Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

NATO și lupta cu terorismul. De ce Europa devine tot mai vulnerabilă

© Sputnik / Sergey Stepanov / Accesați arhiva multimediaExerciții militare NATO
Exerciții militare NATO - Sputnik Moldova
Abonare
Statele membre NATO alocă sume importante în fondul comun pentru apărare, însă cât de justificate sunt aceste cheltuieli în contextul în care țările respective sunt tot mai vulnerabile în fața terorismului

CHIȘINĂU, 8 iun — Sputnik. Este greu de înțeles de ce ar trebui Europa să majoreze sumele alocate în fondul comun pentru apărare al Alianței Nord-Atlantice, în cazul în care nu există un efect real în lupta cu terorismul din regiune, a declarat într-o discuție cu corespondentul Sputnik Mihail Mocan, Președintele Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan, referindu-se la atentatele teroriste care au avut loc în Europa în ultima perioadă și la rolul NATO în prevenirea acestora.

Statele membre ale Alianței Nord-Atlantice (NATO), inclusiv Germania, Franța și Italia, sunt obligate să aloce pentru Apărare 2% din PIB. Potrivit evaluărilor NATO, în 2016 Germania a alocat pentru Apărare doar 1,19% din PIB, Franța — 1,78%, Marea Britanie — 2,21%, iar Italia — 1,1%.

"Atacurile teroriste care au avut loc în Marea Britanie, Franța și Germania constituie o palmă răsunătoare dată sistemului de securitate. NATO, din care fac parte aceste țări, ar trebui probabil să aibă în vizor nu numai lupta cu terorismul extern, ci și cu cel intern. În caz contrar, la ce bun să mai existe această organizație", a subliniat Mocan.

Drapeau de l'UE - Sputnik Moldova
Europenii nu cred că bazele militare străine i-ar putea apăra

În acest context, locuitorii țărilor respective au fost întrebați dacă cred că cheltuielile pentru Apărare ar trebui să sporească.

Datele sondajului realizat recent în cadrul proiectului Sputnic.Opinii relevă că mai mult de jumătate dintre italieni (53%), peste o treime dintre francezi (35%) și un sfert dintre britanici (25%) consideră că aceste cheltuieli nu ar trebui majorate. Pe de altă parte, majoritatea britanicilor (54%), dar și 44% dintre francezi, 36% dintre germani și mai puțin de o treime dintre italieni împărtășesc un punct de vedere contrar.

© SputnikCredeți că țara Dvs. trebuie să sporească cheltuielile pentru apărare cu 2% din PIB
Credeți că țara Dvs. trebuie să sporească cheltuielile pentru apărare cu 2% din PIB - Sputnik Moldova
Credeți că țara Dvs. trebuie să sporească cheltuielile pentru apărare cu 2% din PIB

În Franța și Marea Britanie, generația mai în vârstă consideră într-o proporție mai mare decât tinerii că este necesară majorarea cheltuielilor pentru Apărare. În Germania și Italia, dimpotrivă, vârstnicii consideră inutilă această măsură.

În cadrul sondajului au fost relevate mai multe particularități în funcție de țară. Astfel, parizienii s-au pronunțat într-o proporție mai mare decât locuitorii rurali sau cei din alte orașe franceze pentru sporirea cheltuielilor de Apărare (52% față de 46% și 41%).

NATO - Sputnik Moldova
NATO în Europa de Est: de ce vrea Polonia să-și consolideze apărarea

Chiar dacă pare nefiresc, în Italia femeile au optat în proporție mai mare decât bărbații (57% față de 50%) pentru sporirea cheltuielilor de Apărare.

Totodată, în toate țările a fost destul de mare procentul celor care nu au putut oferi un răspuns la întrebare, de exemplu, câte 21% în Franța și Marea Britanie.

După atacul terorist de la Londra, britanicii au un erou și acela este român>>>

Sondajul a fost realizat pentru Sputnik News de compania IFop în perioada 21 — 25 aprilie. Au participat 3 203 persoane din Franța, Germania, Italia și Marea Britanie.

Despre proiectul Sputnik.Opinii (Sputnik.Mnenia).

Proiectul internațional de studiere a opiniei publice a demarat în ianuarie 2015. Parteneri ai proiectului sunt cunoscutele companii de cercetare „Populus" şi Ifop, una dintre cele mai vechi companii francize care realizează sondaje de opinie. În cadrul proiectului Sputnik.Opinii sunt realizate cu regularitate sondaje de opinie în țările Europei și în SUA, în cele mai actuale probleme sociale și politice.

Sputnik (sputniknews.com) este o Agenţie de ştiri şi radio cu filiale multimedia în zeci de ţări ale lumii. Sputnik dispune de site, emisie radio digitală şi analogică, aplicaţii mobile şi conturi pe reţelele de socializare. Abonaţii Sputnik beneficiază de ştiri în limbile engleză, arabă, spaniolă şi chineză, 24 de ore din 24.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0