Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mihai Ghimpu, Maia Sandu și Andrei Năstase ne invită la circ

© Sputnik / Владимир Вяткин / Accesați arhiva multimediaГала-шоу "Конгресс дураков" проходит в Москве
Гала-шоу Конгресс дураков проходит в Москве - Sputnik Moldova
Abonare
Dreapta proeuropeană din Republica Moldova va reuși să se unească într-un bloc electoral atunci când își va vedea ceafa.

Perioada electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 încă nu a început, dar partidele de dreapta din Republica Moldova, atât parlamentare cât și extraparlamentare, deja au început să vândă pielea ursului care încă mai aleargă prin pădure.

Mihai Ghimpu - Sputnik Moldova
Anunț bombă: Mihai Ghimpu părăsește postul de președinte al PL

Partidul Liberal, care a scăzut dramatic în sondaje, și care nu are sorți de izbândă să acumuleze șase procente pentru a accede în viitorul Parlament, a zămislit un truc care să-l ajute să-l propulseze în viitorul Legislativ pentru încă un mandat de patru ani. Liberalii au decis la ședința Biroului Politic al formațiunii să-i invite la ”un dialog deschis și sincer„ pe liderii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, și Platformei Politice Demnitate și Adevăr (PPDA), Andrei Năstase, pentru a se asigura că, ”după alegerile din 24 februarie nu vom admite reinstaurarea regimului care, de pe acum, își arată pornirile despotice de control pe verticală a tuturor puterilor din stat”.

Astfel, liberalii se cer în blocul electoral PAS-PPDA care urmează să fie lansat oficial pe data de 3 noiembrie și care va purta denumirea electorală de ”ACUM”. În opinia liderului liberal Mihai Ghimpu, doar cu Sandu și Năstase împreună este posibilă ”oprirea pericolului de a izola total țara de lumea civilizată”.

Lapsusul lui Mihai Ghimpu sau cu orice preț la guvernare

Mihai Ghimpu a uitat de toate supărările pe care le avea față de Maia Sandu și Andrei Năstase și îi roagă să-l ia și pe el în carul care ar putea să-i mai asigure patru ani în fotoliul de deputat.

Ghimpu nu mai ține minte că a spus despre Sandu că ”nu are nimic cu pământul acesta”, că a închis școli și grădinițe, că ”s-a uitat liniștit cum s-a dus miliardul la vale”, că ”să meargă să candideze la funcția de președinte al Penitenciarului 13”, unde stă închis fostul ei lider Vladimir Filat, inculpat pentru corupție. Dintr-o dată, Mihai Ghimpu și-a dat seama că ”nu trebuie să se excludă reciproc” și i-a chemat pe Sandu și Năstase, dar și pe cei care au mai rămas în PLDM-ul lui Filat, să discute ”sincer și deschis” pentru a înainta un candidat comun în circumscripțiile uninominale la scrutinul din 24 februarie 2019.

”PL cheamă PAS, PPDA și PLDM la un dialog sincer și deschis, în vederea coordonării de a fi înaintat și susținut un singur candidat pe fiecare circumscripție uninominală, din partea acestor partide”, a decis Biroul Politic al PL.

Maia Sandu vrea să-l treacă pe Mihai Ghimpu prin filtru

Președintele PAS, Maia Sandu, a citit liniștită apelul PL și a declarat tranșant că liberalii ar putea fi luați în remorca PAS-PPDA cu o condiție. Sandu susține că în blocul PAS-PPDA care urmează a fi lansat sâmbăta aceasta nu vor fi primite alte partide, dar pot fi primite persoane, inclusiv liberali, cu condiția ca să treacă ”filtrul de integritate”. Sandu nu s-a referit la cine va organiza acest filtru și care vor fi criteriile pe care trebuie să le întrunească cei care ”vor merita” să stea alături de ea și poate de Năstase.

Майя Санду и Андрей Нэстасе - Sputnik Moldova
Misterul se va dezlega în decembrie: Primesc sau nu bani din afară Sandu și Năstase

Astfel, toți cei care vor să meargă alături de Sandu în alegeri vor trebui să completeze anumite chestionare, să se asigure că sunt ”oameni de calitate, sunt curați, onești și să se bucure de încrederea cetățenilor”.

În aceste condiții, ”bunăvoința” lui Mihai Ghimpu față de Maia Sandu, despre care vorbeam mai sus, nu a durat nici 24 de ore. Lapsusul în memorie nu a durat decât o noapte. Dimineața, Ghimpu a tunat și a fulgerat.  

”Eu să trec integritatea la Maia. Maia Sandu a fost la guvernare din 2014 cu PD, nu cu noi. Să se filtreze cu cine vrea, dar nu cu mine. E rușine. Trebuie să ai mare obraz”, a răbufnit Mihai Ghimpu.

Potrivit lui, candidații PL-ului îi va decide partidul.

”Noi suntem partid și nu o ”șaică” pe care vrea Maia Sandu să-i treacă prin strungă. Să-i treacă pe ai ei. E o joacă, e manipulare cu cetățenii. Care integritate, dacă Maia Sandu a fost la guvernare în anii când lumea nu a primit ce a vrut? Ea a fost membru a Guvernului patru ani. Eu am fost doar un an și patru luni în funcția de președinte interimar”, a declarat Ghimpu.

Racul, Broasca și Știuca

La școala generală toată lumea a învățat fabulele lui Alecu Donici. Una dintre cele mai citate fabule și astăzi este ”Racul, broasca și Știuca”, o povestioară despre trei vietăți care trag fiecare în partea sa un sac cu grâu și care după ore de chin și trudă nu au urnit sacul din loc. Asta s-a întâmplat pentru că între cei trei nu a fost înțelegere să meargă într-o direcție: unul trăgea înapoi, altul sărea în sus, iar al treilea se zbătea.

Ședința Parlamentului RM 21.09.17 - Sputnik Moldova
Politică
Declarația halucinantă a lui Mihai Ghimpu care a derutat un Parlament întreg

” Aşa-i şi la omenire/ Când în obşte nu-i unire/ Nici o treabă nu se face / Cu izbândă şi cu pace”.

La fel e și cu dreapta politică zisă și proeuropeană din Moldova. Fiecare trage la turta sa, dar în realitate nimeni nu se gândește într-adevăr la popor, cel care urmează să se exprime la 24 februarie 2019. Nu au reușit să se împace Sandu și Năstase la prezidențialele din 2016 și să înainteze din start un candidat comun, cu atât mai mult PAS și PPDA, care vor concura tacit între ele la parlamentarele din februarie, nu-l vor accepta în ”echipă” pe Mihai Ghimpu, care cu tot dinadinsul mai crede că se va înălța din ruine.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

Fluxul de știri
0