Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deputații de la Chișinău au început ofensiva împotriva ONG-urilor

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
O comisie de anchetă, creată în Parlamentul de la Chișinău, în care au intrat deputați din cele mai mari fracțiuni, va ancheta activitatea ONG-ului ”Otwarty Dialog” în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 4 oct – Sputnik. Parlamentul de la Chișinău a constituit astăzi o comisie de anchetă care va investiga activitatea unui ONG străin în Republica Moldova și anume aspectul finanțării unor partide politice moldovenești și a imixtiunii în politica internă a țării. 

Заседание Парламента 27.09.2018 - Sputnik Moldova
Politică
Surpriză de proporții la ședința Parlamentului: Ce li s-a întâmplat deputaților

Potrivit hotărârii Parlamentului, această comisie se va numi ”Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept ale imixtiunii Fundației ”Otwarty Dialog” (Dialog deschis) și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlovska, în treburile interne ale Republicii Moldova și finanțării din exterior a unor partide politice din Republica Moldova”. Documentul a fost elaborat și propus Parlamentului de un grup de deputați din fracțiunea Partidului Democrat.

Unul dintre autorii proiectului, deputatul Sergiu Sârbu, a declarat că, din informațiile apărute în presă în ultimul timp, se observă o legătură strânsă dintre această fundație și mai multe formațiuni politice din țară atât din Parlament, cât și din opoziția extra-parlamentară. Sârbu s-a referit la Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, la Platforma Demnitate și Adevăr, în fruntea căreia se află Andrei Năstase, dar și la Partidul Liberal Democrat din Moldova, care are cinci deputați în actualul Parlament. Deputatul a mai remarcat legătura strânsă dintre acest ONG și un șir de politicieni din Moldova și anumite persoane vizate în anchete penale.

”Informațiile apărute în spațiul public arată că parteneriatul menționat ar implica și relații financiare, care sunt interzise de legislația țării. Relațiile dintre unii lideri politici din Moldova și Ludmila Kozlovska sunt confirmate și prin apariția în spațiul public a mai multor fotografii alături de Maia Sandu, Andrei Năstase și alții”, a declarat autorul.

Potrivit deputatului, care a făcut referire la articolele publicate în presă, prin intermediul Fundației ”Otwarty Dialog” au fost finanțate deplasări în străinătate ale mai multor persoane publice din Moldova, inclusiv lideri politici și susținători ai mai multor persoane condamnate penal în țara noastră. De asemenea, au fost desfășurate activități de lobby extern cu antrenarea acestora, în care au fost atacate instituțiile publice și ordinea constituțională a Republicii Moldova, au fost făcute îndemnuri publice spre ațâțarea vrajbei, dezbinării naționale și înjosirii demnității naționale. 

Офис - Sputnik Moldova
Societate
Oficial: Încă o zi de sărbătoare, declarată liberă în Republica Moldova

Împotriva creării acestei comisii s-au exprimat deputații din fracțiunile PLDM și PL. Liberal-democrații au numit intenția de a crea comisia de anchetă, drept o ”execuție a opoziției”. Liberalii au propus ca respectiva comisie să ancheteze nu doar Fundația ”Otwarty Dialog”, dar și alte ONG-uri. Liberalul Lilian Carp a menționat că dacă va fi susținută această propunere, atunci formațiunea sa va delega reprezentanți în comisie. Forul legislativ însă a respins propunerea fracțiunii PL.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a remarcat în cadrul dezbaterilor că activitatea acestei fundații a fost subiect de discuții și în Parlamentul Germaniei. 

”Subiectul se discută și în Bundestagul Germaniei. Noi nu condamnăm pe nimeni și nimic. O lume întreagă vorbește, dezbate, dar noi ne ascundem. Există un raport al Consiliului Europei la acest subiect”, a declarat Candu. 

În comisia de anchetă și-au delegat reprezentanți fracțiunile PD, PSRM și Grupul PPE. Astfel, din partea democraților au fost înaintați deputații Igor Vremea, Artur Reșetnicov și Marcel Răducan. Socialiștii vor fi reprezentați în comisie de Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi. Din partea Grupului PPE a fost delegat Simion Grișciuc.

Autorii proiectului au propus ca președintele, vicepreședintele și secretarul comisiei de anchetă să fie aleși de forul legislativ, dar deoarece deputații socialiști nu erau în sală, Andrian Candu a propus ca membrii comisiei să se întrunească într-o ședință separată și să-și aleagă conducerea.

Comisia va prezenta un raport cu constatări, propuneri și concluzii pe marginea investigațiilor în termen de 30 de zile, începând cu ziua de astăzi, 4 octombrie. 

Fluxul de știri
0