Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sandu și Năstase recunosc că au luat bani de la un ONG străin

© Sputnik / Miroslav RotariМайя Санду и Андрей Нэстасе
Майя Санду и Андрей Нэстасе - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept ale acuzațiilor de imixtiune din partea Fundaţiei „Otwarty Dialog” în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice începe lucrul asupra raportului.

CHȘINĂU, 12 nov – Sputnik. O nouă întorsătură în investigația desfășurată de comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept ale acuzațiilor de imixtiune din partea Fundaţiei „Otwarty Dialog” şi fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice. Președintele comisiei, deputatul Igor Vremea, a anunțat astăzi că audierile s-au încheiat, iar comisia începe să lucreze asupra raportului pe care urmează să-l prezinte în Parlament.

La baza creării acestei comisii au stat informații, potrivit cărora ar exista o legătură strânsă dintre această fundație și mai multe formațiuni politice din țară atât din Parlament, cât și din opoziția extra-parlamentară. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, Platforma Demnitate și Adevăr, în fruntea căreia se află Andrei Năstase, dar și Partidul Liberal Democrat din Moldova, care are cinci deputați în actualul Parlament.

Заседание Парламента 27.09.2018  - Sputnik Moldova
Politică
Audieri la sânge: Parlamentul va afla pentru cine lucrează unele partide din Moldova

În cadrul anchetei, comisia i-a audiat pe reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informații și Securitate, CEC, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și membrii Asociații Promo-LEX. De asemenea, informații la răspunsurile deputaților a prezentat în scris și Procuratura Generală.

Deputații din cadrul comisiei i-au invitat la audieri și pe liderul PAS, Maia Sandu, dar și pe președintele PPDA, Andrei Năstase. Ambii au refuzat să vină la aceste audieri, motivându-și decizia prin caracterul închis la ședințelor comisiei.

Sandu și Năstase au venit până la ușa Parlamentului

Astăzi, 12 noiembrie, Sandu și Năstase au venit până la ușa Parlamentului Republicii Moldova însă doar pentru a face declarații pentru presă, în care au acuzat membrii comisiei că încearcă să-i ”discrediteze”. În același timp, Sandu și Năstase nu au negat că au participat la unele evenimente care au fost plătite de fundația ”Open Dialog”, însă au negat orice finanțare de către aceasta a formațiunilor pe care le reprezintă.  

”Am fost la un eveniment, anul trecut, în 2017, pentru a vorbi în Parlamentul European despre încălcarea drepturilor în Republica Moldova și acest lucru nu are nimic cu finanțarea din afara țării a partidelor politice. Acest eveniment a fost organizat de câțiva membri ai Parlamentului European și fundația ”Open Dialog”, care ne-a finanțat deplasarea la Bruxelles”, a declarat Sandu.

Liderul PAS a dat asigurări în fața presei că formațiunea sa nu a fost niciodată finanțată de ”Open Dialog” sau oricare altă organizație.

”Partidul nu a primit niciodată niciun bănuț de la această fundație sau de la oricare fundație internațională”, a declarat Sandu.

La întrebarea de ce nu vrea să meargă în comisia de anchetă să prezinte această informație, Sandu a spus: ”Iată le spunem, sunt sigură că se uită la televizor și dacă avem de răspuns, vom răspunde în fața cetățenilor”.

Sandu și Năstase au criticat competențele comisiei de anchetă creată în Parlament și au anunțat că asemenea atribuții le are Comisia Electorală Centrală.

”Open Dialog”, cu anumite implicații în viața politică din Republica Moldova

La rândul său, președintele comisie de anchetă, deputatul Igor Vremea, a declarat că atitudinea manifestată de reprezentanții celor două formațiuni nu este serioasă, mai ales că instituțiile de resort ale statului dar și din afara țării au prezentat informații care contrazic categoric afirmațiile făcute de cei doi lideri de partid. 

Protest la Chișinău 26 august 2018 - Sputnik Moldova
Politică
Ce secrete ascunde Maia Sandu

”Decizia de a desfășura ședințele cu ușile închise nu este un capriciu al meu sau al colegilor, dar este determinată de informațiile pe care le-am primit de la anumite instituții și am vrut să aflăm din prima sursă unele răspunsuri în ceea ce privește aceste informații”, a declarat Vremea.

Deputatul a precizat că fundația ”Open Dialog” este o organizație neguvernamentală străină ”cu anumite implicații în Republica Moldova”.

”Avem unele informații de la instituțiile de resort pe care nu le putem face publice la această etapă. Am vrut să aflăm și opinia lor despre aceste date furnizate”, a precizat parlamentarul.

Potrivit președintelui comisiei de anchetă, cazul pe care comisia îl are ca obiect de investigație depășește frontierele Republicii Moldova.

”Sunt informații furnizate și din interiorul și din exteriorul țării. Sunt mai multe state. La moment nu vă pot da multe detalii deoarece acestea sunt secrete. Astfel că la moment nu avem posibilitate să dăm publicității toate aceste informații”, a declarat Vremea.  

Deputatul a precizat că, potrivit legislației, persoanele chemate la audieri în comisia parlamentară de anchetă sunt obligate să dea curs invitației.

Vremea a mai spus că raportul comisiei va fi întocmit în baza informației acumulate, fără poziția celor doi lideri de partid. Ținând cont de caracterul secret al informațiilor acumulate, Vremea a declarat că va face demersurile necesare, ca unele informații din raport să fie făcute publice.

Există un raport al Consiliului Europei la acest subiect

Pe 4 octombrie, Parlamentul de la Chișinău a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept ale imixtiunii Fundației ”Otwarty Dialog” (Dialog deschis) și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlovska, în treburile interne ale Republicii Moldova și finanțării din exterior a unor partide politice din Republica Moldova. În comisia de anchetă și-au delegat reprezentanți fracțiunile PD, PSRM și Grupul PPE. Din partea democraților au fost înaintați deputații Igor Vremea, Artur Reșetnicov și Marcel Răducan. Socialiștii sunt reprezentați în comisie de Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi. Din partea Grupului PPE a fost delegat Simion Grișciuc.

Parlamentul i-a numit în funcția de președinte al comisiei pe deputatul PD Igor Vremea, de vicepreședinte – pe democratul Artur Reșetnicov, iar în funcția de secretar – pe Simion Grișciuc.

Гала-шоу Конгресс дураков проходит в Москве - Sputnik Moldova
Mihai Ghimpu, Maia Sandu și Andrei Năstase ne invită la circ

La baza creării acestei comisii au stat unele informații apărute în presă, potrivit cărora ar exista o legătură strânsă dintre această fundație și mai multe formațiuni politice din țară atât din Parlament, cât și din opoziția extra-parlamentară.

”Informațiile apărute în spațiul public arată că parteneriatul menționat ar implica și relații financiare, care sunt interzise de legislația țării. Relațiile dintre unii lideri politici din Moldova și Ludmila Kozlovska sunt confirmate și prin apariția în spațiul public a mai multor fotografii alături de Maia Sandu, Andrei Năstase și alții”, a declarat unul din autorii proiectului, democratul Sergiu Sârbu.

Potrivit deputatului, care a făcut referire la articolele publicate în presă, prin intermediul Fundației ”Otwarty Dialog” au fost finanțate deplasări în străinătate ale mai multor persoane publice din Moldova, inclusiv lideri politici și susținători ai mai multor persoane condamnate penal în țara noastră. De asemenea, au fost desfășurate activități de lobby extern cu antrenarea acestora, în care au fost atacate instituțiile publice și ordinea constituțională a Republicii Moldova, au fost făcute îndemnuri publice spre ațâțarea vrajbei, dezbinării naționale și înjosirii demnității naționale.

Împotriva creării acestei comisii s-au exprimat deputații din fracțiunile PLDM și PL. Liberal-democrații au numit intenția de a crea comisia de anchetă, drept o ”execuție a opoziției”. Liberalii au propus ca respectiva comisie să ancheteze nu doar Fundația ”Otwarty Dialog”, dar și alte ONG-uri.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a remarcat în cadrul dezbaterilor că activitatea acestei fundații a fost subiect de discuții și în Parlamentul Germaniei.

”Subiectul se discută și în Bundestagul Germaniei. Noi nu condamnăm pe nimeni și nimic. O lume întreagă vorbește, dezbate, dar noi ne ascundem. Există un raport al Consiliului Europei la acest subiect”, a declarat Candu.

Comisia va prezenta un raport cu constatări, propuneri și concluzii pe marginea investigațiilor în termen de 60 de zile, începând cu ziua de 4 octombrie.

Fluxul de știri
0