Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Zaharova: Integrarea europeană în Constituție nu afectează relațiile moldo-ruse

© SputnikОфициальный представитель министерства иностранных дел России Мария Захарова
Официальный представитель министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Moldova
Abonare
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a declarat că dezvoltarea plenară a relațiilor bilaterale dintre Republicii Moldova și Federația Rusă nu trebuie să împiedice orientarea Republicii Moldova spre Uniunea Europeană, spre integrarea europeană.

CHIŞINĂU, 16 oct — Sputnik. În cadrul videoconferinței organizate de Agenția Internațională de Presă și Radio Sputnik, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a fost întrebată de un jurnalist de la Chișinău cum privește faptul că majoritatea parlamentară din Legislativul moldovean intenționează să amendeze Constituția ca vectorul european să fie prevăzut în Legea Supremă a țării. Ea a mai fost solicitată să spună cum ar putea acest fapt să influențeze relațiile moldo-ruse, care în ultima perioadă sunt în ascensiune.

Официальный представитель министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Moldova
Rusia
Zaharova: În dialogul dintre Moldova și Rusia lipsește dinamismul

Maria Zaharova a spus că această întrebare trebuie adresată inițiatorilor acestui proiect de lege constituțională.

"Eu cred că această întrebare trebuie să o adresați politicienilor de la Chișinău. Acest proiect este elaborat de Republica Moldova și în ce măsură el va facilita sau va complica relațiile cu Rusia, cred că la această întrebare trebuie să răspundă politicienii moldoveni, care se ocupă de acest proiect", a declarant Maria Zaharova.

În același timp ea a precizat că nu vede o contradicție între vectorul european al Republicii Moldova și dezvoltarea relațiilor bilaterale din Moldova și Rusia.

"Vreau să menționez că noi nu vedem niciun fel de contradicții în faptul că un stat, orice stat din lume, care este suveran, să dezvolte relații cu asociații integraționiste, cu organizații internaționale sau cu alte țări. Noi considerăm că nu există niciun fel de contradicții dacă vor să dezvolte relații și cu Federația Rusă, și cu o parte terță", a spus ea.

Republica Moldova și Federația Rusă sunt parteneri firești

Mai jos, ea a menționat că orientarea Republicii Moldova spre Uniunea Europeană, spre integrarea europeană nu este de natură să afecteze relațiile bilaterale ale Moldovei cu țara sa.

"Noi pornim de la faptul că dezvoltarea plenară a relațiilor bilaterale dintre Republicii Moldova și Federația Rusă nu trebuie să împiedice orientarea Republicii Moldova spre Uniunea Europeană, spre eurointegrare. În ce constă contradicția? Noi suntem unul pentru altul parteneri firești în virtutea așezării geografice. Să privim harta. Să discutăm aceste teme fără a ne detașa de realități. Noi suntem parteneri firești pentru că am avut un spațiu comun în cadrul unui singur stat. Suntem parteneri firești pentru că oamenii noștri sunt uniți, avem multe familii mixte. Și spațiul Cultural", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova.

© SputnikPurtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova
Официальный представитель министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Moldova
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova

Mai jos ea a adus drept exemplu parteneriatul pe care îl are țara sa cu statele membre ale BRIX.

"De ce să nu ne fie convenabil să fim parteneri (Moldova și federația Rusă — n.n.) și, în același timp, să dezvoltăm relații cu alte asociații integraționiste? Noi doar dezvoltăm relații în cadrul BRIX, dar nu afirmăm că aceste relații trebuie să influențeze negativ relațiile pe care le avem cu Moldova. Care e problema? Nu vedem nicio problemă în asta. Bineînțeles, dacă aceste probleme nu sunt create artificial", a conchis purtătorul de cuvânt al diplomației ruse.

Fluxul de știri
0