Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv: Gaburici anunță cum pot fi momiți investitorii străini: 3 avantaje ale Moldovei

© Sputnik / Miroslav RotariChiril Gaburici
Chiril Gaburici - Sputnik Moldova
Abonare
Chiril Gaburici a anunțat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova care sunt cele trei avantaje principale ale Moldovei., care o fac deosebit de atractivă pentru investitorii străini.

CHIȘINĂU, 20 aug — Sputnik. Ministrul Economiei, Chiril Gaburici, a vorbit într-un interviu acordat pentru studioul radio Sputnik Moldova despre cele trei avantaje principale pe care le are Republica Moldova, care îi motivează pe investitorii străini să vină la noi în țară.

”Unul dintre avantajele competitive pe care le avem ca țară este salariul mai mic decât cel care este în regiune, chiar comparativ cu cel din Romania sau alte țări vecine. Alt avantaj ar fi amplasarea geografică a Republicii Moldova”, a declarat Chiril Gaburici.

Гигантский планшет BigPad - Sputnik Moldova
Societate
Chiril Gaburici a invitat gigantul economic Tesla să investească în Moldova

Ministrul Economiei a opinat că un alt avantaj îl constituie acordurile de liber schimb pe care le avem cu alte țări.

”Aici voi menționa Comunitatea Țărilor Independente, Uniunea Europeană, Turcia, lucrăm și pentru deschiderea unor piețe noi, și anume China. Dar dacă e să vorbim de cele existente, noi astăzi avem acces la o piață de circa 500 de milioane de potențiali cumpărători”, a subliniat Gaburici.

Totodată, el a subliniat că țara noastră ar avea dor de beneficiat dacă investitorii vor veni în număr cât mai mare în Moldova.

Ministrul Gaburici a menționat pașii întreprinși în privința înlesnirii dezvoltării unei afaceri în Republica Moldova, între care debirocratizarea activității de antreprenoriat, reducerea organelor de control, dar și reformele fiscale care au fost întreprinse.

Numărul total al întreprinderilor cu capital străin înregistrate în Republica Moldova, la data de 1 august 2018, a constituit peste 11,3 mii. Potrivit datelor prezentate de Agenția pentru Servicii Publice, cele mai multe companii străine în Moldova provin din România — 1746 sau 15,4 la sută din totalul întreprinderilor străine care activează în țara noastră. Pe locul doi se situează Italia — cu 1391 de întreprinderi înregistrate, urmează Turcia cu 1302 firme și Ucraina cu 1154. Acestea sunt urmate de Federația Rusă, Germania, SUA, Israel și Cipru.

Olanda ocupă prima poziție după capitalul investit. Cele 178 de companii olandeze au investit în țara noastră peste 2,4 miliarde de lei. Peste 1,7 miliarde de lei au investit întreprinderile italiene. Capitalul investit de firmele românești constituie 1,5 milioane de lei, iar al celor din Federația Rusă este de 1,04 milioane de lei. Următoarele în clasament sunt întreprinderile din Germania, SUA, Austria, Marea Britanie și Elveția, care au investit între 434 de mii de lei și 682 de mii de lei.

Datele statistice mai arată că 66 de procente din întreprinderi au fost înregistrate în Chișinău. În primele șapte luni ale anului curent în subdiviziunile ASP au fost înregistrate 3585 de întreprinderi noi.

Fluxul de știri
0