Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova ar putea adera la Programul CSI de combatere a terorismului

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
Moldova ar putea adera la Programul de colaborare a statelor membre ale Comunității Statelor Independente în combaterea terorismului şi altor forme violente de manifestare a extremismului

CHIȘINĂU, 23 ian – Sputnik. Republica Moldova ar putea adera la Programul  de colaborare a statelor membre ale Comunității Statelor Independente (CSI) în combaterea terorismului şi altor forme violente de manifestare a extremismului pentru anii 2017-2019. Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică a examinat și susținut, în ședința de marți, un proiect de lege în acest sens. 

Заседание Совета руководителей пенитенциарных служб государств – участников СНГ - Sputnik Moldova
CSI va ave o bază comună de date cu suspecții de terorism

Potrivit proiectului, scopul Programului este extinderea şi consolidarea nivelului de cooperare al statelor membre ale CSI în prevenirea, depistarea, contracararea şi urmărirea actelor teroriste şi extremiste, înfăptuirea coordonată a măsurilor operative de investigaţie şi operaţiunilor speciale în scopuri profilactice, colaborarea informativă şi ştiinţifică, colaborarea în pregătirea cadrelor, perfecţionarea specialiştilor, cooperarea cu organizaţiile internaţionale de profil.

Documentul propune însă aderarea la tratat cu două rezerve. Una se referă la participarea la măsurile în domeniul luptei cu terorismul şi extremismul în cadrul Comunităţii Statelor Independente, în fiecare caz separat, pornind de la prevederile legislaţiei naţionale. A doua rezervă prevede că Republica Moldova nu se consideră legată de angajamentele ce reies din conţinutul Programului de colaborare în partea ce se referă la armonizarea legislaţiei, elaborarea legilor model şi antrenamentele comune ale forţelor militare.

Deputații au mai propus formularea unei rezerve, care se referă la regiunea transnistreană.

În aceeași ședință, membrii Comisiei au examinat și susținut proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernele Republicii Moldova și Republicii Azerbaidjan privind cooperarea în domeniul militar.

Proiectele urmează să fie dezbătute și votate în plenul Parlamentului.

Fluxul de știri
0