Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Audieri la sânge: Parlamentul va afla pentru cine lucrează unele partide din Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента 27.09.2018
Заседание Парламента 27.09.2018  - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune în politica internă a Republicii Moldova a Fundației ”Open Dialog” începe audierile în această săptămână.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept ale acuzațiilor de imixtiune din partea Fundaţiei „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) şi fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice va începe audierea autorităților responsabile săptămâna aceasta.

Audierile vor începe vineri, 2 noiembrie. Decizia a fost luată la ședința Comisiei de anchetă, care s-a desfășurat astăzi.

”Am înaintat o serie de demersuri autorităților și partidelor politice, solicitând informația necesară. Informațiile primite oficial de la instituții, la această etapă, relevă o serie de aspecte importante pentru ancheta comisiei, de aceea am decis să invităm reprezentanții acestor instituții pentru a discuta pe marginea informațiilor furnizate”, a declarat președintele comisiei, deputatul Igor Vremea.

Deputatul a declarat pentru Sputnik Moldova că pe parcursul desfășurării anchetei opinia publică va fi informată concret despre ce instituții este vorba.

Potrivit lui Vremea, urmează să fie audiați și reprezentanții organizațiilor vizate de legături cu Fundația ”Open Dialog”, în așa fel încât comisia de anchetă să aibă o imagine completă asupra situației și să poată elabora un raport cât mai complex și echilibrat, pe care să-l prezinte în plenul Parlamentului.

La 4 octombrie, Legislativul a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune a Fundației ”Dialog Deschis” și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice. În ședința de săptămâna trecută, Parlamentul a extins cu 30 de zile termenul de prezentare a raportului Comisiei de anchetă.

Майя Санду и Андрей Нэстасе - Sputnik Moldova
Misterul se va dezlega în decembrie: Primesc sau nu bani din afară Sandu și Năstase

La baza creării acestei comisii au stat unele informații apărute în presă, potrivit cărora ar exista o legătură strânsă dintre această fundație și mai multe formațiuni politice din țară atât din Parlament, cât și din opoziția extra-parlamentară. Potrivit democraților, care au propus crearea acestei comisii, este vorba de Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, Platforma Demnitate și Adevăr, în fruntea căreia se află Andrei Năstase, dar și Partidul Liberal Democrat din Moldova, care are cinci deputați în actualul Parlament.

Deputații de la Chișinău au început ofensiva împotriva ONG-urilor >>>

”Informațiile apărute în spațiul public arată că parteneriatul menționat ar implica și relații financiare, care sunt interzise de legislația țării. Relațiile dintre unii lideri politici din Moldova și Ludmila Kozlovska sunt confirmate și prin apariția în spațiul public a mai multor fotografii alături de Maia Sandu, Andrei Năstase și alții”, a declarat unul din autorii proiectului, democratul Sergiu Sârbu.

Заседание Парламента 27.09.2018 - Sputnik Moldova
Politică
Comisia care va investiga de unde primesc banii unele partide și-a ales conducerea

Potrivit deputatului, care a făcut referire la articolele publicate în presă, prin intermediul Fundației ”Otwarty Dialog” au fost finanțate deplasări în străinătate ale mai multor persoane publice din Moldova, inclusiv lideri politici și susținători ai mai multor persoane condamnate penal în țara noastră. De asemenea, au fost desfășurate activități de lobby extern cu antrenarea acestora, în care au fost atacate instituțiile publice și ordinea constituțională a Republicii Moldova, au fost făcute îndemnuri publice spre ațâțarea vrajbei, dezbinării naționale și înjosirii demnității naționale.

Împotriva creării acestei comisii s-au exprimat deputații din fracțiunile PLDM și PL. Liberal-democrații au numit intenția de a crea comisia de anchetă, drept o ”execuție a opoziției”. Liberalii au propus ca respectiva comisie să ancheteze nu doar Fundația ”Otwarty Dialog”, dar și alte ONG-uri.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a remarcat în cadrul dezbaterilor că activitatea acestei fundații a fost subiect de discuții și în Parlamentul Germaniei.

Comisia va prezenta un raport cu constatări, propuneri și concluzii pe marginea investigațiilor în termen de 60 de zile, începând cu ziua de 4 octombrie.

Fluxul de știri
0