CHIȘINĂU, 10 oct — Sputnik, C.S. Guvernul a aprobat astăzi un acord de împrumut dintre țara noastră și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID), în valoare de 30,1 milioane de euro, pentru realizarea Proiectului de înregistrare și evaluare funciară.
Conform Acordului, ”Proiectul de înregistrare și evaluare funciară include patru componente cheie pentru atingerea noilor investiții profitabile pentru economia națională”. Este vorba de:
1. înregistrarea primară a bunurilor imobile — 15,3 milioane de euro;
2. evaluarea bunurilor imobile — 5 milioane de euro;
3. consolidarea sistemului de administrare funciară — 7,8 milioane de euro și
4. consolidarea capacității și managementul de proiect — 2 milioane de euro.
Aspectul economic al Programului
Conform documentului, beneficiile economice ale acestui proiect vor fi în mare măsură determinate de înregistrarea terenurilor publice și private, datorită unei creșteri a accesului la credite și unei creșteri a valorii contractelor de leasing pentru terenurile publice respective. Deși nu au fost cuantificate, se prevede că investițiile în domeniu vor reduce costurile dublate prin promovarea schimbului de informații și îmbunătățirii luării de decizii de către agențiile guvernamentale, sectorul privat și cetățeni prin furnizarea anumitor seturi de date pe geoportal.
În privința terenurilor private, activitatea se referă în mare parte la terenurile rurale și beneficiile economice de creștere a accesului la credit. În cazul terenurilor publice, activitatea se referă atât la terenurile rurale, cât și urbane și beneficiile economice care sunt prevăzute de pe urma creșterii valorii contractelor de leasing realizate de către Guvern la nivel local și național. De asemenea, se prevede că înregistrarea va determina creșterea duratei contractelor de leasing și va oferi venituri mai stabile Guvernului.
Odată cu implementarea acestui proiect va fi stimulat numărul de contracte de creditare și de leasing pentru terenurile publice, iar înregistrarea terenurilor va genera beneficii economice.
Aspectul Financiar
Suma împrumutului constituie 30,1 milioane de euro. Resursele vor fi acordate sub formă de proiect investițional la condiții concesionale ”Blend”. Condițiile financiare aferente împrumutului acordat au fost negociate în conformitate cu condițiile de finanțare IDA, efective din 1 iulie 2018:
— maturitate 30 de ani, inclusiv perioada de grație 5 ani;
— rambursarea principalului se va efectua în în plăți semianuale în proporție de 3,3% pentru anii 6-25 și 6,8% pentru 26-30;
— rata dobânzii pentru valuta euro a acordului — fixă, 1,38% anual.
Inițiativa de inițiere a negocierilor asupra Acordului respectiv îi revine Băncii Mondiale, în conformitate cu Cadrul de parteneriat al Băncii Mondiale cu Republica Moldova 2018-2021.
Negocierile au fost finalizate pe data de 27 iulie, iar procesul verbal al negocierilor a fost semnat în limba engleză în două exemplare de către conducătorii grupului de negociatori din ambele părți.
Acordul de finanțare a fost semnat la Chișinău pe 17 septembrie 2018. După aprobarea de către Cabinetul de Miniștri, Acordul urmează a fi ratificat de Legislativ.