Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce secrete ascunde Maia Sandu

© Sputnik / Miroslav RotariProtest la Chișinău 26 august 2018
Protest la Chișinău 26 august 2018 - Sputnik Moldova
Abonare
A primit sau nu Partidului Acțiune și Solidaritate bani de peste hotare și ce legături are această formațiune cu organizația „Otwarty Dialog”.

CHIȘINĂU, 7 nov – Sputnik. Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, are intenția de a bloca activitatea comisiei parlamentare de anchetă care urmează să stabilească dacă unele forțe politice din Moldova, inclusiv PAS, primesc bani din străinătate. Concluzia îi aparține președintelui Parlamentului, Andrian Candu, după ce Sandu a refuzat, marți, să se prezinte la audierile din comisie.

Maia Sandu a scris pe pagina sa de Facebook că nu va veni la aceste audieri, atâta timp cât ședințele comisiei de anchetă vor fi cu ușile închise. Aceasta a anunțat că se va prezenta în fața membrilor comisiei, dacă va fi audiată public.

Майя Санду и Андрей Нэстасе - Sputnik Moldova
Misterul se va dezlega în decembrie: Primesc sau nu bani din afară Sandu și Năstase

”Faceți asta pentru a evita să vă fie puse întrebări bazate pe probele acumulate? Pentru că știți că informațiile furnizate de instituțiile de drept din țară și străinătate au un caracter confidențial și un regim legal de utilizare”, a scris Candu pe pagina sa de socializare.

Potrivit președintelui Parlamentului, refuzul lui Sandu de a da răspunsuri la întrebările acumulate în comisie nu fac decât să blocheze mersul anchetei.

”Probabil că juriștii dumneavoastră și-au făcut bine treaba și v-au spus că legal, comisia nu vă poate prezenta informațiile public și condiționând participarea cu ședința deschisă, reușiți astfel să blocați audierea. Vă confirm, așa este, dacă acesta vă este scopul”, a declarat Candu.

Președintele Parlamentului a explicat că, potrivit uzanțelor și procedurilor legale, comisia de anchetă este obligată să-i prezinte lui Sandu informațiile confidențiale, care au fost furnizate de autoritățile din țară și cele din străinătate.

”Acest lucru însă poate fi făcut doar în formatul unei ședințe închise, deoarece o parte din informații sunt cu caracter judiciar și prevederile legale sunt foarte stricte în acest context, care pot viza inclusiv cetățeni sau organizații din alte state, iar pe de altă parte, ar fi necesare autorizații speciale din partea unor autorități”, susține șeful Legislativului.

Candu a menționat că în cazul în care ședința se va face deschisă, membrii comisiei de anchetă ar încălca legea și ar urma să poarte răspundere pentru asta.

”Poate asta și vreți? Puneți comisia într-o situație delicată: fie vă audiază în ședință deschisă și nu vă prezintă probele acumulate pentru a răspunde la întrebări, fie nu vă poate audia pentru că ați găsit un fals pretext să nu vă prezentați”, a declarat Candu.

Ce ascunde Maia Sandu

Președintele Legislativului mai susține că membrii comisiei de anchetă sunt  obligați să-i prezinte lui Sandu informațiile acumulate și să-i adreseze întrebări pe marginea acestora, ”astfel încât informațiile să fie cât mai complete, iar dumneavoastră să aveți posibilitatea să vă spuneți opinia”.

Заседание Парламента 27.09.2018  - Sputnik Moldova
Politică
Audieri la sânge: Parlamentul va afla pentru cine lucrează unele partide din Moldova

”Discuția va fi înregistrată conform legii și va fi redată în raportul final, urmând ca publicul sa fie informat complet și corect”, a precizat șeful Legislativului.

Candu face apel către Sandu, dacă nu are nimic de ascuns și dacă nu urmărește scopul de a evita să se prezentate la audieri, să vină în fața comisiei și să răspundă la întrebări.

”Apoi aveți toată libertatea să faceți declarații la presă, inclusiv să criticați activitatea acestei comisii, dacă ceva nu vi s-a părut în regulă. Poate totuși nu vă mai ascundeți după false victimizări. Aș vrea să vă asigur că eu personal voi depune tot efortul necesar, după finalizarea anchetei, ca raportul să fie desecretizat și făcut public, astfel încât cetățenii să cunoască toate informațiile importante acumulate în cadrul acestei comisii”, a declarat Candu.

Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept ale acuzațiilor de imixtiune din partea Fundaţiei „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) şi fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice a decis marți, 6 noiembrie, amânarea audierilor programate pentru săptămâna aceasta.

”Decizia a fost luată ca urmare a solicitărilor venite din partea unor persoane care urmau să fie audiate și care au invocat imposibilitatea de a da curs invitației”, anunță comisia într-un comunicat de presă.

Audierile au fost reprogramate pentru luni, 12 noiembrie.

Raportul comisiei va fi prezentat în luna decembrie

Săptămâna trecută, membrii comisiei i-au audiat pe reprezentanții structurilor de stat care au sesizat problema de fond ce este anchetată de parlamentari. Este vorba despre MAI, SIS, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. Procurorii au anunțat că vor prezenta informațiile în scris, deoarece legea nu le permite să vină la asemenea audieri.

 ”Informațiile primite oficial de la instituții, la această etapă, relevă o serie de aspecte importante pentru ancheta comisiei, de aceea am decis să invităm reprezentanții acestor instituții pentru a discuta pe marginea informațiilor furnizate”, a declarat președintele comisiei, deputatul Igor Vremea.

Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Politică
Reprezentanții structurilor de forță, chemați astăzi la audieri în Parlament

Potrivit lui Vremea, urmează să fie audiați și reprezentanții organizațiilor vizate de legături cu Fundația ”Open Dialog”, în așa fel încât comisia de anchetă să aibă o imagine completă asupra situației și să poată elabora un raport cât mai complex și echilibrat, pe care să-l prezinte în plenul Parlamentului.

La 4 octombrie, Legislativul a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune a Fundației ”Dialog Deschis” și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice. Comisia urmează să prezinte raportul în Parlament în termen de 60 de zile de la data fondării, adică la începutul lunii decembrie.

La baza creării acestei comisii au stat unele informații apărute în presă, potrivit cărora ar exista o legătură strânsă dintre această fundație și mai multe formațiuni politice din țară atât din Parlament, cât și din opoziția extra-parlamentară. Potrivit democraților, care au propus crearea acestei comisii, este vorba de Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, Platforma Demnitate și Adevăr, în fruntea căreia se află Andrei Năstase, dar și Partidul Liberal Democrat din Moldova, care are cinci deputați în actualul Parlament.

Deputații de la Chișinău au început ofensiva împotriva ONG-urilor>>>

Împotriva creării acestei comisii s-au exprimat deputații din fracțiunile PLDM și PL. Liberal-democrații au numit intenția de a crea comisia de anchetă drept o ”execuție a opoziției”. Liberalii au propus ca respectiva comisie să ancheteze nu doar Fundația ”Otwarty Dialog”, dar și alte ONG-uri.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a remarcat în cadrul dezbaterilor că activitatea acestei fundații a fost subiect de discuții și în Parlamentul Germaniei.

”Subiectul se discută și în Bundestagul Germaniei. Noi nu condamnăm pe nimeni și nimic. O lume întreagă vorbește, dezbate, dar noi ne ascundem. Există un raport al Consiliului Europei la acest subiect”, a declarat Candu.

În comisie și-au delegat reprezentanți PD – 3 deputați, PSRM – doi deputați și un deputat din partea Grupului Popular European.

Fluxul de știri
0