Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Punctul pe ”i”: Deputații vor afla dacă Sandu și Năstase sunt finanțați de peste hotare

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента 27.09.2018
Заседание Парламента 27.09.2018  - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune în politica internă a Republicii Moldova a Fundației ”Open Dialog” a aprobat raportul, care urmează să fie prezentat la una din ședințele viitoare ale Parlamentului.

CHIȘINĂU, 15 nov – Sputnik. Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune în politica internă a Republicii Moldova a Fundației ”Open Dialog” a definitivat și aprobat raportul de activitate. Anunțul a fost făcut de președintele comisiei de anchetă, Igor Vremea, în cadrul unui briefing, susținut după încheierea ședinței comisiei, care a avut loc în această seară.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
PD solicită UE să investigheze legăturile lui Sandu și Năstase cu frauda bancară

”Am reflectat toate concluziile și recomandările în raport, pe care îl vom prezenta plenului Parlamentului”, a declarat Igor Vremea.

Potrivit lui Vremea, Biroul permanent al Parlamentului urmează să ia decizia când va fi dat citirii acest raport în ședința plenară.

Întrebat dacă ancheta a stabilit vreo legătură între liderul PAS, Maia Sandu, și cel al PPDA, Andrei Năstase, cu fundația ”Open Dialog”, Vremea a răspuns că informațiile vor fi prezentate în plen.

”Să așteptăm prezentarea raportului în plen. Am reflectat mai multe concluzii, observații și analize asupra materialelor pe care comisia le-a primit de la mai multe instituții”, a declarat deputatul.

Acesta a precizat că unele întrebări au rămas fără răspuns din cauza neprezentării la audieri a lui Sandu și Năstase.

Totodată, acest raport va fi trimis anumitor instituții de stat, care urmează să acționeze în conformitate cu legislația în vigoare.

Motivul creării comisiei de anchetă

La 4 octombrie curent, Parlamentul a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune a Fundației ”Dialog Deschis” și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice.

La baza creării acestei comisii au stat informații, potrivit cărora ar exista o legătură strânsă dintre această fundație și mai multe formațiuni politice din țară atât din Parlament, cât și din opoziția extra-parlamentară. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, Platforma Demnitate și Adevăr, în fruntea căreia se află Andrei Năstase, dar și Partidul Liberal Democrat din Moldova, care are cinci deputați în actualul Parlament.

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Deputații de la Chișinău au început ofensiva împotriva ONG-urilor

În cadrul anchetei, comisia i-a audiat pe reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informații și Securitate, CEC, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și membrii Asociații Promo-LEX. De asemenea, informații la răspunsurile deputaților a prezentat în scris și Procuratura Generală.

Deputații din cadrul comisiei i-au invitat la audieri și pe liderul PAS, Maia Sandu, dar și pe președintele PPDA, Andrei Năstase. Ambii au refuzat să vină la aceste audieri, motivându-și decizia prin caracterul închis la ședințelor comisiei.

Sandu și Năstase au venit până la ușa Parlamentului

La 12 noiembrie, Sandu și Năstase au venit până la ușa Parlamentului Republicii Moldova, însă doar pentru a face declarații pentru presă, în care au acuzat membrii comisiei că încearcă să-i ”discrediteze”. În același timp, Sandu și Năstase nu au negat că au participat la unele evenimente care au fost plătite de fundația ”Open Dialog”, însă au negat orice finanțare de către aceasta a formațiunilor pe care le reprezintă. 

”Am fost la un eveniment, anul trecut, în 2017, pentru a vorbi în Parlamentul European despre încălcarea drepturilor în Republica Moldova și acest lucru nu are nimic cu finanțarea din afara țării a partidelor politice. Acest eveniment a fost organizat de câțiva membri ai Parlamentului European și fundația ”Open Dialog”, care ne-a finanțat deplasarea la Bruxelles”, a declarat Sandu.

Liderul PAS a dat asigurări în fața presei că formațiunea sa nu a fost niciodată finanțată de ”Open Dialog” sau oricare altă organizație.

”Partidul nu a primit niciodată nici un bănuț de la această fundație sau de la oricare fundație internațională”, a declarat Sandu.

La întrebarea de ce nu vrea să meargă în comisia de anchetă să prezinte această informație, Sandu a spus: ”Iată le spunem, sunt sigură că se uită la televizor și dacă avem de răspuns, vom răspunde în fața cetățenilor”.

Sandu și Năstase au criticat competențele comisiei de anchetă creată în Parlament și au anunțat că asemenea atribuții le are Comisia Electorală Centrală.

”Open Dialog”, cu anumite implicații în viața politică din Republica Moldova

Protest la Chișinău 26 august 2018 - Sputnik Moldova
Politică
Ce secrete ascunde Maia Sandu

La rândul său, președintele comisie de anchetă, deputatul Igor Vremea, a declarat că atitudinea manifestată de reprezentanții celor două formațiuni nu este serioasă, mai ales că instituțiile de resort ale statului dar și din afara țării au prezentat informații care contrazic categoric afirmațiile făcute de cei doi lideri de partid.

”Decizia de a desfășura ședințele cu ușile închise nu este un capriciu al meu sau al colegilor, dar este determinată de informațiile pe care le-am primit de la anumite instituții și am vrut să aflăm din prima sursă unele răspunsuri în ceea ce privește aceste informații”, a declarat Vremea.

Deputatul a precizat că fundația ”Open Dialog” este o organizație neguvernamentală străină ”cu anumite implicații în Republica Moldova”.

”Avem unele informații de la instituțiile de resort pe care nu le putem face publice la această etapă. Am vrut să aflăm și opinia lor despre aceste date furnizate”, a precizat parlamentarul.

Deputatul a precizat că, potrivit legislației, persoanele chemate la audieri în comisia parlamentară de anchetă sunt obligate să dea curs invitației.

Vremea a mai spus că raportul comisiei va fi întocmit în baza informației acumulate, fără poziția celor doi lideri de partid. Ținând cont de caracterul secret al informațiilor acumulate, Vremea a declarat că va face demersurile necesare, ca unele informații din raport să fie făcute publice.

Există un raport al Consiliului Europei la acest subiect

Pe 4 octombrie, Parlamentul de la Chișinău a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept ale imixtiunii Fundației ”Otwarty Dialog” (Dialog deschis) și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlovska, în treburile interne ale Republicii Moldova și finanțării din exterior a unor partide politice din Republica Moldova.

Майя Санду и Андрей Нэстасе - Sputnik Moldova
Sandu și Năstase recunosc că au luat bani de la un ONG străin

În comisia de anchetă și-au delegat reprezentanți fracțiunile PD, PSRM și Grupul PPE. Din partea democraților au fost înaintați deputații Igor Vremea, Artur Reșetnicov și Marcel Răducan. Socialiștii sunt reprezentați în comisie de Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi. Din partea Grupului PPE a fost delegat Simion Grișciuc.

Parlamentul i-a numit în funcția de președinte al comisiei pe deputatul PD Igor Vremea, de vicepreședinte – pe democratul Artur Reșetnicov, iar în funcția de secretar – pe Simion Grișciuc.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a remarcat în cadrul dezbaterilor că activitatea acestei fundații a fost subiect de discuții și în Parlamentul Germaniei.

”Subiectul se discută și în Bundestagul Germaniei. Noi nu condamnăm pe nimeni și nimic. O lume întreagă vorbește, dezbate, dar noi ne ascundem. Există un raport al Consiliului Europei la acest subiect”, a declarat Candu.

Fluxul de știri
0