criză uriașă

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaTrump
Trump - Sputnik Moldova
Abonare
O retragere a SUA ar putea fi mai semnificativă pentru economia mondială chiar decât războiul comercial al lui Trump cu China, subminând sistemul postbelic.

CHIȘINĂU, 2 sept — Sputnik, Evan Răutu. Într-un interviu acordat celebrei agenții Bloomberg, preşedintele Donald Trump a anunțat că Statele Unite "s-ar retrage din Organizaţia Mondială a Comerţului.

"Dacă nu se vor adapta, m-aş retrage din OMC", a declarat Trump. Președintele american a spus că acordul pentru OMC "a fost cel mai rău contract comercial realizat vreodată".

Un aspect important este că, dacă Trump a mai expus și cu alte câteva prilejuri ideea retragerii din OMC, de data aceasta anunțul a fost făcut chiar din Biroul Oval, prin intermediul uneia dintre cele mai prestigioase agenții cu profil economic.

Donald Trump - Sputnik Moldova
Trump a criticat cenzura din rețelele de socializare

Trump consideră ca apect principal faptul că SUA a fost "tratată foarte rău". În interviu, Trump a mai declarat că "am câștigat rar un proces la OMC, cu excepția anului trecut".

"În ultimul an, începem să câștigăm mult", a spus Trump: "Știi de ce? Pentru că știu dacă nu se întâmplă asta, am plecat de acolo", a continuat cinic președintele SUA.

"O retragere a SUA din OMC ar putea fi mult mai semnificativă pentru economia mondială chiar decât războiul comercial al lui Trump cu China, subminând sistemul postbelic pe care SUA au ajutat să fie construit", comentează Bloomberg News.

Faptul este incontestabil, pentru că ar arunca în aer criteriile privind protecționismul, taxele — deci un întreg establishment care poate genera o criză reală, cu implicații uriașe.

Israel - Sputnik Moldova
Trump: În câțiva ani, prim-ministrul Israelului va fi un Mahomed

Deocamdată, Trump a făcut câțiva pași în acest sens, declanşând adevărate conflicte cu Uniunea Europeană și China, dar și cu alte state, unele vechi partenere ale SUA, cum ar fi Canada sau Mexic.

În privința Chinei, chiar reprezentantul SUA pentru comerț, Robert Lighthizer, a declarat că a admiterea Chinei la OMC în 2001 a fost o greșeală. De altfel, Lighthizer a solicitat de mult timp ca SUA să adopte o abordare mai agresivă față de OMC.

Bloomberg precizează că, pentru a dezamorsa conflictul cu SUA, UE a făcut eforturi mari și a propus multe reforme, mai ales în direcția prezenței Chinei în OMC.

Fluxul de știri
0