BUCUREŞTI, 16 oct — Sputnik, Doina Crainic. UE pare a avea un viitor incert, după ce un institut cu sediul la Bruxelles a publicat un studiu care arată că majoritatea cetățenilor europeni nu sunt încântaţi de proiectul european.
Potrivit think-tank-ului „Friends of Europe", aproape două treimi (64%) dintre cetățenii din UE chestionați nu cred că viața ar fi mai rea fără bloc.
Alţi 49% dintre europeni consideră că UE este un proiect „irelevant", nemulţumirile având legătură cu lipsa de transparență și cu faptul liderii UE „nu se concentrează asupra lucrurilor care îi interesează pe cetăţeni".
Acest lucru vine în contradicţie cu mesajului transmis de UE însăşi, responsabilul de politică externă Federica Mogherini susţinând că lumea nu ar supraviețui fără bloc.
Centrul de reflecție „Friends of Europe" este finanțat parțial de UE, iar obiectivul său declarat este „de a crea o Europă mai incluzivă, durabilă și mai orientată către viitor".
Sondajul a fost realizat în septembrie, în toate statele membre, fiind chestionate peste 11.000 de persoane.
Sondajul, citat de publicaţia Express, a evidențiat, de asemenea, o diviziune pronunţată între statele membre ale UE, cetățenii din Europa Centrală și de Est — intrând aici şi grupul Visegrad — voind ca UE să se concentreze asupra creșterii economice. Pe de altă parte, cetăţenii din Europa Occidentală și de Nord vor ca UE să urmărească mai mult promovarea valorilor europene și a democrației.
Jurnalistul Luc Rivet, de la Bruxelles, a declarat pentru RT că sondajul indică „sfârșitul poveştii de dragoste dintre europeni şi UE".
„Oamenii doresc să recapete controlul asupra granițelor pentru că consideră că granițele europene nu funcționează după patru ani de probleme", a subliniat Luc Rivet.
De asemenea, Alexander Stubb, care are cele mai mari şanse de a deveni următorul președinte al Comisiei Europene, a comentat rezultatele, spunând că în UE „domină pierderea speranței și disperarea".
„Dacă nu vom acționa, vom vedea că vor urma mai multe „Brexit»-uri. Nu vreau să se ajungă să se considere anul 2016 [când a avut loc referendumul pentru Brexit, n. red.] drept începutul sfârșitului democrației liberale. Unele temeri legate de dubla criză privitoare la moneda euro și imigrație sunt întemeiate și trebuie abordate", a comentat Alexander Stubb în cadrul unei conferinţe organizate de „Friends of Europe".
„Fără schimbări și reforme, UE va rămâne irelevantă pentru majoritatea cetățenilor săi", a comentat şi ex-comisarul european Pascal Lamy.