Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Republica Moldova introduce o gradație clară a riscului terorist

© Sputnik / Rodion ProcaСпецназ
Спецназ - Sputnik Moldova
Abonare
Premieră pentru Moldova, vor fi instituite patru nivele de alertă teroristă, distinse prin 4 coduri exprimate în culori, ce reflectă gradul de risc în funcție de intensitatea manifestării pericolului terorist.

CHIȘINĂU, 16 oct – Sputnik. În Republica Moldova vor fi instituite patru niveluri de alertă teroristă. Guvernul de la Chișinău are pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 17 octombrie, un proiect elaborat de Serviciul de Informații și Securitate cu privire la aprobarea Sistemului Naționale de Alertă Teroristă (SNAT). 

деньги - Sputnik Moldova
Legea cu privire la finanțarea terorismului a făcut o primă victimă în Moldova

SNAT este constituit din 4 niveluri, distinse prin 4 coduri exprimate în culori, ce reflectă gradul de risc în funcție de intensitatea manifestării pericolului terorist.

Ce va reprezenta Sistemului Național de Alertă Teroristă

SNAT reprezintă un mecanism de înștiințare și informare a populației despre eventuale pericole teroriste, de organizare și coordonare a acțiunilor de prevenire și descurajare antiteroristă în funcție de gradare a situației de securitate în țară.

Sistemul Naționale de Alertă Teroristă este organizat și structurat în două niveluri. Nivelul central, care va fi constituit din organele administrației publice centrale și instituțiile din subordinea acestora, cu atribuții în domeniul prevenirii și combaterii terorismului, acțiunile cărora sunt coordonate de Centrul Antiterorist al Serviciului de Informați și Securitate al Republicii Moldova.

Nivelul teritorial va fi reprezentat de subdiviziunile teritoriale ale autorităților cu atribuții în domeniul prevenirii și combaterii terorismului și organele administrației publice locale. Acțiunile acestora vor fi coordonate de subdiviziunile teritoriale ale Serviciului de Informați și Securitate al Republicii Moldova.

Premieră pentru Moldova, vor fi patru niveluri de alertă teroristă

Sistemul Naționale de Alertă Teroristă va fi constituit din patru niveluri, distinse prin patru coduri exprimate în culori, ce reflectă gradul de risc în funcție de intensitatea manifestării pericolului terorist: 

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Moldova ar putea adera la Programul CSI de combatere a terorismului

Nivelul SCĂZUT, exprimat în culoare albastră. Acesta este stabilit în cazul în care informațiile acumulate de SIS denotă existența unui risc scăzut de producere a unor acțiuni teroriste. 

Nivelul MODERAT, exprimat în culoare galbenă, stabilit în cazul în care analiza informațiilor obținute de SIS și evenimentele recente indică la existența premiselor de dezvoltare a unor factori de risc, care în consecință pot provoca comiterea atentatelor teroriste.

Nivelul RIDICAT, exprimat în culoare portocalie. Acesta va fi stabilit în cazul în care informațiile obținute de SIS și evenimentele recente denotă existența unui risc crescut de producere a unor atentate teroriste (intențiile de comitere a atacului terorist sunt cunoscute), însă riscul nu este iminent.

Nivel CRITIC, exprimat în culoare roșie, este stabilit în cazul în care informațiile obținute de SIS denotă despre existența riscului iminent de săvârșire a atentatelor teroriste ne/simultane sau despre atac/urile teroriste deja comise.

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaNivelurile de alertă teroristă
Nivelurile de alertă teroristă - Sputnik Moldova
Nivelurile de alertă teroristă

Codul de alertă teroristă se stabilește la nivelul întregii țări sau pentru o regiune anumită, poate fi modificat în contextul unor evenimente publice de rezonanță derulate în Republica Moldova, inclusiv de factură internațională. Stabilirea, schimbarea sau anularea nivelului de alertă teroristă, termenul și aria de instituire a acestuia se efectuează în funcție de evoluția situației de securitate pe segmentul prevenirii și combaterii terorismului, în baza ordinului directorului Serviciului de Informații și Securitate, la propunerea șefului Centrului Antiterorist.

Măsurile ce vor fi întreprinse în cazurile stabilirii unui nivel de alertă teroristă

În cazul nivelului scăzut de alertă teroristă (cod albastru), autoritățile cu competențe în domeniul prevenirii și combaterii terorismului vor întreprinde următoarele măsuri: acumulează, evaluează și verifică informații și date cu privire la riscurile teroriste; lichidează și diminuează acțiunea factorilor care provoacă apariția și răspândirea ideologiilor cu caracter extremist-terorist; desfășoară activități de profilaxie; perfecționează bazele juridice și organizaționale de luptă împotriva terorismului; elaborează și implementează metode și instrumente noi de luptă împotriva terorismului; desfășoară acțiuni de informare și sensibilizare a populației despre pericolele și amenințările teroriste, precum și despre regulile de comportament în situații de criză teroristă. 

În cazul nivelului scăzut de alertă teroristă, Centrul Antiterorist va monitoriza situația operativă privind situația de securitate antiteroristă la nivel național și regional, va determinași analiza cauzele și condițiile, ce contribuie la apariția și răspândirea manifestărilor de terorism, va acorda sprijin metodic și va oferi recomandări organelor abilitate în prevenirea și combaterea terorismului în relevarea și anihilarea cauzelor și condițiilor ce duc la apariția și răspândirea manifestărilor de terorism.

Dacă în țară va fi instituit nivelul moderat de alertă teroristă (cod galben), autoritățile cu competențe în domeniul prevenirii și combaterii terorismului vor întreprinde toate acțiunile prevăzute la nivelul scăzut și suplimentar își vor concentra eforturile în vederea descurajării, depistării și prevenirii situațiilor ce pot provoca un pericol terorist; vor amplifica măsurile de control și asigurare a ordinii publice la punctele de trecere a frontierei de stat, gările feroviare și auto, la obiective de aglomerare în masă a populației; vor verifica starea și nivelul de asigurare a protecției fizice și vor spori măsurile de pază la obiectivele de infrastructură critică din gestiune, în vederea depistării și prevenirii unor eventuale situații de criză teroristă.

În cazul instituirii nivelului ridicat de alertă teroristă (cod portocaliu), autoritățile cu competențe în domeniul prevenirii și combaterii terorismului vor întreprinde toate acțiunile prevăzute la nivelul moderat și suplimentar vor efectua controlul permanent asupra evoluției situației legate de amenințarea comiterii atentatului terorist, vor prognoza eventualele consecințe ale comiterii atacului terorist și vor pregăti forțele și mijloace destinate pentru implicarea în operațiunea antiteroristă și lichidarea consecințelor acesteia.

Autoritățile competente vor evalua și posibilitățile instituțiilor medicale din teritoriul și autorităților de asigurare a protecției sociale pentru reacționare la atentatul terorist. De asemenea vor fi întreprinse măsuri de căutare a substanțelor explozive și unităților de armament la potențialele obiective-ținte pentru atacuri teroriste.

Exerciții militare NATO - Sputnik Moldova
NATO și lupta cu terorismul. De ce Europa devine tot mai vulnerabilă

Cel mai înalt nivel de alertă teroristă, nivelul critic, marcat cu codul roșu, va obliga autoritățile cu competențe în domeniul prevenirii și combaterii terorismului să pună la dispoziția Serviciului de Informații și Securitate forțele și mijloacele pentru desfășurarea operației antiteroriste, vor îndeplini indicațiile și recomandările Comandamentului Operațional Antiterorist, vor întreprinde măsuri pentru minimizarea și lichidarea consecințelor actului terorist (incendii, scurgerii de gaze naturale, dezamorsarea explozivelor, decontaminarea radioactivă, chimică sau bacteriologică. 

În cazul codului roșu de alertă teroristă, vor fi efectuate măsuri de salvare a persoanelor, acordare a asistentei medicale, evacuare a victimelor din zonele de criză teroristă și vor fi întreprinse măsurile de pază a bunurilor personale rămase fără supraveghere în locurile de evacuare. 

De asemenea, vor fi ridicate pe alarmă forțele abilitate în combaterea terorismului.

Ce a determinat SIS să elaboreze un asemenea document  

Potrivit Serviciului de Informații și Securitate, prin aprobarea SNAT se urmărește asigurarea implementării prevederilor Legii cu privire la prevenirea şi combaterea terorismului.

”Scopul instituirii SNAT constă în prevenirea, descurajarea şi combaterea acţiunilor îndreptate spre pregătirea şi realizarea activităţii teroriste pe teritoriul Republicii Moldova”, potrivit SIS. 

SNAT urmează a fi implementat de către Centrul Antiterorist al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, având ca rezultat, sporirea eficienţei sistemului naţional de prevenire şi reacţionare în caz de pericol terorist sau de apariţie a situaţiilor de criză teroristă.

Fluxul de știri
0