CHIȘINĂU, 8 nov - Sputnik. Parlamentul a ratificat joi Acordul de finanțare dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare în vederea realizării Proiectului de înregistrare şi evaluare funciară.
Deputatului comunist Oleg Reidman a criticat dur decizia Guvernului de a lua acest credit pentru înregistrarea primară a bunurilor imobile.
”Atunci când se spune că nu sunt banii Guvernului, nu este așa, nu sunt banii acestui Guvern, nici a următorului guvern. Nu veți fi nici voi, nici noi nu vom mai fi, iar Moldova va achita din buget, oamenii vor achita încă 25 de ani pentru acest credit și vor mai plăti încă 8 milioane de euro, procent. Și asta în cazul în care vom avea aceeași situație economică”, a declarat Reidman.
Totodată, deputatul a atras atenția asupra impactului pe care ar putea să-l aibă acest credit asupra economiei.
”Pentru investitorii străini, bunurile vor fi în fiecare an mai ieftine, în funcție de politica cursului valutar. Noi doar vom face evaluarea în lei. Pentru a stimula exporturile, se va menține tendința de slăbire a leului, pentru investitorii străini bunurile devenind mai ieftin. Astfel sunt condiții inegale în comparație cu investitorii autohtoni. Este bine sau rău? Este o încălcare a tuturor principiilor”, a punctat Reidman, precizând că nu există o claritate de ce este nevoie de acest împrumut.
Pe 10 octombrie, Guvernul a aprobat Acordul de împrumut dintre țara noastră și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID), bani care vor fi cheltuiți pentru:
1. înregistrarea primară a bunurilor imobile — 15,3 milioane de euro;
2. evaluarea bunurilor imobile — 5 milioane de euro;
3. consolidarea sistemului de administrare funciară — 7,8 milioane de euro și
4. consolidarea capacității și managementul de proiect — 2 milioane de euro.
Aspectul Financiar
Suma împrumutului constituie 30,1 milioane de euro. Resursele vor fi acordate sub formă de proiect investițional la condiții concesionale ”Blend”. Condițiile financiare aferente împrumutului acordat au fost negociate în conformitate cu condițiile de finanțare IDA, efective din 1 iulie 2018:
— maturitate 30 de ani, inclusiv perioada de grație 5 ani;
— rambursarea principalului se va efectua în în plăți semianuale în proporție de 3,3% pentru anii 6-25 și 6,8% pentru 26-30;
— rata dobânzii pentru valuta euro a acordului — fixă, 1,38% anual.
Inițiativa de inițiere a negocierilor asupra Acordului respectiv îi revine Băncii Mondiale, în conformitate cu Cadrul de parteneriat al Băncii Mondiale cu Republica Moldova 2018-2021.
Negocierile au fost finalizate pe data de 27 iulie, iar procesul verbal al negocierilor a fost semnat în limba engleză în două exemplare de către conducătorii grupului de negociatori din ambele părți.
Acordul de finanțare a fost semnat la Chișinău pe 17 septembrie 2018.