Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fiasco în Parlament: Partidele proeuropene nu susțin integrarea europeană a Moldovei

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
Constituția Republicii Moldova și integrarea europeană, motiv de dispută în Parlamentul țării. Deputații nu s-au înțeles asupra unui proiect de lege constituțional.

CHIȘINĂU, 18 oct – Sputnik. Deputații din Parlamentul de la Chișinău nu au susținut astăzi proiectul de lege cu privire la modificarea Constituției țării prin care se propune introducerea sintagmei ”integrarea europeană”. 

Заседание Парламента 27.09.2018 - Sputnik Moldova
Deputații, în fața răscrucii: Totul va ieși la iveală în ședința de vineri

Inițiativa propusă de democrați a fost votată în prima lectură cu majoritatea voturilor deputaților prezenți în sală. Imediat președintele Parlamentului, Andrian Candu, a propus ca proiectul să fie votat și în lectura a doua, lucru contestat de liberalul Mihai Ghimpu, care a făcut referire la Regulamentul Parlamentului potrivit căruia pentru lectura a doua se oferă anumite zile pentru a propune amendamente. În acest context, liberalii au solicitat o pauză de 30 de minute.

După pauză, deputații liberali au anunțat că pleacă din sală în semn de protest față de nesusținerea inițiativei PL de a modifica Constituția țării prin introducerea limbii române ca limbă de stat în Republica Moldova. 

”Este un show”, a declarat Ghimpu.

Liberalii au fost urmați de liberal-democrați și de comuniști, care la fel au părăsit sala de ședințe a Legislativului. 

”Țara o să-i cunoască pe cei care au fugit din sală atunci când li s-a cerut votul pentru integrarea europeană. Dacă în privința PCRM nu noi am avut nicio speranță, atunci în privința PL și PLDM am crezut că își vor schimba opinia”, a declarat Candu. 

În aceste condiții, președintele Parlamentului a supus votului aprobarea în lectură finală a acestui proiect de lege, care a întrunit doar 54 de voturi din cele minim 67 necesare. 

Alegeri parlamentare și referendum

Președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, a anunțat că partidul din care face parte își rezervă dreptul de a organiza un referendum pe marginea subiectului introducerii sintagmei ”integrarea europeană” în Constituția Republicii Moldova.  

”PD își rezervă dreptul și examinează posibilitatea ca să inițieze organizarea unui referendum pentru integrarea europeană. Acest referendum ar fi bine să-l organizăm odată cu alegerile parlamentare pentru a economisi bani”, a declarat Candu.

Potrivit președintelui Parlamentului, pe marginea acestui caz urmează să fie consultată și Curtea Constituțională. 

”Nu vom renunța la ideea integrarea europene și la modificarea Constituției. Dacă va fi un eșec, nu este un eșec al PD, ci al politicului și al țării care avea șansa de ași crea un viitor european”, a concluzionat Candu.

Dacă Curtea Constituțională va da aviz pozitiv inițiativei democraților, atunci referendumul ar putea avea loc la 24 februarie 2019, odată cu alegerile parlamentare ordinare.

Cum s-au desfășurat dezbaterile săptămâna trecută în Parlament 

Votul pentru proiectul de completare a Constituției Republicii Moldova cu prevederi ce stabilesc vectorul de integrare europeană ca obiectiv strategic de dezvoltare a țării a fost amânat săptămâna trecută pentru această săptămână. Atunci pentru această inițiativă constituțională, care necesita cel puțin 67 de voturi, s-au pronunțat doar deputații democrați și cei din Grupul Parlamentar Popular European, ceea ce înseamnă 51 de voturi.

Nu au susținut proiectul deputații PL, PLDM și PCRM. Fracțiunea PSRM, a doua ca mărime în Parlament, a părăsit săptămâna trecută sala de ședințe în semn de protest față de acest proiect de lege.

Care este esența proiectului propus de democrați 

Proiectul, elaborat de deputații democrați și cei din Grupul Parlamentar Popular European, prevedea completarea Constituției cu un articol nou care stipulează că integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a tării, iar procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene vor fi stabilite de Parlament prin lege organică. Totodată, autorii au propus completarea preambulului Constituţiei cu o propoziţie nouă prin care se va scoate în evidenţă aspiraţiile de integrare europeană a ţării şi promovarea orientării Republicii Moldova spre spaţiul valoric democratic european.

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
”Integrarea europeană” în Constituția Republicii Moldova se amână

”Este un interes strategic al Republicii Moldova de integrare europeană. Ceea ce introducem în Constituție nu este pentru astăzi și mâine. Este pentru viitoarele generații. Integrarea europeană este un proces de durată. Este vorba despre o garanție constituțională”, a declarat unul din autori, președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Acesta a invitat foștii colegi de alianță – PL și PLDM – să nu condiționeze introducerea acestei sintagme în Constituție prin înlocuirea în Legea Supremă a sintagmei limba moldovenească cu limba română.

Socialiștii susțin că un asemenea proiect trebuie să fie consultat cu cetățenii

Deputații socialiști au declarat că un asemenea deziderat trebuie introdus în Constituție în urma unui referendum.

”Nu putem discuta despre integrare europeană, deoarece nu avem nicio șansă de integrare europeană. Acest proiect nu are substanță juridică, ci doar ideologică. Ce se va întâmpla cu Transnistria, cu Găgăuzia, cu cetățenii care susțin integrarea euroasiatică?”, au întrebat socialiștii.

Potrivit fracțiunii PSRM, niciun articol din Constituția țării nu interzice integrarea europeană, de aceea nu are nici un sens introducerea unui articol aparte.

”Potrivit sondajelor, integrarea europeană nu este atractivă pentru cetățeni. Această modificare în Constituție va scinda societatea. Este un exercițiu antidemocratic și anticonstituțional”, a declarat deputatul socialist Vlad Bătrâncea.

Inițiativa, susținută de CC, dar respinsă de șeful statului

În luna octombrie 2017, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o hotărâre cu privire la crearea unui grup de lucru care urma să elaboreze un proiect de lege cu privire la modificarea și completarea Constituției țării cu un nou articol privind orientarea Republicii Moldova la spațiul valoric democratic european, ca element definitoriu al identității constituționale a Republicii Moldova. Din grupul de lucru au făcut parte deputați din fracțiunile parlamentare, specialiști din cadrul Secretariatul Parlamentului, Cancelariei de Stat, experți constituționaliști și de politică externă. Nu și-au delegat reprezentanți în această comisie fracțiunile PSRM, PLDM, PL și PCRM.

Официальный представитель министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Moldova
Politică
Zaharova: Integrarea europeană în Constituție nu afectează relațiile moldo-ruse

Proiectul de lege cu privire la modificarea și completarea Constituției țării cu un nou articol privind orientarea Republicii Moldova la spațiul valoric democratic european, ca element definitoriu al identității constituționale a Republicii Moldova a fost trimis ulterior spre avizare Curții Constituționale. La 11 decembrie 2017, Înalta Curte a decis că proiectul de modificare a Constituției care prevede în textul Legii Supreme integrarea europeană ca orientare strategică a Republicii Moldova poate fi adoptat de Parlament. Potrivit Curții, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției nu încalcă limitele revizuirii impuse de Legea Supremă. Magistrații au constatat că acest proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției poate fi adoptat după cel puțin șase luni de la data prezentării inițiativei de modificare a Constituției.

Președintele țării, Igor Dodon, a declarat atunci că acest subiect trebuie să fie obiectul unui referendum național. Potrivit șefului statului, numai poporul este în drept să decidă în chestiuni atât de importante cum ar fi introducerea integrării europene ca normă în Constituție.


Fluxul de știri
0